20 weetjes voor het fotograferen op de MANUELE stand

Zonsondergang Loosdrechtse Plassen. Fotografie op de manuele stand
Zonsondergang Loosdrechtse Plassen

 

Zoals bij elk blog van mij hebben de goudkleurige woorden een linkje met een uitgebreide behandeling van het onderwerp.

 

 1. ISO is een belangrijk component binnen de belichting, welke vaak wordt genegeerd of wordt vergeten.   Het bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor in je camera. Is er veel licht dan gebruik je een lage ISOwaarde en is er weinig licht dan zet je de waarde hoger. 
 2. Het gebruik van hoge ISOwaarden gaat gepaard met ruis ook wel korrel genoemd. De hoeveelheid ruis hangt af van de grootte van de sensor in je camera. Hoe kleiner de sensor des te gevoeliger voor ruis.  Het beste kun je dit voor je zelf uitproberen door te testen hoeveel jij de ISO kunt opschroeven zonder  ruis in je foto te krijgen.
 3. WB of Witbalans geeft je de mogelijkheid het juiste type en de juiste kleuren licht te bepalen. Verschillende soorten licht kunnen voor een kleurzweem in je foto zorgen, vooral op lichtgetinte vlakken. Zo geeft biv. TL- verlichting een groene zweem. Met het instellen van de juiste witbalans voorkom je dit. Het beste werkt "custom" waarbij je zelf de witbalans meet. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je fototoestel om dit juist in te stellen op jouw camera.
 4. Diafragma of f-stop bepaalt de hoeveelheid licht wat op de sensor valt.  Het is een klein rondje met lamellen wat zich in je objectief bevindt. De lamellen sluiten zich bij het instellen van een hogere f-stop, bijv, f22 waardoor er minder licht binnen komt. Zijn de lichtomstandigheden donker dan gebruik je een lagere f- stop, bijv. f4, waardoor de lamellen zich weer openen. Het diafragma bepaalt mede de scherptediepte (vage achtergrond) in je foto. Hoe hoger het getal des te meer scherptediepte.
 5. Sluitertijd bepaalt hoe lang het licht op de sensor van de camera valt. Met een snelle sluitertijd voorkom je bewegingsonscherpte en "bevries"je bewegende onderwerpen. Is er minder licht aanwezig dan moet je een    langere sluitertijd gebruiken en wellicht je camera op statief zetten om beweging te voorkomen.
 6. Het is niet nodig om manueel scherp te stellen als je op de handmatige stand wilt gaan fotograferen.       Handmatig fotograferen gaat puur om het feit dat jij de controle over je camera en het licht hebt en niet andersom. Je kunt de camera dus op autofocus laten staan tenzij de camera moeite heeft met scherpstellen zoals bij bijv. contrastarme onderwerpen. In dat geval schakel je over op handmatige scherpstelling.
 7. We weten allemaal dat niet de camera die prachtige foto's maakt, maar de fotograaf die het inzicht en de kennis heeft om zijn camera op de handmatige stand aan te sturen. Al is het een smartphone.
 8. Elke objectief heeft een "Sweet Spot". Dit is het diafragma waarop de lens het beste presteert en geen     onscherpe afloop heeft naar de randen.
 9. Er zijn geen standaard waarden waarop je de sluitertijd, het diafragma en de ISO kunt instellen. Dit is geheel afhankelijk van het licht waarin gefotografeerd wordt en wat voor uitstraling je de foto mee wilt geven.
 10. Soms is het moeilijk de witbalans goed in te schatten. Indien je in RAW fotografeert i.p.v. Jpeg is dit achteraf   in een fotobewerkings programma eenvoudig te corrigeren evenals een lichte mate van onder- of overbelichting, zonder je foto te beschadigen. Ook is het in de RAW-kwaliteit beter om de hoge lichten terug te dringen of ruis te verwijderen. In Jpeg zal je dit altijd zien.
 11. Fotograferen in de handmatige stand betekent oefenen....oefenen en nog eens oefenen. Daardoor leer je de camera van binnen en van buiten kennen en zal je een betere fotograaf worden.
 12. Geloof niet in het sprookje dat alle professionele fotografen alleen werken  de diafragmavoorkeuze of een andere halfautomaatmodus. Dit is alleen een excuus om je camera niet volledig te leren kennen. Iedere fotograaf heeft wel een voorkeur voor het werken in een bepaalde modus, maar hij/zij zal heel goed weten hoe in de manuele stand te fotograferen in situaties waarin dit niet anders kan. Bovendien kunnen ze door de ervaring de juiste beslissing maken welke modus geschikt is voor welke situatie.
 13. Haarscherpe foto's maken is niet altijd even simpel. Zorg daarom dat je sluitertijd altijd snel genoeg is om bewegingsonscherpte te voorkomen of gebruik een statief.
 14. Veel portret- en huwelijksfotografen schieten "open". Dat betekent dat ze met een zo open mogelijk  diafragma werken om het onderwerp los te maken van de achtergrond een vage achtergrond ( bokeh) en scherp onderwerp.
 15. Stappenplan voor handmatig fotograferen: Zet eerst de witbalans goed, vervolgens de ISO, dan het diafragma en als laatste de sluitertijd.
 16. Scott Kelby heeft veel boeken geschreven en soms irriteert de humor als je geconcentreerd bezig bent. Maar het blijft een feit dat het veel helpt om zijn foto's met exif-gegevens te bekijken en probeert deze na te maken.
 17. Maak testopnames! Je camera noteert alle gegevens (Exif) hoe je de foto hebt gemaakt. Later kun je op de computer terugzien aan de hand van deze gegegevens waarom een foto bewogen is, of te licht etc. Je leert daar heel veel van.
 18. Wees niet teleurgesteld als het een keer niet zo lekker gaat en foto's onder- of overbelicht zijn of misschien zelfs bewogen. Bij iedereen gaat er wel eens iets mis, blijf doorgaan op de manuele stand.
 19. Workshops kunnen je in korte tijd veel vaardigheden bijbrengen waardoor je meer plezier in de fotografie krijgt.* 
 20. Heb je helemaal door hoe je op de manuele stand fotografeert dan kun je een stapje verder gaan door bijv. met een flitser te gaan werken, wat weer een hele nieuwe wereld opent.

 

 Het belangrijkste is dat je vooral plezier blijft houden in deze mooie hobby!

Mijn Facebook-pagina vul ik regelmatig aan met nieuwe fototips. Als je de tips niet wil missen is het handig om de pagina te liken.


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.Commentaren: 1
 • #1

  Agnes Maas (zondag, 10 februari 2019 13:59)

  Marianne,heb je advies opgevolgd.
  Het is buiten slecht weer en ben eens wat tips gaan lezen en weer goede tips opgedaan.
  Het spiekbriefje zit al in mijn fototas.
  Bedankt en groetjes,
  Agnes Maas.


©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29