Symmetrie ( of de illusie daarvan)
Nu is het best lastig om dergelijke objecten/onderwerpen te vinden waarbij de linker en de rechterhelft exact elkaars spiegelbeeld zijn. Maar zet je het onderwerp precies in het midden van je foto dan geef je wel de illusie van symmetrie, waarmee je de compositie sterker maakt mits het linker en het rechter deel sterk op elkaar lijken.
Statief
Het makkelijkste is om bij een dergelijke foto een statief te gebruiken. Zet dan de beeldstabilisatie van de camera uit. Je kunt het onderwerp dan exact uitlijnen, gebruik ook het raster op je lcd-scherm om de horizon perfect recht te krijgen. Kijk altijd goed naar de uitlijning bij de kaderranden en zorg dat deze gelijkmatig verdeeld zijn.
Patronen
Overal zijn patronen, lijnen en een soort van symmetrie te ontdekken Zowel in de natuur als in door de mens gemaakte objecten. Door deze vast te leggen in beeld creëer je al gauw rust in je beeld. Dit kijkt erg prettig. Door een patroon juist te doorbreken (stel je één blauwe stoel voor in de foto met de rode stoelen hieronder) kun je voor extra spanning in het beeld zorgen.
Photoshop
Lang leve Photoshop! Door één helft van de foto te selecteren en op een nieuwe laag te kopieren in een beeldbewerkingsprogramma ( ik heb Photoshop gebruikt) en vervolgens deze helft horizontaal om te draaien krijg je de perfecte symmetrie bij de tweede foto van de paalhoofden!
Voor het oog zijn de bomenrijen in de onderstaande foto symmetrisch, maar iedere boomstam en tak hebben een andere vorm. Ook hier zou je een bewerkingsprogramma kunnen gebruiken.
Reflectie
Bij een natuurlijke reflectie in stilstaand water heb je een voorbeeld van perfecte symmetrie. Wanneer je dit goed doet krijg je vaak hele krachtige foto's. Bij een dergelijke reflectie zit de spiegel lijn meestal in het horizontale vlak wat voor een eenvoudige compositie zorgt en een symmetrische uitstraling heeft ondanks het feit dat de begroeiing links en rechts van het midden niet gelijk zijn.
Bij het bepalen van de compositie in je foto houd je er rekening mee om je onderwerp niet in het midden te plaatsen maar volgens de regel van derden. Leer er hier meer over.
Wil je symmetrie in je foto dan ga je dwars tegen deze compositieregel in en plaats je het onderwerp juist wel in het midden.
Standpunt
Bij een foto zoals onderstaande is je standpunt erg belangrijk. Sta je niet precies in het midden van het oppervlak bij de eerste foto en van de steiger ( 2de foto) of voor de kerkdeur ( 3de foto) dan is het sowieso niet mogelijk om een symmetrische foto te maken, zoals je goed kunt zien bij de eerste foto. Ook een gezicht is niet symmetrisch ook al ziet het er wel zo uit.
Portret
Heb je eindelijk iemand gevonden met een perfect symmetrisch gezicht ( daar worden modellen voor cosmetica producten op uitgezocht) dan zit er weer een lok anders of is het kuiltje in haar linker wang dieper dan in de rechter wang.
Nog twee voorbeelden.
Wil je meer weten over fotografietechnieken, je camera leren kennen en betere foto's maken? Reserveer dan een plaatsje in de workshop of volg de basiscursus, welke op 17 januari 2020 start. Of bestel het e-book "Nooit meer op de automatische stand".
Dit artikel delen: