Tips voor foodfotografie

 

 

Onder food fotografie vallen ook de drankjes, koud of warm.

 

Je kent ze wel van die foto's waar je verlekkerd naar kunt kijken en waarbij het water je in de mond loopt.

Het is zeker niet mijn sterkste kant om dit vast te leggen maar het pogen valt te loven nietwaar? 

Hieronder wat tips  om het geheel er aantrekkelijk uit te laten zien.

 

Verse vruchten op een markt in Funchal/Madeira
Verse vruchten op een markt in Funchal/Madeira

 

 

Voorbereiding 

Ga je nádat je het eten hebt bereid je apparatuur klaarzetten om er foto's van te maken, dan ben je al te laat. Het bereidde voedsel ziet er niet meer zo aantrekkelijk uit en kan er zelfs afstotend uitzien als het er al een tijdje staat.

Het is dus zaak dat je van te voren bepaalt waar je de foto's wilt gaan nemen en daar je camera ( eventueel op statief) klaar zet, de compositie bepaalt en de belichting instelt.

 

Wil je ook attributen als servetten, kleedjes, bestek en dergelijke gebruiken om het geheel leuk aan te kleden, leg deze dan ook van te voren klaar.

 

rauwe zalm
Rauwe zalm staat klaar om de oven in te gaan. Hier moet je snel werken en niet alleen voor het uiterlijk van de foto maar ook voor je eigen gezondheid

 

Licht en belichting

Voedsel komt het beste tot zijn recht met natuurlijk en zacht licht. Plaats een tafel bij een raam, zodat je gebruik kunt maken van het invallende licht. Zorg wel dat er geen direct zonlicht binnenkomt, een raam op het noorden of oosten is perfect. Eventueel kun je de schaduwkant van je onderwerp oplichten met een reflectiescherm. Heb je dat niet? Geen probleem ook met een gewoon wit papier of stuk karton met aluminiumfolie omwikkelt kan je de schaduwen oplichten.

 

Je kunt ook een reportageflitser gebruiken om met een klein invulflitsje het geheel wat op te lichten. Gebruik echter nooit de interne flitser van je camera. Deze is te klein en produceert daardoor keihard licht op het onderwerp en laat de omgeving in het donker.

 

 

Tomaten, basislicum en pasta
Het glimlichtje op de tomaten is afkomstig van een raam op het noorden rechts van het onderwerp. De andere zijde van de tomaten was te donker en daarom opgelicht met een reflectiescherm.

 

Compositie

Bekijk de verschillende kanten van je onderwerp ongeacht of dit nu een mooi opgemaakte bordje, een kopje thee of iets anders is en bepaal wat de mooiste kant is. Maak het geheel eventueel af, door er wat "props" bij te leggen zoals op de foto's hieronder, met koffieboontjes en een schrift plus pen.

 

Fotografeer vanuit verschillende hoeken, zoals ooghoogte en vogelperspectief ( bovenaf) en verbaas je over de verschillende effecten. 

 

Kop koffie in vogelperspectief
Genomen vanuit vogelperspectief
Foto genomen iets boven ooghoogte
Foto genomen iets boven ooghoogte

 

Diafragma

Ook foodfotografie is aan mode onderhevig. De ene periode moet alles scherp in beeld en weer een andere trend vertelt je dat je met een hele beperkte scherptediepte moet gaan werken, dus een klein gedeelte van de foto scherp en het overige onscherp.

 

De Allerhande van AH is een geweldig voorbeeld om de trends op dit vlak te kunnen volgen, loop de AppieHappie maar eens binnen en neem hun blad mee om inspiratie op te doen.

 

Door met de scherptediepte te spelen kun je ook de nadruk leggen op één bepaald deel van de foto leggen. Met een kleine scherptediepte maak je het onderwerp wat eruit moet springen los van zijn omgeving.

 

Het toastje links en wat blauwe besjes zijn scherp, waardoor de aandacht daarop gevestigd wordt.           Diafragma is hier f/ 5.6
Het toastje links en wat blauwe besjes zijn scherp, waardoor de aandacht daarop gevestigd wordt. Diafragma is hier f/ 5.6
Dezelfde tomaten als een paar foto's terug. Diafragma f/4.5. De foto heeft hier een hele andere uitstraling dan de eerste foto van dit onderwerp.
Dezelfde tomaten als een paar foto's terug. Diafragma f/4.5. De foto heeft hier een hele andere uitstraling dan de eerste foto van dit onderwerp.

 

 

Kleur, contrast en presentatie

Heb je technisch een perfecte foto gemaakt maar zit er geen kleur en/of contrast in, dan zal deze waarschijnlijk in de prullenbak verdwijnen om de eenvoudige reden dat er geen spanning of iets in zit.

Heb je een vrij kleurloos geheel als witte pasta op een wit bord kleed het dan aan met een blaadje basilicum en een tomaatje, bestek, een kleurrijk servet of kleed of schep de pasta in een felgekleurd bord.

 

Laat groenten niet helemaal doorkoken, voor het kleurbehoud is het beter om het net beetgaar te houden.

 

Plaats niet te veel op een bordje en leg de ingrediënten niet naast elkaar maar stapel het en maak eventueel de randen van het bord schoon. 

 

Witbalans

Fotografeer je in wat donkere omstandigheden en alleen sfeerverlichting, let dan goed op de witbalans. Check op het LCD-scherm achter op de camera de eerste foto's of daar geen vreemde kleurzwemen overheen zichtbaar zijn. Is dit wel het geval pas de witbalans dan aan.

Eventueel kun je het ook achteraf aanpassen in een bewerkingsprogramma, belangrijk is dan wel om in RAW te fotograferen. Fotografeer je in Jpeg kun je de witbalans niet meer ongestraft wijzigen.

Fetasalade
De op elkaar gestapelde ingrediënten van deze fetasalade geven diepte aan je foto

 

Dranken

Zit de warme of koude drank in een doorzichtig glas, fotografeer dan met tegenlicht. Je benadrukt de transparantie en maakt je foto meer sprankelend.

 

Aan koude dranken kun je nog ijsblokjes toevoegen en wat druppels op het glas sproeien om het een extra koel effect te geven. Je kunt wat vaseline in water oplossen en in een spuitflesje doen. Deze druppels blijven langer op het glas zitten dan gewone waterdruppels.

 

Bij warme dranken is het mooi als je de warmte benadrukt door de stoom die eraf komt mee te fotograferen. Hier moet je dus snel werken want zo lang blijft de vloeistof niet nastomen.

 

Ook hier zorg je weer dat de glazen, bekers en/of kopjes schoon zijn.

 

Glas thee met theezakje en citroen
Op ooghoogte gefotografeerd. Het tegenlicht benadrukt de transparantie van de thee.
theeglas met lepel
Schuin van boven gefotografeerd en ook weer met tegenlicht waardoor de transparantie van de vloeistof wel zichtbaar is maar lang niet zo sterk als bij de foto hierboven.

 

Nog wat foto's ter inspiratie:

 

Koffieboontjes
Koffieboontjes zijn ideaal om te oefenen
aardappelen
Evenals aardappelen, het zijn tenslotte ingrediënten die we allemaal wel in huis hebben
Gluhwein
Gluhwein
Komkommer
Zelfs een gewone komkommer kan creatief uit de hoek komen

 

Wil je ook af van de automatische stand op je camera? Bestel dan het e-boek of volg een workshop of cursus. Je leert op de handmatige stand fotograferen zodat je ten alle tijden met scherpe en goed belichtte foto's thuis kunt komen.

 

 

Vond je dit een leuk artikeltje? Fijn als je het deelt.


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.Reactie schrijven

Commentaren: 0


©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29