Fotografietips voor op vakantie

 

Reisfotografie is niet altijd even gemakkelijk. Fotografen moeten om kunnen gaan met veel verschillende invloeden en omstandigheden. Of dat nu is door de beperkte bagage die je mee kunt nemen, de taalbarrière of de weersomstandigheden het vergt soms nogal wat vakmanschap om bepaalde elementen het hoofd te kunnen bieden. En dat maakt niet uit of je nu cruise maakt naar het noordpoolgebied, een appartement of caravan in Toscane voor twee weken gaat bewonen of je de bungalowtent voor een seizoen in Zeeland neerzet.

Het belangrijkste is dat jij op het juiste moment op de ontspanknop drukt en een foto kunt maken die weergeeft wat jij op dat moment zag en/of voelde.

Het begrijpen van de lichtinstellingen op je camera is een must om een goede foto te maken. Misschien is het handig als je de vorige blogjes over de techniek nog even naleest (sluitertijd, diafragma en Iso-waarden). Je kunt ook het e-book bestellen wat heel uitgebreid op deze materie in gaat. Klik hier voor info en een voorbeeld.

 

Voordat je op vakantie gaat

 

 • Het is handig om voordat je op reis gaat alvast wat research naar je bestemming te doen, zodat je ter plaatse geen tijd hoeft te verliezen. Internet biedt daartoe volop mogelijkheden, zoals de sites van de lokale VVV's. Neem ook eens een kijkje op websites van andere fotografen. Ook kan het je enorm inspireren om naar series/films te kijken welke zich afspelen in het gebied van jouw reisdoel. Eventueel maak je aantekeningen welke je meeneemt. Misschien zijn de cultuurverschillen wel erg groot en mag je niet overal zomaar fotograferen, of zijn er op bepaalde dagen festiviteiten welke interessant of leuk zijn om vast te leggen.
 • Check je reisverzekering. Zijn je camera + accessoires meeverzekerd en zo ja, wordt dit ook gedekt indien je apparatuur in de auto laat liggen? Het is aan te raden om kopieën van de aankoopbewijzen mee te nemen voor het geval je apparatuur gestolen wordt of beschadigd raakt, ook prettig dat je bij de douane kunt bewijzen dat de apparatuur al in je bezit was voordat je op reis ging. Ga je buiten Europa dan heb je een reisverzekering met werelddekking nodig.
 • TIP: Stuur alle kopieën van je reisbescheiden, verzekerings- en eventueel autopapieren, aankoopbewijzen, paspoort en rijbewijs in een mapje naar je eigen emailadres of sla ze in de cloud op, zodat je altijd een back-up hebt.

 

Je cameratas

Fotograferen op reis moet leuk en comfortabel zijn!

Ga je met de auto dan maakt het niet zo heel veel uit wat je aan apparatuur meeneemt, maar ga je vliegen of een voettocht maken is het zeker van belang en is het zaak om goed na te denken wat je in je tas stopt.

Een rugtas is aan te raden. Test deze  in de winkel of hij wel goed bij je lichaam aansluit en of al je apparatuur in de tas past. Neem je apparatuur dus mee bij het uitzoeken van een tas.

 

Wanneer je twijfelt over lenzen kies dan voor een standaardzoom ( 18-70 mm of  18-125mm). Hiermee kun je zowel dichtbij als veraf goede foto's maken.

Loop eventueel je mappen met vakantiefoto's nog even door om te checken welk objectief je het meest op je reizen hebt gebruikt.

Denk aan voldoende (lege) geheugenkaartjes. Een aantal kleine kaartjes zijn altijd handiger en veiliger dan één groot opslagkaartje.

Zorg voor een opgeladen batterij en neem een reserve batterij plus de oplader mee. Ga je vliegen, neem je camera en bijbehorende batterijen/accu's mee als handbagage.

 

Onderstaande zaken zijn geen must, maar wel handig in bepaalde gevallen :

- Eventueel kun je lichtgewicht statief, welke je aan je rugzak kunt hangen, voor foto's met langere sluitertijd 

- Flitser voor donkere omstandigheden ( + batterijen)

- Een plastic zak  biedt hulp bij een onverwachte regenbui of zandverstuiving en houd je knieën schoon

- microvezel doekje

- Polarisatiefilter

 

Ter plaatse

 • Zet je camera op de hoogste resolutie als je in Jpeg fotografeert. Het kost wel extra ruimte op je kaartje, maar zo kun je de foto's wel af laten drukken. Nog beter is het om in RAW kwaliteit te fotograferen zodat je ongestraft o.a. de witbalans kunt aanpassen.
 • Heb je een zonnekap? Gebruik hem dan ook, het voorkomt lensflare. Bij mij zit de zonnekap er altijd op, zelfs als het donker is.
 • Maak meerdere opnames uit verschillende standpunten ( hoog, laag, stapje naar links of rechts). De kans is dan groter dat er een geslaagde foto tussen zit. 
 • Is je onderwerp wat verder weg.... loop er dan naar toe en probeer dichterbij te komen. Het zoekplaatje van dat mooie gekleurde vogeltje ergens tussen het gebladerte vind niemand geweldig.
 • Indien je fotograferen op de handmatige stand nog steeds moeilijk vindt, maak dan gebruik van de scene standen op je camera. Zo zorgt de portretstand ervoor dat de achtergrond onscherp wordt en je onderwerp er meer uitspringt. De landschapsstand zorgt er juist voor dat alles scherp op de foto komt.
 • Denk aan de compositie. Tips kun je hier nalezen, ze maken je foto interessanter.
 • Vermijdt rommel op je foto zoals prullenbakken en verkeersborden.
 • Let op je achtergrond zodat er geen boom uit het hoofd van je medereiziger groeit.
 • Houd je camera recht, zowel in de verticale als in de horizontale stand. Bij de meeste camera's kan je in het menu instellen dat er een raster zichtbaar is als je door de zoeker kijkt. Dit kan je daarbij helpen.
 • Sta een keer vroeg op voor het mooiste licht. Dat heb je tijdens het eerste en laatste uur zonlicht van de dag. Dit is veel mooier dan het keiharde zonlicht midden op de dag welke harde schaduwen geeft. 
 • Zoek een thema waar je elke dag een foto van maakt. Bijvoorbeeld deuren, waslijnen, of alle rode objecten. Aan het eind van de vakantie heb je een bonte verzameling waarvan je een leuke compilatie kunt maken. Het helpt je kritischer te kijken en te zien.
 • Wissel overzichtsfoto's af met foto's van details. Dit maakt een reportage compleet.
 • Kijk eens naar de ansichtkaarten van de omgeving. Vaak haal je daar wat inspiratie uit.
 • Last-but-not-least GENIET! Je hebt vakantie!

Een thema zoeken. Hier het thema 'waslijnen'

 

Veelgemaakte fouten en hoe voorkom je ze

 • Voorkom dat je thuiskomt met die standaard ansichtkaartfoto en vermijd de plekjes die iedereen eigenlijk al op de foto heeft gezet. Dat doe je het beste door af en toe van de gebaande paden te gaan en nieuwe standpunten en creatieve composities uit te proberen. Wil je tóch dat toeristische plekje fotograferen? Probeer het dan vast te leggen in unieke weersomstandigheden. In een hoosbui zal je weinig toeristen aantreffen, dus rustig en bovendien een andere foto dan bij een stralend zonnetje.

Como en het Comomeer met 6 graden en regen

 

 • Neem niet te veel apparatuur mee. Als je in het bezit bent van meerdere camera's, bedenk van te voren dan goed welke camera je gaat meenemen en welke lens. Sleep niet al je objectieven mee, de kans is groot dat je het merendeel niet gebruikt. Zo heb ik voor mijn werk twee fullframe camera's en voor vrije tijd ( en dus ook vakantie) een crop camera met standaard zoomlens en een macrolens. Een lichte combinatie waarmee ik alle mogelijkheden heb.
 • Voorkom die statige landschaps- of stadsfoto's. Wanneer je uitzicht hebt op een prachtig landschap of een mooi stadje, dan bestaat je foto vaak uit een redelijke statische massa. Een stedelijk landschap bruist al meer, maar door een totaalbeeld weer te geven, vallen alle kleine bewegingen vaak weg in het geheel. Hoe krijg je dan toch meer beweging in je foto? Je kunt overwegen om te werken met ND-filters en langere sluitertijden. Je ziet dan de beweging in je lucht en eventueel ook in het water, info en voorbeelden over hoe je dit kunt doen vind je in het blog sluitertijden. Je kunt ook de aandacht leggen op een onderwerp dat in je foto beweegt, zoals een langs-vliegende vogel of het waaien van de bomen. Of je concentreert je op de details en de lokale bevolking.

   

 

 

Na thuiskomst

Dan wil je natuurlijk weten wat er van je foto's is geworden. Waarschijnlijk is het eerste wat je gaat doen  je foto's op de computer zetten en een back-up maken. Vervolgens ga je ze selecteren en misschien nog bewerken voordat je ze doorstuurt om af te laten drukken.

Bekijk ze deze keer eens kritisch en probeer uit te vinden waarom de ene foto beter gelukt is dan de andere. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan of bij een bewogen foto de sluitertijd wel correct was.

Evalueer voor jezelf of er uit is gekomen wat je verwacht had of dat de foto's toch nog zijn tegen gevallen en waarom dan wel.

Je zal daardoor de volgende keer met nog betere opnames thuiskomen.

 

 

 

 

Fotografeer je alleen op de automatische- of P-stand? Zo jammer, je haalt dan niet alles uit je camera maar ook niet uit de foto's die je kunt maken. Daarvoor heb ik het e-book "Nooit meer op de automatische stand"geschreven en het is zeker handig om dit bestand tijdens je vakantie op je telefoon, tablet  of e-reader te hebben staan om het fotograferen op andere standen eigen te maken. Voor informatie en bestellen kun je  de knop hieronder aanklikken. Of volg een workshop voor die oh zo belangrijke basis van de fotografie. Informatie vind je hier.

 

 

Dit artikel delen:


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.Reactie schrijven

Commentaren: 0


©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29