Tips voor het fotograferen in de mist

Konikpaarden in de mist,  Oostvaarders plassen
Konikpaarden in de mist, Oostvaarders plassen

Misschien zie je het helemaal niet zo zitten, zo'n grijze massa, maar fotograferen in de mist kan juist hele mooie plaatjes opleveren.

 

Mist komt veelal in de herfst voor maar zie je in principe elk jaargetijde wel verschijnen zelfs in de zomer (nevel).

Mist ontstaat bij een heldere nacht en een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht, wanneer de lucht afkoelt en de waterdamp in de lucht overgaat tot waterdruppeltjes.

De mist is niet overal gelijk of even dik. In de stad zal je minder mist aantreffen dan op het platteland en ook daar kan je te maken hebben met mistflarden. De meeste kans heb je in de buurt van het water.

Mist bij zonsopkomst in Leusden

Mist komt veelal voor boven het water of in de buurt van water

Het weer checken

 

De beste tijd om op pad te gaan is 's morgens net voor zonsopkomst wanneer de lucht al een mooie zachte tint aanneemt. Maar check van te voren even de weerverwachting van bijv. weerplaza om teleurstelling te voorkomen.

Mist in de polder.

De zon doet haar best er door heen te komen. Genomen met een telelens.

De opkomende zon geeft de lucht een mooie warme gloed en maakt de mist bij tegenlicht -opnames goed zichtbaar.

Klopt de belichting?

De mist is het beste zichtbaar als je tegen het licht in fotografeert

Probeer iets ( ongeveer 1 stop) te overbelichten! Door de witte kleur gaat de camera waarschijnlijk automatisch onderbelichten waardoor je foto zonder overbelichting te donker zou worden.

Check daarom ook het histogram: Staat het hoogste punt van de grafiek in het midden of meer links van het midden, dan wordt je foto te donker. De bovenste foto is iets te donker. De foto hieronder is goed belicht en daardoor echt helder.

Hier is bewust gekozen voor lensflare. Wil je dit niet, monteer dan de zonnekap op je objectief of houdt je hand erboven om invallend zonlicht te voorkomen.

Combinatie mist en zon

 

De combinatie van zon en mist, terwijl de aarde alweer aan het opwarmen is resulteert in fraaie"zonneharpen" doordat het zonlicht door takken en gebladerte gebroken wordt . Je ziet en fotografeert ze het beste bij strijk- of tegenlicht. Om ze duidelijk op je foto uit te laten komen gebruik je een klein diafragma ( hoog getal). Meer over het fotograferen van zonneharpen vind je hier.

Zonneharpen in het bos. 

Goed zichtbaar door de combinatie van mist ( waterdamp) en zon.

Gebruik een klein diafragma ( groot getal) voor duidelijke 'strepen'.

Meer over de techniek voor het fotograferen van zonneharpen vind je hier.

Storende elementen

 

In de mist kun je heel goed storende elementen of objecten verhullen. Op het voorbeeld hieronder was de mist behoorlijk dik en zie je de lichtmasten die verderop in het weiland staan niet meer terug.

Het kleine blaadje kwam goed van pas om toch nog wat diepte aan de foto te geven.

Help, mijn camera stelt niet scherp 

 

In dichte mist zijn er weinig contrasten waarneembaar en dat is iets wat een camera wel nodig heeft om scherp te kunnen stellen met de autofocus. Probeer het maar eens uit op een effen muur. Je hoort de camera "jagen" om een punt te vinden om op scherp te stellen, dat lukt pas als je het focuspunt naar een hoek of grens plafond/muur beweegt. Met mist is dat wat moeilijker te realiseren. Je kunt dan de autofocusknop omzetten naar handmatige focus. Vervolgens draai je aan de scherpstelring op je objectief totdat je het onderwerp scherp in beeld ziet.

 

Rust door contrasten en lijnen

 

Het tegenovergestelde kan ook voorkomen in de mist. Juist wel contrasten!

Maak daar gebruik van. De silhouetten, veroorzaakt door het fotograferen met tegenlicht zoals in de foto hieronder, in combinatie met de zachte achtergrond geven je foto's diepte en ook rust.

Evenals lijnen binnen je compositie die je verder de foto invoeren in combinatie met de zachte tinten van de achtergrond zoals de tweede foto hieronder. 

De verticale lijnen van de donkere boomstammen en de diagonale van de opkomende zon in de mist zorgen voor contrast en diepte.

De diagonale lijn van de bomenrij voert je verder de foto in naar de mist toe

Een koude mistige ochtend aan de kust. Ook hier doen de diagonale lijnen het werk. 

Wel een statief, geen flitser

Vergeet niet je statief mee te nemen. Zeker in een bos kunnen de sluitertijden behoorlijk oplopen, omdat daar nog minder licht aanwezig is. Indien je dan geen statief gebruikt krijg je bewegingsonscherpte, c.q. een bewogen foto. 

Eventueel kun je de ISOwaarde opschroeven, maar dat betekent weer ruis.

 

Fotografeer de mist alleen bij natuurlijk licht. Gebruik zeker geen flitslicht. Je hebt dan grote kans dat je een whiteout effect krijgt, wat heel mooi kan zijn maar niet als je mist wil fotograferen.

 

Gebruik een telelens

Mist lijkt zich altijd in de verte te bevinden. Zodra je naar de mist toe denkt te lopen en je kijkt na 100 meter dan zie je dat de mist zich nog steeds op dezelfde afstand van je bevindt. Gebruik daarom een teleobjectief zodat je de mist "dichterbij kunt halen". Met een standaard objectief zou je de mist juist "wegduwen"

Mist in de winter

De waterdruppels van de mist raken onderkoeld zodra de temperatuur onder het vriespunt daalt. Zodra ze ergens tegen aan botsen bevriezen ze, waardoor ruige rijp wordt veroorzaakt. Het maakt de natuur sprookjesachtig mooi en komt niet zo vaak voor, meestal alleen 's morgens te bewonderen en doet je direct vergeten dat je bed zo lekker warm was.

Mist zorgt voor diepte

Hoe verder je probeert te kijken hoe vager de onderwerpen door de mist. Hier kan je mooi gebruik van maken door iets op de voorgrond te plaatsen, waardoor je nog meer diepte creëert.

Mist = veel druppels

Gebruik de waterdruppels van de mist ook eens in je macrofoto's. Zorg ervoor dat je de druppels scherp fotografeert, met een klein diafragma als ze op je onderwerp liggen. Of fotografeer ze juist met een groot diafragma als bokeh, achter of tussen je onderwerp.

mistdruppels in spinneweb

 

 

Mist vraagt om een specifieke belichting en kun je het beste op de handmatige stand fotograferen. Het e-book "Nooit meer op de automaat" kan je daarbij helpen, info en eventueel bestellen kan hier.

Ook kun je een workshop of cursus basisfotografie volgen om alles uit je camera te halen en op de handmatige stand te leren fotograferen. De workshops worden in groepsverband of individueel gegeven. Informatie vind je hier.

 

 

 

Vond je dit een leuk/interessant artikel? Leuk als je het deelt!


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.Reactie schrijven

Commentaren: 0

©2018 Marianne Rouwendal-Tollenaar/MRTfotografie | Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL172796313B01 

 

 

Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming