Tips voor het fotograferen van paddestoelen

 

 

De paddenstoelentijd dient zich weer aan. En dit is zo'n heerlijk onderwerp om je fotografische techniek te oefenen. 

Ze lopen niet weg en in tegenstelling tot de tere bloemetjes waaien ze ook niet van links naar rechts, nee ze blijven rustig wachten totdat jij de goede compositie en de juiste belichting hebt bepaald. Alle kans dus om met mooie foto's thuis te komen.

En toch is het niet zo gemakkelijk om mooie en/of creatieve opnames te maken van deze herfstcadeautjes. Tijd voor wat tips.

 

 

Geen haast

Aangekomen op de plaats van bestemming oriënteer je dan eerst even wat er zoal te beleven valt. Waar staan welke soorten paddenstoelen? Waar staan de mooiste ( lees onbeschadigde) exemplaren en hoe valt het licht? Zeker het laatste is niet onbelangrijk. Wat op het eerste gezicht een donkere plek leek te zijn kan een half uur later de zon door het gebladerte op je onderwerp vallen, waardoor je een veel mooier effect krijgt.

Piepklein en groeiend tussen twee omgevallen bomen. Behoorlijk donker dus. Een uur later viel net het licht erop, wat ook in de achtergrond een beter effect geeft.

Hier viel het eerste straaltje zon van die dag op het plekje achter de stronk waar deze kleine familie zich genesteld had. Dat zonlicht zorgde voor de mooie lichtcirkels  op de achtergrond. De paddenstoeltjes zelf kregen ook nog een straaltje zonlicht mee.

Deze foto is overigens met een vintage lens ( Helios 44-2)gemaakt.

 

Statief/rijstzak

Vaak groeien paddenstoelen laag bij de grond, daar waar het vochtig is.  Dit betekent dat je moet fotograferen onder relatief donkere omstandigheden en dat de sluitertijd hoogst waarschijnlijk te lang wordt om een scherpe foto te kunnen maken. Fotografeer je met een macro lens dan gebruik je ook nog eens een kleiner diafragma om het grootste deel van de paddenstoel scherp te krijgen, dus wordt je sluitertijd nog langer. Natuurlijk kun je de ISO waarde van de camera verhogen, maar dit kan weer gepaard gaan met ruis.

Neem dus een statief of rijstzak mee, zodat je geen last hebt van bewegingsonscherpte. Kijk van te voren of jouw statief geschikt is om laag bij de grond te kunnen gebruiken. Dit is niet bij alle statieven mogelijk. Vaak moet je wat veranderingen aan je statief aanbrengen ( midden zuil eruit enz.) om laag bij de grond te kunnen werken. Controleer hiervoor thuis de handleiding van je statief.

Lukt dit niet met jouw statief of heb je geen statief neem dan een rijst- of pittezak mee, die je op de grond (op een plastic - of vuilniszak) kunt leggen. Ook dit biedt een stabiele basis voor je camera. 

 

Je krijgt sneller een wazige achtergrond als de afstand tussen het onderwerp  en de achtergrond groot is.

De achtergrond is te dichtbij en daardoor is het een wat rommelige foto geworden. 

 

Scherptediepte

De paddenstoelen scherp en de voor- en achtergrond onscherp is het ideale beeld. Afhankelijk van het het type objectief moet je daar dus het diafragma op aanpassen. Maar er moet ook ruimte achter de paddenstoelen zijn, anders heeft het diafragma nog geen effect op de beperkte scherptediepte.

 

Om details te fotograferen geeft het een mooi effect om dichtbij je onderwerp te komen (en indien mogelijk) op ooghoogte. Met gebruik van een groot diafragma ( klein getal) vestig je extra de aandacht op je onderwerp en wordt de achtergrond vaag. Hieronder zie je het verschil. Een macrolens werkt bij dit type fotografie natuurlijk erg goed, maar deze zijn vrij kostbaar. Je kunt ook close-upfoto's maken met je standaardlens en een macrofilter opgeschroefd of gebruik tusssenringen tussen de body van je camera en je lens. En zelfs met een telelens kun je mooie resultaten bereiken. Maar ook met een simpele compactcamera kun je mooie macrofoto's maken. Doordat de opbouw van het lensje anders is dan bij een spiegelreflex- of systeemcamera kun je dichter bij je onderwerp komen.

 

Spek zwoerd zwam

Een dure macrolens is niet altijd nodig: Gemaakt met een standaard 24-70mm objectief en macrofilter.

Ook hier voldoende ruimte tot de achtergrond.

 

 

Compositie

Op ooghoogte fotograferen is het mooiste, dus door de knieën of plat op de buik. Dan komt ook die vuilniszak weer van pas.

Probeer een paddenstoel ook eens vanuit diverse hoeken en standpunten te fotograferen. Kijk aan welke kant er geen beschadigingen zijn en hoe het licht er op valt.

Soms zit je dan net aan de donkere kant. Een reflectieschermpje, stukje wit papier of aluminiumfolie kunnen het licht reflecteren en de donkere zijde van het onderwerp oplichten.

 

 

Scherpstelling

Het scherpstellen op van die ieniemienie paddenstoeltjes verloopt niet altijd even feilloos. Indien je dit merkt, kun je het beste overschakelen op handmatige scherpstelling. Dit knopje vind je aan de zijkant van het objectief en op de camerabody ( AF= autofocus, MF = manuel focus).

 

Het grootste exemplaar van deze familie is nog geen 2 centimeter hoog. Het lukte niet om goed scherp te stellen met de autofocus, dus over-geschakeld naar manual focus.

 

 

Opgeruimd staat netjes

Zodra je de compositie hebt gemaakt zoek dan goed binnen het kader of er geen storende elementen als storende takjes, blaadjes enz. in beeld zijn zijn. Het kan een perfecte foto net verpesten, dus haal ze dan voorzichtig weg. Maak echter nooit iets kapot voor het perfecte plaatje.

 

Porcelein zwammen op een boomstron

De twee blaadjes zijn niet echt storend, maar hebben ook geen toegevoegde waarde. Ik had ze dus beter weg kunnen halen.

 

 

Live View

Doordat je meestal laag bij de grond werkt kan het moeilijk zijn om te zien wat je doet en waarop je scherp moet stellen. De meeste camera's beschikken tegenwoordig over Live View waardoor je beter de compositie en het scherpstelpunt kunt bepalen.

Macro Lamellen van een paddenstoel. Close up

Je moet je in rare bochten wringen om de lamellen ( de onderkant) te kunnen fotograferen. Live view of een hoekzoeker kunnen het je gemakkelijker maken.

 

 

Witbalans

Als je de camera op de automatische witbalans laat staan hebben de foto's een wat koelere uitstraling. Zeker in een herfstbos kun je de witbalans beter op 'bewolkt' of 'schaduw' zetten voor warmere tinten, waarbij schaduw de meest warme tinten geeft. Kijk uit dat het niet te overdreven wordt. Fotografeer je in RAW dan kun je dit naderhand altijd nog aanpassen in een bewerkingsprogramma. 

Porceleinzwam met tegenlicht

Deze paddenstoel  groeide hoog in de boom. Ik heb deze paddenstoel met tegenlicht gefotografeerd wat een mooi bokeh-effect gaf. Om het onderwerp goed belicht te krijgen heb ik de camera op spotmeting gezet

Groep porcelein zwammen met spinrag

Het spinnenweb heeft hier juist wel toegevoegde waarde en draagt bij aan de sfeer in de foto.

 

Nog wat foto's om inspiratie op te doen:

Jonge vliegenzwam. Close up. Macro fotografie
Jonge vliegenzwam.

Bovenstaande foto's zijn allen op de handmatige stand gemaakt. De enige stand waarin je het licht volledig naar je hand kunt zetten.

 

 Ook op de handmatige stand leren fotograferen en ( nog) mooiere foto's maken? Reserveer dan een workshop, informatie vind je hier.

 Je kunt ook het E-Book bestellen : "Nooit meer op de automatische stand" , waarin je stapsgewijs met je camera leert omgaan en de belichting gaat beheersen. Klik op de onderstaande knop voor een voorbeeld en eventueel bestellen.

 

 

Vind je dit een leuk/interessant artikel? Leuk als je het laat weten of deelt


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.



Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Rick Brouwer (zaterdag, 12 oktober 2019 09:12)

    Goedemorgen Marianne,

    Weliswaar een prachtige en inspirerende verzameling van paddestoelen die je gefotografeerd heb.
    Ook nuttige macro tips die ik wil gaan toepassen waarvoor mijn dank.
    Ik heb je blog als bookmark bewaard zodat ik terug kan kijken en van je leer.

    Goed weekend!

    Met vriendelijke groet,
    Rick

  • #2

    Marleen Willems (zaterdag, 03 oktober 2020 12:52)

    Wat een prachtige foto's.
    Ik volg je op Twitter en geniet dagelijks van de fantastische opnames.
    Zelf gebruik ik mijn telefoon om foto's te maken en ik ben best tevreden.
    Ik geniet bovenal van de natuur in onze tuin en kan uren kijken en luisteren naar de vogeltjes, bloemen, bomen, insectecten etc.
    Door de foto's op Twitter geniet ik tevens van andere streken en dieren, planten, bloemen in de natuur
    Bedankt voor dit mooie blog en de tips.


©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29