Tips voor het fotograferen in de Herfst

Zonneharp, zonnestralen door oranje gekleurde gebladerte van het herfstbos in Amerongen

 

De herfst dient zich al weer aan en zelf vind ik dit een heerlijk jaargetijde om met de camera op pad te gaan. De bossen zijn schitterend. De kleuren zijn warm, de zon staat laag en is vaak versluierd door de wolken waardoor je niet van die harde schaduwen krijgt zoals in de zomer.  Ik geef je wat tips mee om met geslaagde plaatjes thuis te komen. En zoals gewoonlijk zijn de bruin geaccentueerde woorden linkjes naar een uitgebreidere beschrijving van dat onderwerp.

Close up opgekruld herfstblad. Macrofotografie

 

 

Wees Selectief

 • Het gevaar van fotograferen in een bos en zeker in een herfstbos, is dat je zoveel ziet en wilt vastleggen dat je ( letterlijk) door de bomen het bos niet meer ziet. Kijk dus goed om je heen en zoek naar een mooie compositie ( die je vaak vindt in vlakken, lijnen en lichtval) om een chaos in je foto te vermijden.                      
Speulderbos, of tewel het bos van de dansende bomen. herfst
Door de lichtval op de tak met het gebladerte is het ondanks de  vele stammen en het dode hout geen chaotische foto.
Laan tussen twee bomenrijen in herfsttooi

 

 

Witbalans

 • Wijzig de witbalans van je camera in bewolkt of schaduw. Normaal kan de camera prima omgaan met de automatische witbalans en zullen de kleuren natuurgetrouw overkomen, maar in het bos heeft de camera problemen om de juiste kleurbalans te vinden. Het verschil is goed te zien bij de twee foto's hieronder welke direct na elkaar zijn gemaakt. De bovenste foto hieronder is gemaakt op de automatische witbalans en heeft een wat blauwige gloed. Bij de foto eronder heb ik de witbalans op bewolkt gezet en je ziet dat het beeld veel warmer is en meer de sfeer van de herfst oproept door de warme tinten. Meer informatie over de witbalans vind je hier
De kleurtinten bij het fotograferen op de automatische witbalans
De kleurtinten bij het fotograferen op de automatische witbalans
Hier staat de witbalans op bewolkt, waardoor de mooie warme en typische herfsttinten goed naar voren komen
Hier staat de witbalans op bewolkt, waardoor de mooie warme en typische herfsttinten goed naar voren komen
Achtergrond met bokeh voor de besjes
Let goed op de achtergrond. Was die erg druk geweest dan was de foto een stuk minder en waren de besjes niet tot hun recht gekomen
Gekapte boomstammen
Laatste zon zet in de herfst het riet in het water in een gouden gloed
De gloed van ondergaande zon in het bos

 

 

Polarisatie filter

 • Door het gebruik van een polarisatiefilter krijg je meer verzadigde kleuren. Het nadeel daarvan is dat dit filter 1 à 2 stops licht wegneemt en als gevolg daarvan de sluitertijd langer wordt, dus een statief of rijstzak ( iets meer hanteerbaar) is dan zeker een must.
Prachtige oranje tinten van het blad door een polaristatiefilter

 

 

Details

 • Ga op zoek naar kleine dingen. De vele soorten paddenstoelen, de blaadjes die de meest mooie kleuren aannemen in dit jaargetijde en bijv. dennenappels, kastanjes, mos en niet te vergeten spinnenwebben zijn mooie details om te fotograferen en een verhaal compleet te maken, zonder dat je een chaotisch foto krijgt.
Spinnenwebben met dauw tussen de taxussen
Macro Beukenootje tegen zachte achtergrond
Rood gekleurd espenblad met reflectie in plas water
Paddenstoelenfamilie. Macrofotografie
Door het zonlicht als tegenlicht tegebruiken komt de oranje kleur van het blad mooi uit
Fraai gekleurd blad aan Herfsttakken
Het Solsche gat. Prachtig in elk jaargetijde.
Close up varen blad. Zwart- wit fotografie

 

 

Van dichtbij

 • Om details te fotograferen geeft het een mooi effect om dichtbij je onderwerp te komen (en indien mogelijk) op ooghoogte. Met gebruik van een groot diafragma ( klein getal) vestig je extra de aandacht op je onderwerp en wordt de achtergrond vaag. Hieronder zie je het verschil. Een macrolens werkt bij dit type fotografie natuurlijk erg goed, maar deze zijn vrij kostbaar. Je kunt ook close-up foto's maken met je standaardlens en een macrofilter opgeschroefd of gebruik tusssenringen tussen de body van je camera en je lens. En zelfs met een telelens kun je mooie resultaten bereiken. Maar ook met een simpele compactcamera kun je mooie macrofoto's maken. Doordat de opbouw van het lensje anders is dan bij een spiegelreflex- of systeemcamera kun je dichter bij je onderwerp komen.
Druppels in spinnenweb
 • In de herfst is het vaak vochtig en regenachtig. Neem een plastic zak of vuilniszak mee en leg die op de grond. Bij het fotograferen vanuit een laag standpunt, en zo wordt je broek niet nat of vies en heb je toch een mooie foto.      
 • Vergeet niet om een statief of rijstzak mee te nemen. In het bos is het vaak redelijk donker en moet je langere sluitertijden gebruiken om toch een goed belichte foto te krijgen. Het gevolg zonder statief is een onscherpe foto. Eventueel kun je de Isowaarden verhogen, maar als het niet nodig is waarom zou je het dan doen? Je foto's worden er niet beter van.      
 • Ook een klein reflectieschermpje,stukje aluminiumfolie of velletje wit papier is handig om in je (foto)tas te stoppen. Je kunt hiermee de donkere kant van je onderwerp ( bijv. een paddenstoel) oplichten.    
 • Meer foto's en tips over het fotograferen van paddenstoelen vind je hier.
 • Loop eens om je onderwerp heen en bekijk vanaf welke kant het de mooiste foto zou kunnen opleveren. Kijk daarbij hoe het licht op je onderwerp valt en aanwezig is in de achtergrond en de gaafheid van je onderwerp. 
 • De herfst is het jaargetijde van de mist. Sta een keertje vroeg op als de weersvoorspelling goed is. Een opkomende zon in combinatie met mist geeft mooie foto's.  Het kan zijn dat je camera moeite heeft met het scherpstellen omdat er in de mist weinig contrasten zijn. Haal je toestel dan van de autofocus en stel met de hand scherp, of ga wat dichter naar je onderwerp.   

                                          

hek bij weiland met opkomende zon en mist
 • Probeer op bewolkte dagen bij het fotograferen van herfstlandschappen te voorkomen dat je de lucht mee fotografeert. De contrasten zijn dan zo sterk dat je camera deze contrastverschillen niet aankan. Als resultaat krijg je dan fletse beelden met meestal overbelichte luchten. Door je compositie zo te maken dat de lucht buiten beeld blijft komen de herfstkleuren wel mooi uit op deze grijze dagen. Gelukkig kent de herfst ook heerlijke zonnige dagen met een stralende blauwe lucht. Fotografeer dan rustig de lucht mee ( eventueel met gebruik van polarisatiefilter). De prachtige herfstkleuren komen dan extra uit in contrast met de blauwe lucht.
 • Laat je niet tegenhouden door een beetje regen, ook dan kan je mooie foto's maken. Bescherm je fototoestel met een ouderwetse douchemuts ( neemt ook weinig ruimte in) die je met een elastiekje om je camera bindt met de opening naar voren zodat alleen het glaswerk van je objectief vrij blijft.  Ook zijn er voor heel redelijke prijzen regenhoezen voor je camera te koop.

 

 Bewerking

 • Met al die kleurvariaties kan het juist een heel mooi effect geven om in de nabewerking je foto eens om te zetten in monochroom tinten.

 

En last but not least: Geniet!

Meer inspiratie voor herfstfoto's vind je op Pinterest

 

Op de handmatige stand leren fotograferen en ( nog) mooiere foto's maken? Reserveer dan een workshop, informatie vind je hier.

 Je kunt ook het E-Book bestellen : "Nooit meer op de automatische stand" , waarin je stapsgewijs met je camera leert omgaan en de belichting gaat beheersen. Klik hier voor een voorbeeld en eventueel bestellen.

 

 

 

 

Leuk/interessant artikel? Fijn als je het even laat weten!


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.Reactie schrijven

Commentaren: 0

©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29