Hoe werkt de AUTOFOCUS en scherpstelling

 

 

Naast de techniek om een goed belichte foto te krijgen is ook de scherpstelling belangrijk om een foto "geslaagd" te kunnen noemen.

Je kan een geweldige foto met het mooiste licht van je zoon, dochter of huisdier hebben gemaakt, maar als de ogen niet scherp zijn is je foto eigenlijk mislukt.

2 geelborst capucijneraapjes. Uitleg scherpstelling met hamdmatige- en autofocus

 

Autofocus

De meeste camera's hebben verschillende autofocus (AF) programma's. Iedere fabrikant geeft daar weer een andere naam aan, dit kan je nalezen in de handleiding van je camera.

Zo heb je bijvoorbeeld "single shot- " en de "continue- "scherpstelling. Bij de eerste wordt er 1x scherpgesteld op het onderwerp.

Bij de tweede, de continue-stand, blijft de camera scherpstellen, heel handig bij bewegende onderwerpen.

 

Focuspunten

Als je door de zoeker van een spiegelreflexcamera kijkt zie je een aantal rechthoekjes. Het aantal is afhankelijk van het type camera. Dit zijn de punten waarop de camera scherp kan stellen en worden focus- of scherpstelpunten genoemd.

Sommige camera's hebben er 9, een ander 11 en de volgende camera heeft 51 focuspunten.

Het beste kun je alleen het middelste punt gebruiken om twee redenen:

  1. het glaswerk van het objectief is zodanig geslepen dat daar het beeld het scherpste wordt weergegeven.

  2. Je voorkomt dat de camera op het verkeerde punt scherpstelt

Je kunt dit punt vastzetten oftewel locken. Zodra je scherp stelt op een onderwerp zie je dat het middelste punt rood oplichten.

Scherpstelpunt

 

 

Goed nu kan je dus in het midden van je beeld in het kader scherpstellen. Maar wat nu als het onderwerp, waarop je scherp wil stellen, zich links of rechts in het kader bevindt?

Twee mogelijkheden:

  1. Je unlocked het scherpstelpunt en kiest het scherpstelpunt waar je onderwerp zich bevindt
  2. Of focus je met het middelste scherpstelpunt op dat onderwerp en druk je de ontspanknop half in. Hiermee vergrendel je de scherpstelling en kan je de compositie opnieuw bepalen zonder de ontspanknop los te laten. Is de compositie zoals je die wil hebben dan druk je de ontspanknop helemaal in. Handig toch?

Uiteraard heeft dit alleen zin als je camera in de single-shot modus staat.

 

Dynamische scherpstelling

Je kunt ook alle focuspunten activeren door je camera op dynamische scherpstelling te zetten. Hij zoekt het dichtsbijzijnde onderwerp, selecteert dat punt en stelt hierop scherp. Dit gebruik je voor bewegende onderwerpen in de continue modus.

 

2 rennende kinderen. Scherpstellen

 

Handmatige scherpstelling

 In sommige gevallen lukt het de camera niet om scherp te stellen. Vaak is dit het geval als er zich tussen voor je onderwerp nog iets bevindt zoals gras, glas of een hek o.i.d. De camera weet dan niet waarop scherpgesteld moet worden en je hoort je objectief "jagen". In dat geval kun je het beste overschakelen naar handmatige scherpstelling ( soms een knopje aan de zijkant van je objectief of anders op je camerabody. Er staat AF en MF bij vermeld). Je draait vervolgens aan de scherpstelring op je obectief, net zolang dat je het onderwerp scherp in beeld hebt.

 

Hert verborgen in het gras Oostvaarders Plassen. Scherpstellen
Handmatige scherpstelling is hier een must. De autofocus zou op anders de grassprieten op de voorgrond scherpstellen

 

 Wil je meer weten over fotografietechnieken, je camera leren kennen en betere foto's maken? Reserveer dan een plaatsje in de workshop  . Of bestel het e-book "Nooit meer op de automatische stand". Voor info het bestellen klik hier.

 

Ook mijn Facebook-pagina vul ik regelmatig aan met nieuwe fototips. Als je de tips niet wil missen is het misschien handig om de pagina te liken. 

 

 

 

 

Dit artikel delen:


Meer lezen? Gerelateerde artikeltjes:Reactie schrijven

Commentaren: 0

©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29