Fotograferen in RAW of Jpeg kwaliteit?

Heldere kleuren, gemakkelijk aan te passen na het fotograferen in RAW kwaliteit, fruit op de markt in Faro

 

Wat is RAW?

 

Een RAW bestand kun je zien als het ouderwetse negatief wat je vroeger na het ontwikkelen van het filmrolletje uit het analoge tijdperk kreeg. Je hield ze vervolgens tegen het licht om te beoordelen of deze goed genoeg was om af te laten drukken.

 

Een foto in RAW- kwaliteit gemaakt bevat alleen de ruwe data die van de sensor komt en wordt opgeslagen op het geheugenkaartje. Wanneer je in Jpeg-kwaliteit fotografeert worden er direct een aantal standaard bewerkingen in je camera op de foto uitgevoerd. Zo wordt het contrast wat verhoogd, de witbalans wordt aangepast, de foto wordt iets verscherpt en het bestand wordt van 12- of 14 bits teruggebracht naar 8 bits.

Wordt een foto in RAW kwaliteit opgeslagen op het geheugenkaartje dan worden de bovenstaande instellingen wel opgeslagen maar niet op de foto doorgevoerd. Je kunt dan later met een bewerkingsprogramma je foto naar eigen inzicht aanpassen zonder het bestand zelf aan te tasten. Iedere keer als je dat RAW bestand weer opent worden de instellingen die je hebt aangepast weer op de foto toegepast voordat deze op je beeldscherm verschijnt.

Bij foto's genomen in Jpeg zijn al die bewerkingen al doorgevoerd en is het alleen mogelijk deze te wijzigen door het bronbestand aan te tasten. Dat betekent dat iedere keer als je de Jpeg foto opent de kwaliteit weer iets achteruit gaat.

 

Alle spiegelreflexcamera's, veel systeemcamera's en zelfs een aantal compactcamera's bieden de mogelijkheid om foto's in RAW te maken. Vanaf de fabriek staat je camera standaard op Jpeg, maar je kan dit in het menu ( onder het kopje kwaliteit) wijzigen. Je hebt dan verschillende mogelijkheden:

Jpeg large, Jpeg medium, Jpeg small, RAW, of een combinatie van Jpeg en RAW.

  1. Oslaan in JPEG. Op deze manier bewerkt de camera op een geavanceerde manier de foto alvast een beetje. Standaard wordt het contrast verhoogd, het beeld wordt verscherpt en nog wat meer van dit soort zaken.  Vervolgens, en dat is heel belangrijk te begrijpen, wordt de foto opgeslagen met gebruikmaking van compressie, waardoor details verloren gaan. Er kan gekozen worden wat de mate van compressie is. Hoe meer compressie, hoe kleiner het bestand maar des te meer informatie zal er verloren gaan. De foto krijgt .jpg als extensie.
  2. Opslaan in RAW. Er vindt geen enkele bewerking plaats en alles wat de camera heeft waargenomen wordt ook vastgelegd in het uiteindelijke bestand. Hierdoor is dat bestand ook groter. De foto krijgt bijvoorbeeld .nef (nikon), crw of .cr2 (canon) of .arw (Sony) als extensie. Ieder merk heeft zijn eigen formaat, .raw bestaat niet. 
  3. Een combinatie van beiden is meestal ook mogelijk, waarbij de camera de opname zowel in RAW, als in JPEG wegschrijft.

 

Nadelen van het RAW-formaat:

Met Raw- bestanden kun je in eerste instantie niets doen. Je kunt ze niet afdrukken, niet per e-mail versturen of op sociale media plaatsen. Raw-bestanden moeten dus eerst bewerkt en omgezet worden naar Jpeg formaat en dat kost tijd.

Bovendien moet je op de computer kunnen beschikken over een  bewerkingsprogramma dat met RAWbestanden overweg kan.

Raw bestanden ( 12- of 14-bits) zijn groter dan Jpeg afbeeldingen ( 8 bits) en nemen dus meer ruimte in op je geheugenkaartje en de (externe) harde schijf van je computer. Gelukkig zijn de geheugenkaartjes niet zo duur maar als in het verleden en dit geldt ook voor de externe harde schijven die je via usb aan je computer koppelt.

 

Voordelen van RAW-formaat: 

Er gaan geen details verloren door de compressie, waardoor er meer kleurinformatie beschikbaar is en de foto of delen van de foto gemakkelijker en mooier verbeterd kunnen worden. Donkere delen kunnen opgelicht worden zonder ruis te krijgen en ook uit de lichte delen kun je nog details halen, iets wat bij een Jpeg afbeelding over het algemeen zijn sporen achterlaat.

Je hebt zelf alle invloed op het aanpassen van witbalans, contrast, scherpte e.d. 

 

Conclusie:

Uit bovenstaande blijkt dat het belangrijk is je af te vragen wat het doel van de foto's is en wat voor jou belangrijker is:

Bij RAW foto's behoud je meer details en heb je meer controle over het uiteindelijke resultaat. 

Bij Jpeg foto's kun je sneller werken en heb je kleinere bestanden.

Je kunt je daarbij voorstellen dat je voor RAW kiest als je gevraagd bent een bruiloft te fotograferen. Men verwacht niet anders dan dat je mooie foto's maakt en van uitstekende kwaliteit, bovendien heb je geen tweede kans om diezelfde foto's te maken.

Fotografeer je ( bij wijze van spreken) de kat van de buurvrouw die toevallig voorbij komt dan is die kwaliteit veel minder belangrijk en zou je voor snelheid kunnen kiezen.

 

 

Wil je meer weten over fotografietechnieken, je camera leren kennen en betere foto's maken? Reserveer dan een plaatsje in de workshop  . Of bestel het e-book "Nooit meer op de automatische stand". Voor info het bestellen klik hier.

 

Ook mijn Facebook-pagina vul ik regelmatig aan met nieuwe fototips. Als je de tips niet wil missen is het misschien handig om de pagina te liken. 

 

 

Dit artikel delen:


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.



Reactie schrijven

Commentaren: 0

©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29