Foto challenges

 

Eén opdracht per maand. Door op pad te gaan en veel te oefenen en te experimenteren leer je  beter te fotograferen. Je gaat anders kijken, betere composities maken, je wordt handiger met de camera en gaat het licht beter begrijpen.

Aan het eind van de maand selecteer je de TWEE beste foto's die je hebt gemaakt, vervolgens post je die in de Facebook-groep. Voor de anderen is het leuk om te weten hoe je de foto hebt gemaakt.

Geen high-tech camera nodig, ook een mobieltje voldoet prima.

Reageer je op de foto van een ander? Superleuk, dat houdt de groep levendig! Wel graag met respect.

Wees gewoon lekker creatief en daag jezelf uit. Zie je dan aan het einde van de maand de resultaten zal je verbluft staan over de veelzijdigheid van de foto's.

 

En tot slot:  Het moge duidelijk zijn dat er niets valt te winnen, geen geldbedrag, geen nieuwe camera en al helemaal geen artikel in het tijdschrift National Geographic, het gaat puur om het foto plezier en er iets van op te steken.

 

Leuk als je mee wil doen! Klik hier om je aan te melden.

 

Veel FotoFun!

 

 


De opdrachten per maand:


2020


Oktober 2020

 

Er zijn afgelopen maand aardig wat deuren open gegaan, erg leuk om die diversiteit te zien.

De maand oktober staat in het teken van ( hoe verrassend)  de herfst, de opdracht voor deze maand is dan ook:

     Herfstblad

Heb je er wel eens op gelet hoe mooi een verdord blad kan zijn? Bekijk het eens van dichtbij, waardoor er andere perspectieven ontstaan. Bekijk ook de vormen van de blaadjes en de lijnen, lekker bezig zijn in de natuur. Volg je intuïtie en zoek de bladeren en de kleuren die je mooi vindt .

 

Meer over het fotograferen van bladeren  vind je op mijn site: https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/specifieke-fotografie/tips-voor-het-fotograferen-van-bladeren/?preview_sid=888465    Zoals altijd kun je weer twee foto’s posten


September 2020

Goedemorgen lieve mensen,

Aan de inzendingen van afgelopen maand te zien hebben we heerlijk genoten van zomaar een vrije dag of een heuse vakantie, sommigen in het buitenland en sommigen thuis. Het oogde sowieso erg ontspannen.

De maand september is voor velen van ons een maand om nieuwe deuren te openen, dus de opdracht voor deze maand wordt :

        Deuren

Heb je er wel eens op gelet hoeveel verschillende deuren je hebt? Klassiek, modern, statig, vergaan, van glas, hout, metaal. Staldeuren, voordeuren, achterdeuren, schuurdeuren enz.

Het lijkt simpel, maar dat kan nog tegenvallen, zeker als je een deur recht van voren fotografeert want je wil niet dat je deur achterover helt. Rechte lijnen horen ook recht in beeld. Bij het fotograferen is het dan ook belangrijk om niet te dichtbij te gaan staan en je camera/telefoon zowel horizontaal als verticaal evenwijdig aan het onderwerp te houden.

Meer over het fotograferen van lijnen  vind je op mijn site onder het kopje “lijnen” bij architectuurfotografie: https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/specifieke-fotografie/tips-voor-architectuurfotografie/?preview_sid=570368

Zoals altijd kun je weer twee foto’s posten

 


Augustus 2020

Goedemorgen lieve mensen,

Veel inzendigen afgelopen maand en zo leuk die diversiteit te zien. Grote water oppervlakten, ruw water, waterdruppels, watervallen, stilstaand water enz.

Voor de maand augustus zal de challenge niet echt een grote verrassing zijn, nl. :                                                                                                                                                                                                                                                                   Vakantie

Nu gaat lang niet iedereen op vakantie, zeker niet in deze onzekere periode.

Maar een paar vrije dagen, al is het een weekend, hebben we allemaal wel.                                                                                                                                          De foto’s kun je ook overal maken.   Want dit onderwerp kun je op vele manieren op de foto zetten, van het eten van een ijsje tot een fietstocht en van een bergtop tot een slootje met zonlicht.                                                                        

Sfeer, mensen, enfin alles wat jou een gevoel van vrijheid en blijheid geeft het ultieme vakantiegevoel dus.

Tips vind je op:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/specifieke-fotografie/fotografietips-voor-op-vakantie/

 

Succes weer en veel vrijetijd- c.q. vakantieplezier!! 

Juli 2020

Goedemorgen lieve mensen,

Hebben jullie ook zo genoten van de vele gave inzendingen voor het thema groen van afgelopen maand? Ik heb echt prachtige foto’s voorbij zien komen met diverse tinten groen. Top!

We hebben al weer wat zinderende zomerdagen achter de rug en als je iets goed kunt gebruiken op deze dagen is dat:

 

            Water!!

Het thema dus voor de maand juli

Een onderwerp met eindeloos veel mogelijkheden. Van druppel tot oceaan en alles wat daar tussenin zit. Denk ook eens aan het spelen met lange sluitertijden, hetgeen een mooi effect kan geven.

Zorg wel dat het water de hoofdrol speelt in je foto('s).

 

Uileg over sluitertijden vind je op:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/de-basis/uitleg-sluitertijd/

Succes weer en veel spetterplezier!!

 

 

 

 


Juni 2020

Mooi te zien hoe iedereen afgelopen maand de vrijheid anders heeft beleefd en ingevuld met mooie en/of originele foto’s. Leuk die diversiteit!

Inmiddels is de natuur veranderd in een groene zee en voordat het van de zomer door droogte verdwijnt leek me dat wel een leuke voor de komende maand.

Juni:   Groen

Het fotograferen van de natuur ligt bij deze challenge voor de hand, maar de foto’s hoeven dus niet in de natuur gemaakt zijn. Ook niet-natuurfoto’s mag je insturen, zolang de kleur groen maar een duidelijke hoofdrol speelt in de foto. Hoe meer groen, hoe beter!

 

Succes weer en veel plezier!! En vooral ook: Doe voorzichtig en Blijf gezond!!


Mei 2020

Goedemorgen lieve mensen,

Eitjes, wat een leuke zaten er bij en ook hele mooie!!

Wat gaan we de komende maand doen? Nog steeds hebben we niet de vrijheid die we gewend zijn te hebben i.v.m. het Coronavirus.           Tevens is het op 4 mei dat we de slachtoffers van de tweede wereldoorlog herdenken en op 5 mei  vieren we de vrijheid, 75 jaar.

 

De  mei- opdracht is dan ook:   Vrijheid              

Best een uitdaging, maar je kunt de opdracht naar eigen idee invullen:    Het kan het kijken naar een zonsondergang zijn, een kind dat een luchtsprong van blijheid maakt, een pluizenbol die uit elkaar waait, een hond die door het dolle is omdat het los is van de riem, het lezen van een boek in je spaarzame vrije tijd, een vogel in de lucht….. Enfin legio mogelijkheden, denk ik.

Natuurlijk kun je verschillende fotografietips op mijn site bekijken om je te helpen, maar door de verschillende types licht raad ik je de volgende link aan: https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/handig-om-te-weten/het-licht-begrijpen/

Succes weer en veel plezier!! En vooral ook: Doe voorzichtig en Blijf gezond!!

 


April 2020

Voor de komende maand zijn we beperkt in onze bewegingsvrijheid en ik heb daar de challenge op aangepast.

 

In deze maand is het ook Pasen en heb daarom een onderwerp gekozen wat we dan meestal wel in huis hebben.

De  april- opdracht is:  Tada……Ei (eren)                      Binnen of buiten, rauwe, gekookte, gebakken, gepocheerde, chocolade………..

 

De eieren hieronder heb ik op een spiegel gelegd en daarboven een zwarte doek gehangen, buiten met natuurlijk licht gefotografeerd.

Eventueel kun je hier ook nog een blik werpen als steuntje in de rug: https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/specifieke-fotografie/tips-voor-foodfotografie/

 

Succes weer en veel plezier!! En vooral ook: Doe voorzichtig en Blijf gezond!!


Maart 2020

Wat een inzendingen afgelopen maand!! Goed bedacht en zo creatief uitgevoerd door velen. Super leuk om te zien, ik heb genoten. Op naar de volgende opdracht.

 

De  maart- opdracht is:   Herhaling

 

Een manier om de compositie van je beeld sterker te maken is het gebruik van herhalingen. Als een vorm of kleur op een of andere manier terugkomt wint het beeld aan kracht.

Tips:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/compositie/hoe-zorg-je-voor-een-goede-compositie/

Succes weer en veel plezier!!


Februari 2020

 

Tot nu toe is de winter uitgebleven, wat het voor jullie niet gemakkelijk maakte om aan de opdracht van januari te voldoen. Leuk om dan toch het enthousiasme te zien waarmee na een beetje nachtvorst snel foto’s werden gemaakt en gepost of de creativiteit om toch maar een beetje de kou tot uitdrukking te brengen.

Geen idee wat het weer in februari gaat brengen, dus ik heb nu iets gekozen waar je met een beetje fantasie alle kanten mee op kunt .

 

De  februari- opdracht is:   Spreekwoorden en Gezegden

De bijgaande voorbeeldfoto beeldt het gezegde “Zich op glad ijs begeven uit”.

 

Omdat het onderwerp nogal divers is deze keer geen link met specifieke tips, maar de algemene link: https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/

 

Succes weer en veel plezier!!


Januari 2020

 

                                                                                                                     Gelukkig Nieuwjaar!!!!

Voor iedereen een gezond, sprankelend en fotogeniek 2020!!

 

Januari  is gestart met een koude dag en dat gaat de challenge ook worden voor deze maand:                                

                                                                           Koud!!!

Kou kun je extra benadrukken door o.a. de keuze van witbalans: https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/andere-basisbegrippen/uitleg-witbalans/

 

Ik reken weer op mooie en creatieve foto’s. Succes!!!


2019


De winnende foto's van 2019

Wat een prachtig fotografie jaar hebben we achter de rug en wat hebben wij het hier moeilijk gehad om de 12 winnende foto’s uit te zoeken die komend jaar elke maand de nieuwe header op de groepspagina gaan vormen.

Na lang wikken en wegen zijn we eruit. In de onderstaande grid de winnende foto’s in willekeurige volgorde.

Iedereen natuurlijk super bedankt voor het meedoen en ik hoop dat je ook in 2020 weer foto’s post in de groep challenges.

 Hele fijne jaarwisseling en tot 2 januari, dan is er al weer een nieuwe challenge!!

Opdracht December 2019

 

Traditiegetrouw sluiten we dit jaar af met:

                                                                           

                                                                                     Selecteer je mooiste foto van afgelopen jaar

 

Ja, ik weet het……. niet gemakkelijk maar echt wel leuk. Bij het bladeren door de mappen op je computer kom je vaak foto’s tegen waarvan je het bestaan niet eens meer wist en die best de moeite waard zijn.

Het kan een  technisch hoogstandje zijn, maar het kan ook een foto zijn met veel emotionele waarde of een combinatie van beiden. Mijn foto hieronder is een combinatie van beiden. Laagstaand zonnetje, wat mist, lange schaduwen, herfsttinten en op de valreep een bekende tegenkomen die ik totaal uit het oog verloren was en in geen tiental jaren had gezien.

 

Wat te doen ( Even goed lezen, de regels zijn afwijkend van de andere maanden):

*  Selecteer en post hieronder de mooiste foto die je het afgelopen jaar hebt gemaakt. 

*   Alle  onderwerpen zijn toegestaan (naakt, porno en schokkende beelden uitgezonderd!!!!)

*  De foto moet door jou zijn gemaakt in 2019

*  Posten kan t/m 27 december. Foto’s die daarna binnenkomen tellen niet mee

*  Vanaf 28 december ga ik met nog een fotograaf uit alle foto’s de 12 beste beelden selecteren.        

*  Deze beelden worden vanaf januari 2020 de nieuwe headers, elke maand een nieuwe foto.

*  Houdt er dus rekening mee dat de foto in landschapsformaat ( horizontaal) moet zijn.

 

Ben je lid van Instagram? Dat is een handig hulpje bij de selectie, je kunt dan nakijken op welke foto je de meeste likes hebt gekregen. Via onderstaande link nog wat andere tips voor het selecteren van je foto’s

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/een-stapje-verder/je-beste-foto-s-selecteren/

 

Heel veel succes met de selectie en een mooie, gezellige en warme decembermaand gewenst!


 

 

Opdracht November 2019

 

Wat een kleuren deze herfst. Ook veel paddenstoelen, mooie dagen met zon… Enfin puur genieten en dat was ook aan de ingezonden foto’s te zien.

 

De herfst staat naast de mooie kleuren ook bekend om de regenbuien………

De opdracht voor deze maand is:   Druppels

En natuurlijk kun je ook andere druppels dan regendruppels fotograferen

 

Tips waar je iets aan kunt hebben: https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/fotograferen-tijdens-de-verschillende-seizoenen-en-weertypes/tips-voor-het-fotograferen-in-de-regen/

Succes en veel fotoplezier!


Opdracht Oktober 2019

 

 

Jullie hebben je prima geamuseerd in de stad. Ik heb weer superleuke inzendingen gezien.

De komende maand laten we de stad achter ons en gaan we het bos in.

Het najaar is een geweldige tijd om in het bos te gaan fotograferen. Je kunt er uren ronddolen en genieten van de kleuren en de geuren die bij de herfst horen

Dus de  oktober- opdracht is:  In ‘t bos

Voor handige fotografie tips: https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/fotograferen-tijdens-de-verschillende-seizoenen-en-weertypes/tips-voor-het-fotograferen-in-de-herfst/ en

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/specifieke-fotografie/tips-voor-het-fotograferen-van-paddestoelen/

 

Succes weer en veel plezier!!

 

 


Opdracht September 2019

 

Goedemorgen lieve mensen

Aan de ingestuurde foto’s te zien is er heerlijk genoten van de afgelopen zomer. Ik en velen met mij hebben genoten van de inzendingen.

De nieuwe challenge is als vanouds gewoon voor één maand en je mag weer 2 foto’s insturen.

Voor de maand september is dit:   Stadsnatuur

Misschien een idee om er een gezellig dagje van te maken en een stad of dorp al wandelend te verkennen. Je zal verbaasd zijn hoeveel natuur er dan nog te ontdekken valt in zo’n steenmassa.

Voor tips:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/andere-basisbegrippen/wat-is-scherptediepte/ en

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/compositie/hoe-zorg-je-voor-een-goede-compositie/

 

Succes weer en veel plezier!!

 

 

 


Opdracht juli/augustus 2019

 

Een challenge uitgesmeerd over de twee zomermaanden juli en augustus, je mag daarom 4 i.p.v. 2 foto's posten

 

Voor de maanden juli en augustus is dit:   Summer Feeling 

 

Dit kan natuurlijk van alles zijn: Obers met volle dienbladen op een terras, watersport, een peuter spetterend in een kinderbadje, een zinderende natuurfoto, noem maar op. Daarom nu ook de algemene link voor fototips ter inspiratie, waar je zelf uit kunt halen wat voor jou van toepassing is.

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/

 

 

Fotografeer je nog op de automatische- of P-stand en wil je nog beter leren fotograferen dan kun je eventueel het e-book bestellen “Nooit meer op de automatische stand” https://www.mrtfotografie.nl/workshops/e-book-nooit-meer-op-de-automatische-stand-fotograferen/

 

Succes weer en veel plezier in deze zomermaanden!!


Opdracht Juni 2019

 

De challenge voor de maand juni is:  Hollands Landschap en natuurlijk mogen de Belgen het Belgische landschap fotograferen

 

Voor inspiratie en tips:  

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/specifieke-fotografie/tips-voor-landschapsfotografie/

 

Succes weer en veel plezier!!


 

Opdracht mei 2019

 

Voordat de zomer losbarst en het harde licht zich aandient vond ik de onderstaande uitdaging wel iets voor de meimaand:

                                                                                          Tegenlicht

Voor inspiratie en tips:  

 

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/handig-om-te-weten/het-licht-begrijpen/

 

Veel plezier en succes weer!

 

 


 

 

Opdracht april 2019

Staat in het teken van: 

 

 

 

     Reflectie

Voor inspiratie en tips:  

 

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/specifieke-fotografie/tips-voor-het-fotograferen-van-reflecties/

Succes weer en veel plezier!!


 

 

Opdracht maart 2019

 

Vandaag begint de meteorologische lente. Je zou het niet zeggen als je nu naar buiten kijkt, maar we hebben al schitterende dagen gehad. Veel lammetjes dartelen alweer in de wei, en de voorjaarsbloeiers verschijnen als paddenstoelen uit de grond.

 

De maart challenge staat dan ook in het teken ( hoe kan het ook anders) van de:

Lente

Voor inspiratie en tips:  

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/fotograferen-tijdens-de-verschillende-seizoenen-en-weertypes/tips-voor-het-fotograferen-in-de-lente/         

                                                                                      

Succes weer en veel plezier!!


 

 

Opdracht februari 2019

 

De februari challenge staat in het teken van de:

Food fotografie

Voor inspiratie en tips:  

 https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/specifieke-fotografie/tips-voor-foodfotografie/                                                                                        

 

 

Succes weer en veel plezier!!

 


Opdracht januari 2019

 

Gelukkig Nieuwjaar!!!!

Voor iedereen een gezond, sprankelend en fotogeniek 2019!!

De laatste week van het oude jaar zijn we alleen maar bezig geweest met aftellen en dacht daarom dat het wel een leuke challenge zou zijn voor deze januari maand:

                      Cijfers

 

Je vindt ze overal, van huisnummer tot kassabon en van belastingformulier tot stadsbus en ga zo maar door. Je moet alleen een beetje meer opletten omdat je er anders zo aan voorbij loopt.

Tips om met dit donkere weer de cijfers duidelijk uit te laten komen vind je o.a. op:                                 

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/de-basis/uitleg-isowaarden/

 

Ik reken weer op mooie en creatieve foto’s. Succes!!!


 

2018


De winnende foto's van 2018

Wat een prachtig fotografie jaar hebben we achter de rug en wat hebben wij het hier moeilijk gehad om de 12 winnende foto’s uit te zoeken die komend jaar elke maand een nieuwe header op de groepspagina gaan vormen.

Na lang wikken en wegen zijn we eruit. In de onderstaande grid de winnende foto’s in willekeurige volgorde.

Iedereen natuurlijk super bedankt voor het meedoen en ik hoop dat je ook in 2019 weer foto’s post in de groep challenges.

 

Hele fijne jaarwisseling en tot januari, dan is er al weer een nieuwe challenge!!

Opdracht december 2018

🎄📸🎁De December– Challenge🎁📸🎄 is:
 
SELECTEER JE MOOISTE/DIERBAARSTE FOTO ( deze maand dus maar 1 foto) VAN AFGELOPEN JAAR
Ja, ik weet het……. niet gemakkelijk maar echt wel leuk. Bij het bladeren door de mappen op je computer kom je vaak foto’s tegen waarvan je het bestaan niet eens meer wist en die best de moeite waard zijn. Het kan een technisch hoogstandje zijn, maar het kan ook een foto zijn met een herinnering aan iets bijzonders of met emotionele waarde.
Mijn foto hieronder is zeker geen technisch hoogstandje maar wel een herinnering aan een aantal dagen dat de Russische beer zijn aanwezigheid liet gelden en ons landje een Siberische uitstraling gaf. -15 op de Enkhuizer dijk...afzien!
REGELTJES:
*Selecteer en post hieronder de mooiste foto die je het afgelopen jaar hebt gemaakt. ( 1 foto dus)
* Alle onderwerpen zijn toegestaan (naakt, porno en schokkende beelden uitgezonderd!!!!)
* De foto moet door jou zijn gemaakt in 2018
* Posten kan t/m 27 december. Foto’s die daarna binnenkomen tellen niet mee voor de header
* Vanaf 28 december ga ik met mijn vechtgenoot uit alle foto’s de 12 beste beelden selecteren.
* Deze beelden worden vanaf 2 januari 2018 de nieuwe headers. Elke maand een nieuwe foto.
* Houdt er dus rekening mee dat de foto in landschapsformaat ( horizontaal) moet zijn.
Ben je lid van Instagram? Dat is een handig hulpje bij de selectie, je kunt dan nakijken op welke foto je de meeste likes hebt gekregen.
Via onderstaande link nog wat andere tips voor het selecteren van je foto’s:
Heel veel succes met de selectie en een mooie, gezellige en warme decembermaand gewenst!

Opdracht november 2018

Klik hier voor tips voor het fotograferen van de regen.


Opdracht oktober 2018

Klik hier voor de bijbehorende fotografietips.

 

 


Opdracht september 2018

Mag je zomaar een fietser fotograferen? Ja dat mag! Klik hier voor uitleg wet op de privacy


Opdracht augustus 2018

 

Fotografietips die je daarbij kunnen helpen:

Klik: compositie 

en

omdat de zon nog redelijk hoog aan de hemel staat:

Klik: Hard zonlicht

 


Opdracht juli 2018


Opdracht Juni 2018


Opdracht MEI 2018

Tips kun je o.a. vinden op:   https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/compositie/hoe-zorg-je-voor-een-goede-compositie/                                           

 

 


Opdracht APRIL 2018

Definitie van verdwijnpunt: Is het punt waar de lijnen die in werkelijkheid evenwijdig aan elkaar lopen, elkaar gaan snijden.

Kortom: Het is een punt aan de horizon dat ontstaat door de werking van perspectief.

Dus ga op zoek naar het verdwijnpunt bij bospaden, wegen, rails, tunnels, steigers etc. Symmetrie kan het beeld versterken.

Tips: https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/compositie/symmetrie-in-je-foto/

 

 


Opdracht MAART 2018      

Glas is niet zo heel gemakkelijk om te fotograferen. Weet dat je dit het beste bij natuurlijk licht kunt doen.

Tips: https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/handig-om-te-weten/het-licht-begrijpen/

 

 Succes!!


 

Opdracht FEBRUARI 2018

 

Om onze spelers een hart onder de riem te steken staat de challenge voor deze maand in het teken van de Olympische Spelen, nl:

     🏆🎖️🥇🏅Oranje🏅🥇🎖️

Je mag alles fotograferen wat los en vast zit, van sinaasappel tot brug als het maar oranje en prominent in beeld is.  Je kunt dus alle kanten op. En natuurlijk maak je er weer iets moois van.

 

Succes en veel plezier!


Opdracht JANUARI 2018

 

Gelukkig Nieuwjaar!!!!

Voor iedereen een gezond en fotogeniek 2018!!

 

De challenge voor deze eerste maand in 2018 is denk ik wel toepasselijk, nl:

Warme Dranken

Uit de kou naar binnen en dan een lekkere warme chocomelk, thee, koffie of iets anders warms in je handen, daar kan je dan zo van genieten. Ik tenminste wel. Je kunt natuurlijk foto’s nemen van een kopje koffie, maar je kunt het geheel ook aankleden met iets lekkers erbij. Of je laat je werkomgeving zien  zoals een laptop met een kop koffie er naast of de voorbereidingen voor een kop koffie of thee zoals ik hier een foto heb gemaakt met een kan opschuimende melk voor een cappuccino.

 

Ik reken weer op mooie en creatieve foto’s. Succes!!!

Enkele tips kun je vinden op:

 

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/specifieke-fotografie/tips-voor-foodfotografie/ 

 

2017

De winnende foto's van 2017

Wat een prachtig fotografie jaar hebben we achter de rug en wat hebben wij het hier moeilijk gehad om de 12 winnende foto’s uit te zoeken die komend jaar elke maand een nieuwe header op de groepspagina gaan vormen.

Na lang wikken en wegen zijn we eruit. In de onderstaande grid de winnende foto’s in willekeurige volgorde.

Iedereen natuurlijk super bedankt voor het meedoen en ik hoop dat je ook in 2018 weer foto’s post in de groep challenges.

 

Hele fijne jaarwisseling en tot januari, dan is er al weer een nieuwe challenge!!

Winnende foto's fotochallenge  MRTfotografie 2017
Winnende foto's fotochallenge 2017

 

 

 

Opdracht DECEMBER 2017!!!

 

In mijn idee heb ik nog nooit zo genoten van oude en afgedankte zaken van de november opdracht. Grandioos al jullie foto’s!

 

Aan het begin van een speciale maand en daarom deze maand ook een speciale challenge.
Voor de meesten een drukke maand en weinig tijd om op pad te gaan. Bij deze kun je lekker binnen blijven.

 

De December– Challenge is: 
Selecteer je mooiste foto van afgelopen jaar!
Ja, ik weet het……. niet gemakkelijk maar echt wel leuk. Bij het bladeren door de mappen op je computer kom je vaak foto’s tegen waarvan je het bestaan niet eens meer wist en die best de moeite waard zijn.

 

Het kan een technisch hoogstandje zijn, maar het kan ook een foto zijn met veel emotionele waarde. Mijn foto hieronder is er één van de laatste categorie, omdat ik overdonderd werd door de schoonheid van een heel pad lang ( honderden meters)zonneharpen zover als ik kon kijken en er gewoon middenin lopen.

 

Regeltjes:
* Selecteer en post hieronder de mooiste foto die je het 
  afgelopen jaar hebt gemaakt. 
* Alle onderwerpen zijn toegestaan (naakt, porno en 
  schokkende beelden uitgezonderd!!!!)
* De foto moet door jou zijn gemaakt in 2017
* Posten kan t/m 27 december. Foto’s die daarna 
  binnenkomen tellen niet mee 
* Vanaf 28 december ga ik met mijn vechtgenoot uit alle foto’s 
  de 12 beste beelden selecteren. 
* Deze beelden worden vanaf januari 2018 de nieuwe 
  headers, elke maand een nieuwe foto.
* Houdt er dus rekening mee dat de foto in 
  landschapsformaat ( horizontaal) moet zijn.

 

Ben je lid van Instagram? Dat is een handig hulpje bij de selectie, je kunt dan nakijken op welke foto je de meeste likes hebt gekregen.

Via onderstaande link nog wat andere tips voor het selecteren van je foto’s
https://www.mrtfotografie.nl/…/tips-voor-het-snel-selecter…/

 

Heel veel succes met de selectie en een mooie, gezellige en warme decembermaand gewenst!

Greetz Marianne
P.S. * Als je de challenges leuk vindt heb je mijn FB-pagina ,https://www.facebook.com/MRTfotografie/?fref=ts , dan al geliked?

 

 

Opdracht NOVEMBER 2017!!!

 

Wat een gave maand hebben we achter de rug. De kleurenspektakels die ik voorbij heb zien komen logen er niet om. En dat niet alleen ook mooie sfeerbeelden, macro’s en natuurlijk beelden van het weer. Super leuk.

De volgende uitdaging kan je zowel binnen als buiten fotograferen, de keuze is aan jou.

 

De November – Challenge is: Oud en afgedankt

 

Je krijgt hierbij te maken met o.a. structuren en texturen. Weet dat deze het beste tot uitdrukking komen met zijlicht en dat je beter geen gebruik kunt maken van de flits, maar van bestaand licht.

Op de volgende link vind je tips v.w.b. het licht:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/het-licht-begrijpen/

 

Blijf lekker reageren op elkaars foto’s. Deze maand is het me toch nog aardig gelukt op jullie foto’s te reageren, vermoedelijk gaat dat deze maand echt minder lukken door de drukte hier, ik tracht het wel te volgen.

Mooie maand en Veel plezier weer!

 

Greetz Marianne


Opdracht OKTOBER 2017

Maar eerst: WOW wat heb ik grandioos mooie, warme, leuke, bijzondere, knappe, romantische, vrolijke, prachtige, serene etc. foto’s voorbij zien komen bij de challenge van afgelopen maand. Ik heb echt genoten en gezien de reacties op elkaar was ik niet de enige. Top!

Naar verwachting ook deze maand veel kleurtjes en nog behoorlijk weer buiten en misschien lijkt het saai maar niets is minder waar. Volop keuzes in onderwerpen met deze challenge:

 

De Oktober – Challenge is 🍁🍃🍂🍄HERFST🍄🍂🍃🍁

Nog even een reminder: De foto's moeten deze maand en door jou zijn gemaakt. Voor het einde van de maand selecteer je de twee beste en die deel je her.

 

Op de volgende linkjes vind je weer fotografietips:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/tips-voor-het-fotograferen-in-de-herfst/

en op

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/tips-voor-het-fotograferen-van-paddestoelen/

 

Benieuwd naar jullie foto’s. Blijf lekker reageren op elkaars foto’s. Zelf zal ik waarschijnlijk wat minder reageren door de drukte hier, ik tracht het wel te volgen.

Mooie maand en Veel plezier!


Opdracht SEPTEMBER 2017

 

 "Zonsondergang en/of -opkomst"

 

Om inspiratie op te doen kun je kijken op:

https://www.mrtfotografie.nl/…/tips-voor-het-fotograferen-…/

en op:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografi…/het-licht-begrijpen/

 

Ik kijk weer uit naar jullie foto’s, veel plezier en succes weer!

Mooi weekend!!


 

Opdracht AUGUSTUS 2017

 

"Symmetrie ( of een illusie daarvan)"

 

Nu is het best lastig om dergelijke objecten/onderwerpen te vinden waarbij de linker en de rechterhelft elkaars spiegelbeeld zijn.  Maar zet je het onderwerp exact in het midden van je foto dan geef je wel de illusie van symmetrie , waarmee je de compositie sterker maakt mits het linker en het rechter deel sterk op elkaar lijken. Het is eigenlijk het tegengestelde van de compositieregel van derden.

Als voorbeeld 2 foto’s:                                                                                                                                               In de eerste foto is er ècht sprake van symmetrie, het laatste zonnestraaltje op het luik daargelaten het onderwerp zelf is symmetrisch. In de tweede foto zijn het rechter en het linker object niet gelijk aan elkaar. Toch geeft de foto de illusie symmetrisch te zijn.

Symmetrie of de illusie daarvan kun je op heel veel onderwerpen toepassen: Bij natuur-, landschaps-, architectuur-, product- en ja zelfs bij portretfotografie.

 

Tips op: https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/symmetrie-in-je-foto/

 

Ik kijk uit naar jullie foto’s, veel plezier en succes weer!


Opdracht voor de maand JULI:

Deze maand is de opdracht "De Schaduw" te fotograferen. Ik ga er vanuit dat de zon veelvuldig gaat schijnen de komende weken, dus hopelijk veel momenten om schaduwen te vereeuwigen.

Ik heb een voorbeeld in zwart-wit geplaatst maar natuurlijk mag het ook een kleurenfoto zijn. Je mag het onderwerp zelf of een gedeelte ervan ook in je foto opnemen maar alleen een schaduw mag ook. Het belangrijkste is dat de schaduw er grotendeels opstaat. Dus niet alleen de schaduw van het puntje van een koeienstaart maar gewoon heel veel koe . Het moet echt iets aan je foto toevoegen.

 

Als ruggesteuntje kun je de tips in onderstaande links doorlezen ( op een regenachtige dag)

https://www.mrtfotografie.nl/fotografi…/het-licht-begrijpen/

https://www.mrtfotografie.nl/…/tips-voor-het-fotograferen-…/

 

 

Veel plezier en Succes weer!!!!


 

 

 

 

 

Opdracht voor de maand JUNI:

🌫🌫🌫🌫 ONDERWERP BINNEN EEN KADER 🌫🌫🌫🌫

 

Dat kader kan van alles zijn. Van openstaande deuren tot een tralie- of raamwerk en van pilaren tot takken en bomen. Er is genoeg te vinden als je maar goed kijkt.

 

Het maken van een dergelijke foto kan best wel eens tegen vallen omdat je meestal te maken hebt met verschillende lichtomstandigheden, met als gevolg dat of je kader of het onderwerp zelf te donker wordt weergegeven.

 

Tips over de belichting en het meten er van vind je hier  

En hier kun je misschien ook nog iets van gebruiken 

 

 

Veel plezier en Succes!!!!


 

 

 

 

Opdracht voor de maand MEI:

🍀🍀🍀🍀🍀 HERHALING 🍀🍀🍀🍀🍀

Dat kan van alles zijn en het kan binnen of buiten zijn. Het kan een herhaling van 1 object zijn, maar het kan ook een patroon zijn.

Wat tips voor dit item kun je hier opdoen:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/hoe-zorg-je-voor-een-goede-compositie/

 

Veel plezier en ik ben weer super benieuwd naar jullie foto's.


 

 

1 april en we gaan doorrrrrrrrrrrrr!!!!( geen grap).

De opzet was  om dit alleen in de wintermaanden te doen, maar het enthousiasme van de groep heeft gemaakt dat we in de lente- en zomermaanden gewoon doorgaan in een iets andere opzet.

 

 

De opdracht voor APRIL:

🌱LENTE🌱:

 

Lente is veel omvattend: nieuw blad, bloemen, bloesem, jonge dieren, Pasen. Maak foto’s waarvan jij vindt dat ze bij de lente passen en dit jaargetijde uitdragen.

 

Inspiratie en fotografietips voor dit item kun je hier opdoen:

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/tips-voor-het-fotograferen-in-de-lente/

en

https://www.mrtfotografie.nl/fotografietips/tips-voor-het-fotograferen-van-bloesem/

 

Klik hier om je aan te melden. 

Weet je mensen binnen je netwerk of familie, buren, vrienden, collega’s enzovoort die dit leuk zouden kunnen vinden voeg ze dan rustig aan de groep toe!

 

Wens jullie een prachtige lente met veel fotoplezier!!!!!!!!!!!!!

En natuurlijk fijn weekend!!!!

 


In de wintermaanden en met het oog op de korte, koude en donkere dagen waarin het meestal minder mooi weer is met als gevolg dat de camera bij veel mensen in de kast blijft liggen heb ik op Facebook een foto challenge gestart.

Geen hoogdravend gedoe, maar puur om toch ook in deze maanden met fotografie bezig te zijn om zo al je opgedane fotografische kennis niet te vergeten en vooral ook goed te (blijven) kijken en daarmee bedoel ik eigenlijk ZIEN. Ik wil starten met ongeveer 10 foto's in de maand zodat het voor iedereen te overzien is zonder de druk te voelen.

 

Sluit je aan bij de besloten groep op facebook, hoe meer zielen hoe meer vreugd! Gewoon gezellig waar iedereen van harte welkom is, ongeacht of je nu met geavanceerde apparatuur fotografeert of met een mobieltje. Een groep waar je met je mede groepsleden kunt overleggen of gewoon een afspraak voor een fotodagje kunt maken.

Lijkt je dit leuk? Geef je dan hier op.

 

Elke 1ste van de maand staat zowel op Facebook als hier het lijstje met de uitdagingen voor die maand klaar.

 

 

Deel dit gerust, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

 

 

GELUKKIG NIEUWJAAR!

Mogen al je dromen uitkomen!

 

 

2016

Deel dit gerust, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

 

 


©2019 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29 

 

 

Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming