Alternatieven voor een macrolens

 

Een macrolens is vrij kostbaar en waarschijnlijk schaf je die niet aan als je er niet heel zeker van bent dat je macro- of close-up fotografie leuk vindt. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om dit uit te proberen, die (veel) minder kostbaar zijn. Blijkt dat je deze tak van fotografie heel erg leuk vindt, dan kun je altijd nog investeren in een macrolens.

 

Ik zet ze op een rijtje:

 

Een macro omkeerring

Een heel goedkope oplossing ( tussen de € 15,- en € 25,-) en bruikbaar in combinatie met iedere lens Je plaatst je lens d.m.v. deze adapter omgekeerd op de body van je camera en voila : Je kunt Macrofoto's maken.

Het nadeel is dat de autofocus niet meer werkt en je dus handmatig moet scherpstellen.

 

Je smartphone

Bijna altijd op zak en dus binnen handbereik. De kwaliteit van de foto's is niet zo geweldig als de kwaliteit van de foto's die je met een spiegelreflex of systeemcamera maakt, maar je kan wel van heel dichtbij scherpstellen. Bovendien zijn er sets voorzetlensjes te koop ( Hema € 5,- en bol.com € 12,95) waarin 3 kleine lensjes waaronder een macrolens universeel voor elke smartphone. Werkt prima zolang je niet gebrand bent op geweldige kwaliteit.

 

Close-up filters 

Ook wel voorzetlenzen genoemd. Een iets duurder alternatief ( tussen de € 50,- en € 150,-) en verkrijgbaar in diverse diameters zodat deze ook voor elke lens geschikt zijn.

Je moet het zien als een vergrootglas wat je als filter op je lens schroeft. Verkrijgbar in verschillende sterktes welke ook te combineren zijn. Je verliest iets aan licht.

 

Tussenringen

Ofwel Extension tubes. Deze worden geleverd in een set van 3 ( tussen de € 150,- en € 250,- per set) van verschillende diktes, bijv. 12mm, 20mm en 36mm, waardoor de mate van vergroting wordt bepaalt. Je plaatst deze ring(en) tussen de camera en de lens, waardoor de sensor van de camera in feite naar achteren wordt geplaatst. De ringen zijn hol, waardoor je geen kwaliteitsverlies hebt.

 

Teleconverters

Ook dit is een ring, maar hier zit, in tegenstelling tot de tussenring, wel een lenselement ingebouwd. Hij is eigenlijk bedoeld om het brandpunt van je telelens te verlengen, maar hij is ook prima in te zetten bij macrofotografie.

De beeldkwaliteit is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de lens waarop de converter gebruikt wordt en van de converter zelf. De prijs ligt tussen de € 200,- en € 500,-, wat dan ook direct het kwaliteitsverschil duidelijk maakt.

 

Wil je de stap gaan nemen om een macrolens aan te schaffen, oriënteer je dan goed. Niet alleen de Nikon- en Canonlenzen presteren goed, maar ook Sigma heeft mooie macrolenzen in het assortiment.

 

Mijn Facebook-pagina vul ik regelmatig aan met nieuwe fototips. Als je de tips niet wil missen is het handig om de pagina te liken. Je kunt natuurlijk ook de workshop volgen, informatie vind je hier.

 

 

 

 

Vind je dit een leuk en/of interessant artikel? Leuk als je het deelt.


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.Reactie schrijven

Commentaren: 0

©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29