De schoonheid van Italië

Het was al weer veel te lang geleden dat ik de Italiaanse lucht op mocht snuiven, iets waar ik zo van kan genieten. Het eten, de wijn, de diversiteit aan landschappen, de mensen, het klimaat en ja zelfs de vespaatjes...het is me allemaal even lief. Van vakantie was het de afgelopen jaren niet veel gekomen, een mooie aanleiding om in april een combinatie van werk en vakantie in de vorm van een rondreis per auto door het noordelijk deel van Italië  te gaan maken.

Het was weer geweldig om even aan de Italiaanse cultuur te mogen snuiven!!!

 

Het was redelijk koud ( half april) en aan de bomen kwam net een zweem groen van het ontluikende blad. Natuurlijk heb ik veel, nee heel veel foto's gemaakt waarvan hier een kleine greep.

Ons eerste overnachtingsadres is in Verbania aan het Lago Maggiore, waar we echt blij waren dat we onze winterjassen hadden  meegenomen. De temperatuur stokte bij hooguit 13 graden. Het meer is het één na grootste van Italië en 60 km. lang, omgeven door een afwisselend landschap van bergen, stranden, groene weilanden en lieflijke dorpjes Geboekt voor twee nachten dus direct na aankomst snel op pad om de omgeving te verkennen. Meer info over dit gebied op http://www.lagomaggiore-nu.nl/

Lago Maggiore
Zicht vanaf Verbania over het Lago Maggiore
Boulevard Verbania, Lago Maggiore
Boulevard Verbania, Lago Maggiore
Boulevard Stresa, Lago Maggiore
Boulevard Stresa met zicht op Isola Bella, Lago Maggiore

 

Na het Lago Maggiore op weg naar "Alba", waar de sfeer volledig wordt bepaald door de wijn en lekker eten. Ohhh en wat vind ik dat erg........ Alba ligt in de Piëmonte, hetgeen letterlijk vertaald  "land aan de voet van de berg" betekent. Het gebied wordt aan de noordkant omgeven door de Alpenreuzen, heeft een zacht klimaat, waardoor druiven optimaal kunnen groeien en verwerkt worden tot de mooiste wijnen. Op het moment dat wij dit gebied bezochten  kwam er net wat blad aan de wijnranken, dus van druiven was nog geen sprake. De bloesem- en krentenboompjes stonden wel al volop in bloei.

Uitgebreide informatie: http://www.ecologicotours.it/piemonte_ontdekken.htm

Piëmonte en sneeuwtoppen vd Alpen
Het dal van de Piëmonte met bloeiende krentenboompjes en zicht op de sneeuwtoppen van de Alpen
Antiekmarkt in Cherasco, Piëmonte
Antiekmarkt in Cherasco
Alba in de Piëmonte, Antipasta
Alba in de Piëmonte, Antipasta
Veel populierenbossen in de Piëmonte
Veel populierenbossen in de Piëmonte. Van het hout worden wijnkistjes gemaakt
Voorjaar in de Piëmonte
Voorjaar in de Piëmonte
Het oude blad aan de wijnranken
Het oude blad aan de wijnranken
dorpjes in de Piëmonte
dorpjes in de Piëmonte

 

De temperatuur is in die paar dagen al wat gestegen en het is tijd om op te stappen. De rit gaat naar Genua waar we  voor 1 nacht hebben geboekt in een b&b midden in de stad. Nu moet je weten dat de binnenstad autovrij is, ook om de simpele reden dat de straatjes vaak te nauw zijn. Pfff dat hebben we geweten. Het was een hels karwei om daar te komen in een overvolle stad midden in de spits...... dat moment was ik niet zo gek meer op die vespaatjes :-). En daarna was het zeulen met de koffers door die nauwe straatjes. Na zeker twee uur dwalen met de auto en een dik half uur wandelen hadden we eindelijk ons onderkomen gevonden, verborgen in een oud pand achter een basiliek.

Een heel oud gammel liftje bracht ons naar de 4de etage, waar we beloond werden met een prachig gerestaureerde moderne gang waar een aantal kamers op uitkwamen en een klein ontbijtzaaltje de gemeenschappelijke ruimte was. Snel de koffers op de kamer gezet en Genua in voor in ieder geval een drankje op het terras aan de Piazza de Ferrari. 's Avonds genoten van de meest verse vis die je je maar voor kunt stellen en aangenaam gezelschap van een jong koppel in een klein restaurantje.  Meer info over Genua: http://www.steden.net/italie/genua/

Centrum Genua
Centrum Genua
Piazza de Ferrari, Genua
Piazza de Ferrari, Genua
Architectuur in Genua
Architectuur in Genua

 

Gezelligheid kent geen tijd, dus dat betekende een kort nachtje. Na een lekker ontbijt op zoek naar de auto voor de rit naar Cinque Terre. Een landmark behorend tot het Unesco erfgoed en wat al heel lang op mijn bucketlist stond.

De Cinque Terre bestaat uit 5 kleurrijke authentieke dorpjes aan de Ligurische kust tussen Genua en La Spezia, verspreid over ongeveer 10 kilometer. De dorpjes Monterosso,Vernazza, Corniglia, Manorola en Riomaggiore worden door een wandelpad ( de Sentiero Azzurro) met elkaar verbonden en zijn eeuwenoud. Het oudste dorpje is Vernazza ( 1000 voor Christus) .

De wandelpaden zijn alleen in de late lente en de zomer begaanbaar, waardoor men genoodzaakt was een spoortje aan te leggen. Ook in april was het merendeel van de wandelpaden afgesloten door het slechte weer en hebben we heel luxe het treintje genomen. Je kunt een 1-of 2-daagse strippenkaart aanschaffen waarmee je langs de hele kust alle dorpjes aan kunt doen. Info over Cinque Terre vind je op http://www.oppad.nl/?bestemming=wandelen-door-cinque-terre-ligurie-italie

Wandelroute Cinque Terra
Wandelroute Cinque Terra
De scoglio van Monterosso, Cinque Terra
De Scoglio (rots) van Monterosso. De 1ste van de 5 dorpjes van Cinque Terra
Riomaggiore, Cinque Terra
Riomaggiore, Cinque Terra
Riomaggiore, Cinque Terra
Riomaggiore, Cinque Terra
Manarolo, Cinque Terra
Manarolo, Cinque Terra
Vernazza, Cinque Terra
Vernazza, Cinque Terra

 

Drie dagen later zit het er op en rijden we door het prachtige Toscaanse landschap naar Montepulciano. Een van de hoogst gelegen dorpjes (op ruim 600meter hoogte) in het zuiden van de Toscaanse heuvels op de grens van Umbrië. Al wel ontdekt door de toeristen, maar lang niet zo massaal als in Florence, Siena en Lucca. Ondanks dat heeft het haar authenticiteit behouden.

Montepulciano is langgerekt met steile straatjes en mooie doorkijkjes en bekend om de wijn ( ja alweer) http://www.discovertuscany.com/montepulciano/

Agricultuur in Toscane
Agricultuur in Toscane
Koolzaadvelden in de buurt van Montepulciano
Koolzaadvelden in de buurt van Montepulciano en de entree van het dorp zelf
De laatste avondzon over het dorp Montepulciano
De laatste avondzon over het dorp Montepulciano
Couleur Locale van Montepulciano
Couleur Locale van Montepulciano

 

Al diverse malen hebben wij Siena bezocht op onze voorgaande bezoeken aan Toscane, maar nooit is het me gelukt een fatsoenlijke foto van het bekende plein, de Piazza del Campo, te maken door de enorme hoeveelheid toeristen die deze hoofdstad van de gelijknamige province aantrekt.  Een goed excuus om vanuit Montepulciano nogmaals naar deze prachtige stad met middeleeuwse uitstraling te rijden. De historische binnenstad is al jaren autovrij wat zeker meewerkt aan het behoud van de schitterende architectuur.  Meer informatie over Siena vind je hier.

 

Piazza del Campo, Siena
Piazza del Campo, Siena. Hier wordt 2x per jaar de Palio gehouden
Duomo di Siena ( Kathedraal van Siena)
Duomo di Siena ( Kathedraal van Siena), gebouwd in de 12de eeuw en een voorbeeld van gotische architectuur

 

Ik ben dol op de Italianen met hun levendige manier van communiceren en hun intense manier van leven. Veel herrie en toch ook veel rustmomenten met een lekkere aperitivo aangekleed met crostini, prociutto, formaggio,crissini, uva en salciccia. Dat neem je dan ook heel snel over, waardoor je vakantie nog sneller voorbij lijkt te gaan.

 

En zo zijn we alweer aan de laatste stop toe, wederom voor 3 nachten en vindt plaats in Tavernelle (eventjes buiten Florence) van waaruit we nog wat trips kunnen maken.

Nu ligt ten zuiden van Florence  "Fattoria La Vialla" in Castiglioni, letterlijk betekent dit 'boerderij in wijngebied'. Een biologisch familiebedrijf dat alles zelf verbouwd en produceert en midden in de Toscaanse heuvels ligt. Zij geven 2x per jaar een mooie handgetekende brochure uit waaruit ik al diverse malen wijn, olijfolie en balsamico azijn besteld heb. Nu was het een mooie gelegeheid om met eigen ogen een kijkje achter de schermen van dit bedrijf te kunnen nemen en natuurlijk wat te shoppen.

 

Aangekomen kwam de brochure, welke ik 2x per jaar van de Fattoria ontvang, tot leven. Een lange laan gedecoreerd met cypressen aan beide zijden leidt je naar de hoofdingang van de boerderij waar de lange tafels met rood -wit geblokte tafelkleden onder de vijgenbomen uitnodigend klaarstaan. Het hoogtepunt was wel de super lekkere lunch en aansluitend een wijnproeverij ( Nicole, dank je wel!!!). Er wordt op deze boerderij niet alleen (biologische) wijn geproduceerd, maar ook verse pasta, olijven, olie, acieto balsamico (de lekkerste die ik ooit heb geproefd), pecorinokazen, etc. De producten worden door heel Europa geleverd en ook in Nederland kun je een bestelling opgeven via de website. Hele eerlijke en pure producten tegen een redelijke prijs ( voor € 6,-- heb je een fles heerlijke wijn, vanaf € 2,- een pastasaus) en leuk verpakt. De producten worden alleen rechtsstreeks aan particulieren verkocht. Neem eens een kijkje op http://www.lavialla.it/nl/webcam/fattoria-toskana/webcam.html

Fattoria La Vialla in Castiglioni, Toscane
Fattoria La Vialla in Castiglioni, Toscane
Fattoria La Vialla in Castigliono, Toscane
Fattoria La Vialla in Castigliono, Toscane
Fattoria La Vialla in Castigliono, Toscane
Fattoria La Vialla in Castiglioni, Toscane

 

De volgende dag hebben we San Gimignano nogmaals bezocht. De laatste keer was in het hoogseizoen een jaar of 9 geleden en overstelpt door toeristen. Nu in april was het, gelukkig, vele malen rustiger.

Het San Gimignano is één van de best bewaarde stadjes in de Toscane en behoort sinds 1990 tot het UNESCO werelderfgoed. Het is in de middeleeuwen gebouwd en bekend om zijn 14 torens en architectuur. De torens diende als woning, versterking, maar zeker ook als prestige object: Hoe rijker de familie hoe hoger de toren. Meer informatie op http://www.sangimignano.net/

San Gimignano, Toscane
San Gimignano, Toscane
San Gimignano, Toscane
San Gimignano, Toscane
Inwoonster San Gimignano
Inwoonster San Gimignano

 

De laatste dag voor onze thuisreis hadden we eigenlijk een rustdag willen houden, maar Florence konden we ook deze keer eigenlijk niet aan ons voorbij laten gaan. De stad verveelt ook nooit, ligt aan de rivier de Arno en is één van de bekendste cultuursteden en niet alleen binnen Europa. Je kunt er boeken mee vullen wat ik nu niet ga doen, maar wil je meer informatie kijk dan even hier.

Florence ( Firenze) met de Ponte Vecchio over de rivier de Arno
Florence ( Firenze) met de Ponte Vecchio over de rivier de Arno
Florence ( Firenze)
Florence ( Firenze)
Veldje klaprozen naast de Arno in Florence
Veldje klaprozen naast de Arno in Florence
Duomo Santa Maria del Fiore Florence, Toscane
Duomo Santa Maria del Fiore Florence, Toscane
Koolzaadvelden in de omgeving van Florence
Koolzaadvelden in de omgeving van Florence

 

Terug rijdend uit Florence zochten we ons appartement in Tavernelle op. Onderweg zagen we een behoorlijke bui hangen en we vermoedden dat de avond zou verregenen, maar niets was minder waar en werden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Echt een cadeautje zo op onze laatste avond in Bella Italia.

 

De volgende morgen moesten we heel vroeg op. We hadden wat kilometertjes naar huis weg te klinkeren en wederom werden we verrast door een afscheidsgroet van dit mooie landschap.

Zonsopkomst boven Toscane
Zonsopkomst boven Toscane

 

Tot snel Bella Italia!!💕

 


 

De foto's zijn allemaal op de manuele stand gemaakt.

De enige stand waarin jij zelf de baas bent over alle soorten licht en met goede foto's thuis kunt komen. Ook als je fotografeert in het harde licht wat je veel in de zomer tegenkomt.


Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Bas (vrijdag, 06 april 2018 14:57)

    Prachtig

  • #2

    Miek koopmans (zaterdag, 17 juli 2021 08:19)

    Wat heerlijk Marianne, echt even genoten, ben ook dol op Italië en zo vaak daar geweest, als ik dan de foto's zie ruik ik weer de geuren en die prachtige oude dorpjes...niks veranderd!! Thnx!!!!


©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29