Tips voor macrofotografie

 

 

Macrofotografie is leuk om te doen en niet alleen om kleine (kriebel)beestjes groot in beeld te brengen, ook van alledaagse dingen kun je met deze tak van fotografie iets bijzonders maken. Het grote voordeel is dat er altijd wel iets te fotograferen is en je er niet persé op uit hoeft.

 

Nu is een macro lens nog al een investering maar weet dat er ook andere en goedkopere oplossingen zijn. Klik hier voor informatie over de diverse alternatieven.

 

Bij Macrofotografie werkt de scherptediepte verhouding iets anders dan bij andere takken van fotografie. Dit komt omdat je doorgaans dicht op je onderwerp zit en daardoor te maken hebt met een scherptediepte die sowieso al erg klein is.

 

Een aantal tips:

 

Belichting

  • Gebruik met een macro lens een klein diafragma ( hoog f-getal), vanaf f 11 om voldoende scherptediepte te krijgen. Anders is de scherptediepte zo klein dat je onderwerp onvoldoende scherp is. Dit werkt dus iets anders dan bij een standaard lens
  • Omdat je een klein diafragma gebruikt, komt er weinig licht binnen en ben je gedwongen een wat langere sluitertijd te hanteren waardoor je niet meer uit de hand kunt fotograferen. Neem daarom een statief of rijstzak mee.
  • Eventueel kun je de ISO-waarden wat opschroeven, om zo een kortere sluitertijd te verkrijgen, maar niet te hoog om ruis te voorkomen. En vergeet ook niet om daarna de ISO weer omlaag te zetten.
Prachtige kleurrijke rups van de veel minder mooie kuifvlinder

Macrolens 105mm,

1/125 sec., f 4.5

ISO 800

 

Door de ISO-waarden wat op te schroeven is het mogelijk de sluitertijd te verkorten, zodat je nog uit de hand kunt fotograferen en niet met een statief op pad hoeft

Macro zoomlens 100mm, 1/250 sec.,

f 16, ISO 600

Macrolens 105 mm,

1/640 sec., f 4.0, ISO 100

Scherpstelling

  • Bij macrofotografie is het heel belangrijk om heel secuur scherp te stellen, wat bij het autofocus systeem van de camera niet altijd zo precies werkt. Het is daarom beter om handmatig scherpstellen. Als je dit niet gewend bent dan kun je het beste starten met scherpstellen op de autofocus stand, vervolgens schakel je deze uit en doe je de fijn afstelling handmatig.
  • Door je camera op Live View in te stellen, kun je tot wel 10x op je onderwerp inzoomen, zodat je heel precies de plaats kunt zien waar je op scherpstelt. Houdt er wel rekening mee dat hierdoor de batterij sneller leeg raakt.
  • Trilling kan ook veroorzaakt worden door het indrukken van de ontspanknop. Gebruik een afstandsbediening of de zelfontspanner om haarscherpe foto's te maken.

Standaard zoomlens 70mm met tussenring.

1/60 sec., f 4.5, ISO 200

Rijstzak

 

Door dicht over het wateroppervlak te fotograferen zie je ook de reflectie van de kikker

Het licht

  • In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht  is zonlicht verre van ideaal, dus zoek de schaduw op. Is er geen schaduw? Dan creëer je schaduw! Dat kan d.m.v. een (witte) paraplu of door bijv. zelf tussen het onderwerp en de zon in te gaan staan.
  • Fotografeer in RAW, in de nabewerking kun je over- en onderbelichting nog iets bijwerken zonder dat dit zichtbaar wordt in tegenstelling tot fotograferen Jpeg- kwaliteit.
  • Haal de camera van de (half)automaat en fotografeer in de manuele stand, alleen dàn ben jij volledig de baas over het licht. ( het e-book , vermeld bovenaan de pagina kan je daarbij helpen)
  • Doordat je meestal erg dicht op je onderwerp zit kan het ook redelijk donker zijn. Je kunt dan een flitser gebruiken, maar let erop dat je niet teveel flitslicht gebruikt. Een platgeflitst bloemetje is gewoon niet mooi.

Macrolens 70 mm, 1/80 sec., f 8, ISO 400.

Macrolens 70 mm, 1/90 sec., f22, ISO 200.

Invulflits

 

Je ziet dat het licht hier veel harder is dan in de 1ste foto van deze pluizenbol, maar ook dat er veel meer scherp is afgebeeld door het kleine diafragma

Compositie

  • Voor het fotograferen van insecten en paddenstoelen is een laag standpunt het mooist. Neem bij niet bewegend onderwerpen als paddenstoelen en bloemen de tijd om het ideale standpunt en de juiste instellingen te bepalen. Fotografeer vanuit meerdere hoeken om te ontdekken welke hoek het beste werkt.
  • De achtergrond is bij alle takken van fotografie altijd al belangrijk, maar nu weegt dit extra zwaar! Meestal is deze wel onscherp, maar kan toch erg onrustig zijn en de aandacht naar je onderwerp weghalen. Bekijk je onderwerp van verschillende kanten om te zien waar de achtergrond het beste is. Knijp eventueel je ogen bijna dicht om een idee te krijgen hoe het er onscherp uit komt te zien.
  • Bij paddenstoelen en bloemen laag bij de grond heb je vaak last van takjes, blaadjes, etc. die je compositie in de war schoppen. Let hierop en haal het eventueel weg zonder afbreuk aan de natuur te doen.
  • Probeer vanuit ooghoogte je onderwerp te fotograferen. Vaak betekent dit plat op de buik, dus een vuilniszak in je rugzak is handig.
  • Alleen maar bloemetjes of bijtjes groot in beeld kan misschien wat saai worden. Het helpt om in sommige foto's ook iets van de omgeving in beeld te laten komen.
Kleine vuurvlinder in de leefomgeving.  Macrofotografie

Macro fotografie is niet altijd een close-up. Hier een beeld van de leefomgeving van de kleine vuurvlinder.

Macrolens 105mm. 

1/4000 sec., f4.0, ISO 200

Close up kleine vuurvlinder, macrofotografie

Een detailopname van hetzelfde vuurvlindertje als hierbovenen met dezelfde lens. Doordat je dichter op het onderwerp zit is er minder licht. Had ik de instellingen van de camera niet aangepast dan was mijn foto waarschijnlijk onderbelicht

1/1000 sec. f5.6, ISO 250

Macrofotografie meerdere madeliefjes

Een overzicht van de bekende madeliefjes

Macro lens 105 mm., 1/800 sec., f6.3, ISO 800

Macrofotografie madeliefje

Even verderop stond een ander soort. Mooi om een close up met herhaling in de achtergrond te fotograferen.

 

Bij op campanula, macro

Macrolens 70 mm,

1/125 sec., f 5.6, ISO 200

Macrolens 105 mm.

1/1250 sec., f4.0, ISO 320

Macrolens 105mm.

1/1000sec., f 2.8, ISO 200

Macrolens 105mm.

1/2000sec., f4.0, ISO 200

Bij op lavendel, macrofotografie

Macrolens 105 mm, f6.3, 1/200, ISO 320

 

Telelens

Ook met een telelens kun je prima macro opnames maken. Vaak heel handig bij het fotograferen van kleine (schuwe) dieren. Door de zwaarte van het objectief en een lange brandpuntsafstand ben je wel genoodzaakt een statief te gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen. Zet dat wel de stabilisator van de camera of je objectief uit anders zou je juist bewegingsonscherpte krijgen.

Telelens 70-200mm op

140mm. f3.5, 1/80 sec. ISO 250

 

De onscherpe voor- en achtergrond is met een telelens gemakkelijk te realiseren.

Macrolens 70mm,

f5.6, 1/125 sec. ISO 200

 

Niet alleen de natuur maar ook food fotografie gaat heel goed met een macrolens

 

Laat het niet altijd bij één foto maar maak er meerdere om een beeldverhaal te creëren. Zoals hieronder van de puntwederik.

 

 

Of de bosanemoon 

Nog wat voorbeelden om wat inspiratie op te doen:

Macro wilde Peen
Wilde peen, macrofotografie
Parende padden, macrofotografie
Macro Crocosmia Red King
Campanula in lijst, macrofotografie
Macro, Atalanta vlinder
Macrofotografie, spekzwam
Macrofotografie groene kikker met reflectie
Regendruppels aan spinnenweb, macrofotografie
Bij op lavendel, macrofotografie

Kijk ook eens op de  blogjes: Tips voor fotograferen in de herfst en in de lente , voor nog meer macro foto's.

 

Wil je ook op de handmatige stand leren fotograferen? Bestel dan het E-boek ( zie de link bovenaan deze pagina) of volg een workshop,  cursus of coaching, informatie vind je hier.

 

 

 

 


Meer lezen? Hier vind je gerelateerde artikeltjes.



 

Vind je dit een leuk of interessant artikel? Leuk als het deelt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29