Het verhaal achter sneeuwklokjes

 

Ieder jaar verbaas ik me over de stoere houding van dit kleine, frêle bloemetje. Hoeveel sneeuw er ook ligt en hoe koud het ook is, dit kleine ding laat het koppie niet hangen. Tijd om eens het e.e.a. uit te zoeken en er een blogje aan te wijden.

Hoe het sneeuwklokje aan zijn/haar naam komt is al een sprookje op zichzelf:

Koning Winter was aan bod terwijl koning Lente was in aantocht was. Het eerste bloemetje kwam boven en koning Winter pakte het op, bekeek het en gaf het een naam: Sneeuwbloem, omdat de bloem witte blaadjes had en dus aan de winter toebehoorde.

Koning Lente was het hier echter helemaal niet mee eens. Ook hij pakte het bloemetje op, bekeek het en zei dat de bloem de lente toebehoorde en noemde het Lenteklokje.

Door de warmte van de aankomende lente verschenen er groene vlekjes op de witte bloemblaadjes. En dat kwam koning Lente goed van pas, want de groene vlekjes kondigden de lente aan.

Uiteindelijk werden de beide hoogheden het eens en besloten een compromis te sluiten en het bloemetje Sneeuwklokje te noemen. Een bloemetje dus dat in de winter groeit en de lente aankondigt.

 

Het bloemetje heeft buiten een geneeskrachtige werking ook veel gifstoffen aan boord welke weer veel bijwerkingen veroorzaken. Het wordt daarom alleen in de homeopathie gebruikt. In deze vorm worden de geneeskrachtige stoffen in een sterke verdunning aangemaakt waardoor er nauwelijks tot geen bijwerkingen zijn.

Op dit moment is men nog bezig met wetenschappelijke onderzoeken of het in de toekomst toch nog te gebruiken is in de regulieren geneeskunde. Het bloemetje blijkt stoffen te bevatten die een antitumor-, antivirale- en antischimmelwerking te hebben. Wie weet!

 

Misschien is het, met deze achtergrond informatie, extra leuk om plat op je buik in de modder of de sneeuw te gaan liggen om dit kleine ding te fotograferen.

Hieronder wat voorbeelden, waarvan de meesten met een macrolens 105mm zijn gemaakt. Maar ook een aantal met telefoon, een

compactcamera, een telelens en de onderste 3 foto's met een Helios lensje ( een analoog vintage lensje uit Rusland)

 

 

Deze frêle bloemetjes fotografeer je het beste in de manuele stand, alleen dan heb je volledige beheersing over het licht en de scherpte/scherptediepte. 

 

 

Ook leuk om te lezen:




Commentaren: 5
  • #5

    Ymir (vrijdag, 03 februari 2023 22:58)

    Prachtig verhaal, compromis tussen koning winter en koning lente. Mijn camera (bridge) heeft vaak problemen, zegt overbelicht bij witte bloemen! Dan dezelfde truc als bij sneeuw gebruiken?

  • #4

    Catherine Boone (zaterdag, 25 januari 2020 09:57)

    Heel mooi in beeld en woord gebracht tegelijk educatief en informatief.

  • #3

    Adria (zaterdag, 02 februari 2019 10:12)

    Prachtige foto's met een leuk verhaal erachter van de sneeuwklokjes !

  • #2

    Xavier (woensdag, 28 februari 2018 16:30)

    Sneeuw klokjes dus �☺️�

  • #1

    Xavier Vandaele (woensdag, 28 februari 2018 16:29)

    Dag Marianne,
    Mooi verhaal van de mei klokjes, en ps je foto's zijn prachtig echt

    Groetjes Xavier


©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29