Foto challenges 2017

 

1 opdracht per maand. Door op pad te gaan en veel te oefenen en te experimenteren leer je iedere keer beter te fotograferen. Je gaat anders kijken, betere composities maken, je wordt handiger met de camera en gaat het licht beter begrijpen.

Aan het eind van de maand selecteer je de TWEE beste foto's die je hebt gemaakt, vervolgens post je die in de Facebook-groep. Voor de anderen is het leuk om te weten hoe je de foto hebt gemaakt.

Geen high-tech camera nodig, ook een mobieltje voldoet prima.

Wees gewoon lekker creatief en daag jezelf uit. Zie je dan aan het einde van de maand de resultaten zal je verbluft staan van de veelzijdigheid van de foto's.

 

Leuk als je mee wil doen! Klik hier om je aan te melden.

 


De opdrachten per maand:


 

Opdracht NOVEMBER 2017!!!

 

Wat een gave maand hebben we achter de rug. De kleurenspektakels die ik voorbij heb zien komen logen er niet om. En dat niet alleen ook mooie sfeerbeelden, macro’s en natuurlijk beelden van het weer. Super leuk.

De volgende uitdaging kan je zowel binnen als buiten fotograferen, de keuze is aan jou.

 

De November – Challenge is: Oud en afgedankt

 

Je krijgt hierbij te maken met o.a. structuren en texturen. Weet dat deze het beste tot uitdrukking komen met zijlicht en dat je beter geen gebruik kunt maken van de flits, maar van bestaand licht.

Op de volgende link vind je tips v.w.b. het licht:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/het-licht-begrijpen/

 

Blijf lekker reageren op elkaars foto’s. Deze maand is het me toch nog aardig gelukt op jullie foto’s te reageren, vermoedelijk gaat dat deze maand echt minder lukken door de drukte hier, ik tracht het wel te volgen.

Mooie maand en Veel plezier weer!

 

Greetz Marianne


Opdracht OKTOBER 2017

Maar eerst: WOW wat heb ik grandioos mooie, warme, leuke, bijzondere, knappe, romantische, vrolijke, prachtige, serene etc. foto’s voorbij zien komen bij de challenge van afgelopen maand. Ik heb echt genoten en gezien de reacties op elkaar was ik niet de enige. Top!

Naar verwachting ook deze maand veel kleurtjes en nog behoorlijk weer buiten en misschien lijkt het saai maar niets is minder waar. Volop keuzes in onderwerpen met deze challenge:

 

De Oktober – Challenge is 🍁🍃🍂🍄HERFST🍄🍂🍃🍁

Nog even een reminder: De foto's moeten deze maand en door jou zijn gemaakt. Voor het einde van de maand selecteer je de twee beste en die deel je her.

 

Op de volgende linkjes vind je weer fotografietips:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/tips-voor-het-fotograferen-in-de-herfst/

en op

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/tips-voor-het-fotograferen-van-paddestoelen/

 

Benieuwd naar jullie foto’s. Blijf lekker reageren op elkaars foto’s. Zelf zal ik waarschijnlijk wat minder reageren door de drukte hier, ik tracht het wel te volgen.

Mooie maand en Veel plezier!


Opdracht SEPTEMBER 2017

 

 "Zonsondergang en/of -opkomst"

 

Om inspiratie op te doen kun je kijken op:

https://www.mrtfotografie.nl/…/tips-voor-het-fotograferen-…/

en op:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografi…/het-licht-begrijpen/

 

Ik kijk weer uit naar jullie foto’s, veel plezier en succes weer!

Mooi weekend!!


 

Opdracht AUGUSTUS 2017

 

"Symmetrie ( of een illusie daarvan)"

 

Nu is het best lastig om dergelijke objecten/onderwerpen te vinden waarbij de linker en de rechterhelft elkaars spiegelbeeld zijn.  Maar zet je het onderwerp exact in het midden van je foto dan geef je wel de illusie van symmetrie , waarmee je de compositie sterker maakt mits het linker en het rechter deel sterk op elkaar lijken. Het is eigenlijk het tegengestelde van de compositieregel van derden.

Als voorbeeld 2 foto’s:                                                                                                                                               In de eerste foto is er ècht sprake van symmetrie, het laatste zonnestraaltje op het luik daargelaten het onderwerp zelf is symmetrisch. In de tweede foto zijn het rechter en het linker object niet gelijk aan elkaar. Toch geeft de foto de illusie symmetrisch te zijn.

Symmetrie of de illusie daarvan kun je op heel veel onderwerpen toepassen: Bij natuur-, landschaps-, architectuur-, product- en ja zelfs bij portretfotografie.

 

Tips op: https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/symmetrie-in-je-foto/

 

Ik kijk uit naar jullie foto’s, veel plezier en succes weer!


Opdracht voor de maand JULI:

Deze maand is de opdracht "De Schaduw" te fotograferen. Ik ga er vanuit dat de zon veelvuldig gaat schijnen de komende weken, dus hopelijk veel momenten om schaduwen te vereeuwigen.

Ik heb een voorbeeld in zwart-wit geplaatst maar natuurlijk mag het ook een kleurenfoto zijn. Je mag het onderwerp zelf of een gedeelte ervan ook in je foto opnemen maar alleen een schaduw mag ook. Het belangrijkste is dat de schaduw er grotendeels opstaat. Dus niet alleen de schaduw van het puntje van een koeienstaart maar gewoon heel veel koe . Het moet echt iets aan je foto toevoegen.

 

Als ruggesteuntje kun je de tips in onderstaande links doorlezen ( op een regenachtige dag)

https://www.mrtfotografie.nl/fotografi…/het-licht-begrijpen/

https://www.mrtfotografie.nl/…/tips-voor-het-fotograferen-…/

 

 

Veel plezier en Succes weer!!!!


 

 

 

 

 

Opdracht voor de maand JUNI:

🌫🌫🌫🌫 ONDERWERP BINNEN EEN KADER 🌫🌫🌫🌫

 

Dat kader kan van alles zijn. Van openstaande deuren tot een tralie- of raamwerk en van pilaren tot takken en bomen. Er is genoeg te vinden als je maar goed kijkt.

 

Het maken van een dergelijke foto kan best wel eens tegen vallen omdat je meestal te maken hebt met verschillende lichtomstandigheden, met als gevolg dat of je kader of het onderwerp zelf te donker wordt weergegeven.

 

Tips over de belichting en het meten er van vind je hier  

En hier kun je misschien ook nog iets van gebruiken 

 

 

Veel plezier en Succes!!!!


 

 

 

 

Opdracht voor de maand MEI:

🍀🍀🍀🍀🍀 HERHALING 🍀🍀🍀🍀🍀

Dat kan van alles zijn en het kan binnen of buiten zijn. Het kan een herhaling van 1 object zijn, maar het kan ook een patroon zijn.

Wat tips voor dit item kun je hier opdoen:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/hoe-zorg-je-voor-een-goede-compositie/

 

Veel plezier en ik ben weer super benieuwd naar jullie foto's.


 

 

1 april en we gaan doorrrrrrrrrrrrr!!!!( geen grap).

De opzet was  om dit alleen in de wintermaanden te doen, maar het enthousiasme van de groep heeft gemaakt dat we in de lente- en zomermaanden gewoon doorgaan in een iets andere opzet.

 

 

De opdracht voor APRIL:

🌱LENTE🌱:

 

Lente is veel omvattend: nieuw blad, bloemen, bloesem, jonge dieren, Pasen. Maak foto’s waarvan jij vindt dat ze bij de lente passen en dit jaargetijde uitdragen.

 

Inspiratie en fotografietips voor dit item kun je hier opdoen:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/tips-voor-het-fotograferen-in-de-lente/

en

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/tips-voor-het-fotograferen-van-bloesem/

 

Klik hier om je aan te melden. 

Weet je mensen binnen je netwerk of familie, buren, vrienden, collega’s enzovoort die dit leuk zouden kunnen vinden voeg ze dan rustig aan de groep toe!

 

Wens jullie een prachtige lente met veel fotoplezier!!!!!!!!!!!!!

En natuurlijk fijn weekend!!!!

 


Fotochallenges winter 2016/17

In de wintermaanden en met het oog op de korte, koude en donkere dagen waarin het meestal minder mooi weer is met als gevolg dat de camera bij veel mensen in de kast blijft liggen heb ik op Facebook een foto challenge gestart.

Geen hoogdravend gedoe, maar puur om toch ook in deze maanden met fotografie bezig te zijn om zo al je opgedane fotografische kennis niet te vergeten en vooral ook goed te (blijven) kijken en daarmee bedoel ik eigenlijk ZIEN. Ik wil starten met ongeveer 10 foto's in de maand zodat het voor iedereen te overzien is zonder de druk te voelen.

 

Sluit je aan bij de besloten groep op facebook, hoe meer zielen hoe meer vreugd! Gewoon gezellig waar iedereen van harte welkom is, ongeacht of je nu met geavanceerde apparatuur fotografeert of met een mobieltje. Een groep waar je met je mede groepsleden kunt overleggen of gewoon een afspraak voor een fotodagje kunt maken.

Lijkt je dit leuk? Geef je dan hier op.

 

Elke 1ste van de maand staat zowel op Facebook als hier het lijstje met de uitdagingen voor die maand klaar.

 

 

Wat regeltjes:
Je mag maximaal 2 foto's per opdracht in de groep plaatsen. Dat maakt het voor iedereen hanteerbaar en dwingt je ook nog eens om goed naar je eigen werk te kijken en te selecteren.

Als je de foto van iemand anders mooi, gaaf, super, tof of om een bepaalde reden interessant vindt dan is dat voor de maker er van fijn als je ook aangeeft waarom. Jullie leren daar allebei weer van.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor kritiek. Misschien denk je van nou pffff dat had wel beter gekund vraag je dan af waarom dat beter had gekund en geef dat als feed-back. Het is fijn als het je dan ook lukt om iets opbouwends over de foto te zeggen, er zit tenslotte altijd wel iets goeds of moois aan een beeld en niemand wordt gelukkig van alleen maar kritiek.
Bij alle feed-back geldt: 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet' , maar dat snappen jullie vast wel.

En het moge duidelijk zijn dat er niets valt te winnen, geen geldbedrag, geen nieuwe camera en al helemaal geen artikel in het tijdschrift National Geographic, het gaat puur om het foto plezier.

 

Veel FotoFun  en ik ben verschrikkelijk benieuwd wat er geplaatst gaat worden.

 

Deel dit gerust, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

 

 

GELUKKIG NIEUWJAAR!

Mogen al je dromen uitkomen!

 

Deel dit gerust, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

 

 


©2017 Marianne Rouwendal-Tollenaar/MRTfotografie | Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL172796313B01 

 

 

Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming