Paddenstoelen.....waar komt het woord vandaan?

Soms zeg je een woord en je herhaalt het nog eens en dan denk je 'wat een raar woord eigenlijk'.

Zo nadenkend wist ik ineens ook niet hoe ik het woord schrijven moest... Was het nu paddestoel of paddenstoel. Na wat zoekwerk kwam ik er achter dat het volgens het groene boekje wel degelijk met een N geschreven dient te worden. Vervolgens wilde ik ook weten waar dat woord vandaan kwam en zo werd dit blogje geboren, van het één komt het ander.

 

 

Vroeger vonden mensen paddenstoelen maar vreemde, enge dingen. In één dag kon het hele bos volstaan met die gekke gekleurde hoedjes. Paddenstoelen werden daarom snel in verband gebracht met magische verhalen. Kabouters zouden in paddenstoelen wonen, en heksen zouden paddenstoelen gebruiken voor hun toverdrankjes. Ook geloofden mensen dat de voetstappen van de duivel vol groeiden met paddenstoelen.

 

 

Magische wereld

De naam voor de paddenstoel is ontstaan uit deze magische wereld. Padden waren de huisdieren van heksen en tovenaars. En als die padden moe waren, dan rustten ze uit op hun eigen stoelen in het bos: paddenstoelen. 

Ik vind het wel een logische verklaring.

 

Elfenbankje

De naam van het elfenbankje is ook zo ontstaan. Deze paddenstoelensoort groeit tegen dode bomen aan. Padden konden zo hoog niet klimmen, maar voor elfjes waren deze paddenstoelen perfecte stoeltjes.

 

 

Een paddenstoel is een vrucht, te vergelijken met een appel aan een appelboom

De sporen van een paddenstoel erg klein zijn, ongeveer een honderdste millimeter? Als je er 1000 achter elkaar zou leggen, is de rij nog maar 1 cm lang. Aan de onderkant van de hoed lopen lijntjes. Dat zijn de plaatjes. Daartussen groeien miljoenen sporen waaruit later weer nieuwe paddenstoelen kunnen groeien. De sporen worden op verschillende manieren verspreid. Door de wind of door de poep van dieren die de paddenstoelen opeten.

 

 

 

Heksenkring

Voor 1807 nam men aan dat zo'n kring veroorzaakt werd door mythische wezens, zoals heksen en elfen. Zij zouden 's nachts op die plek in een kring hebben gedanst en begeef jij je als mens binnen een dergelijke kring, dan kom er zonder hulp niet meer uit.

 

Daarna is wetenschappelijk vastgesteld dat deze groei uit schimmels voort komt.

 

 

Paddenstoelen ook typische vormen en exotische kleuren kunnen hebben als paars, blauwgroen, vuurrood en metallic blauw?

Paddenstoelen soms speciale geuren hebben als appelmoes in blik, amandelen, chloor, ( zwembadlucht), rauwe aardappelen of natte washandjes?

 

 

 

Vliegenzwammen

'Iedereen de vliegenzwam kent uit het liedje: "op een grote paddenstoel, rood, met witte stippen, zat kabouter Spillebeen heen en weer te wippen...."? Hij groeit uit een knol die in de grond zit. De steel en de hoed komen boven de grond uit.

 

 

 

De vliegenzwam ( Amanita muscaaria) is de bekende rood-met-witte-stippen paddenstoel, die vooral langs de bosranden en in parken te vinden is. Deze paddenstoel leeft samen met de boomwortels en is vooral te vinden bij eiken, dennen, en berken. De vliegenzwam zie je vooral als het na een droge periode een tijdje flink heeft geregend.

Let op: giftig!

Dat is inderdaad waar, hoewel je er niet meteen dood van gaat. Misselijkheid enkele uren na het eten, zijn de eerste verschijnselen. Vroeger werden stukjes van de hoed op een schoteltje met melk gebruikt om vliegen te vergiftigen. Hieraan dankt de vliegenzwam zijn naam.

 

Toch werden er overal ter wereld vliegenzwammen gegeten. De giftige stoffen zijn namelijk hallucinogeen. Van vele volkeren in de oudheid, maar ook recent, is het bekend, dat geestelijke leiders vliegenzwammen aten. Hierdoor raakten ze in trance en onder invloed van het gif uit de paddenstoel dachten ze in contact met geesten te kunnen komen. Omdat je allerlei vreemde dingen ziet in de roes van de vliegenzwam zijn waarschijnlijk ook kabouters elfen en dwergen een rol gaan spelen in de mythevorming rondom de vliegenzwam. Probeer dit niet thuis....

 

Ook plaats ik regelmatig tips op mijn facebook pagina, misschien handig om deze te liken zodat je niets hoeft te missen.


Meer lezen? Misschien vind je de volgende blogs ook leukReactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    O.P. (maandag, 15 oktober 2018 21:40)

    Heel mooie foto's een verhaalen. Bedankt!


©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29