Het licht meten

Iedere camera heeft een ingebouwde lichtmeter, welke wordt geactiveerd zodra je de ontspanknop indrukt. Wat niet iedereen weet is dat je met deze meter het licht op verschillende manieren kunt meten. Je kunt het dus afstemmen per type foto en heel precies belichten. De meeste camera's hebben drie lichtmeters.

 

Afhankelijk van de fabrikant van de camera hebben de meters de volgende namen:

  • Meervlaksmeting of matrixmeting 
  • Centrumgerichte lichtmeting of Centre weighted average
  • Spotmeting of Puntmeting

 

 

Meervlaksmeting

De standaard stand, af fabriek staat de camera hierop. Hierbij wordt het licht over alles wat binnen het beeld valt gemeten doordat de meetpunten over het hele kader zijn verspreid. Het beeld is opgebouwd uit diverse zônes en de camera bekijkt van elke zone de helderheid, de richting van het licht, de positie van het onderwerp, de achtergrond etc. Uit de verzamelde informatie zal de camera een zo goed mogelijke gemiddelde belichting zoeken.

 

 

Veel verschillende helderheden in deze foto. De kleuren komen goed uit, maar door de matrixmeting zijn de witte wolken wel iets overbelicht.

 

Centrumgerichte meting

Ook hierbij wordt er door de camera naar het licht binnen het hele beeld gekeken maar nu met de nadruk op de zones in het midden, welke zo'n 9% van het gehele beeld beslaat. Deze tellen wel voor zo'n 75% van het gehele beeld mee bij de berekening.  Het is dus zaak dat je op de juiste plek binnen het beeld het licht meet.

Deze lichtmeting wordt gebruikt bij diverse soorten van fotografie. 

Over het algemeen is de meervlaksmeting een goed uitgangspunt. Maar soms, zoals bij tegenlicht of harde contrasten, zit deze lichtmeter er naast. Je kunt dan overschakelen naar de centrumgerichte meting voor een beter resultaat.

 

 

 

De zon was al onder en in de hoeken van mijn beeld was geen kleur meer te bekennen. Gekozen voor centrumgerichte meting, waardoor de oranje gloed goed overkomt.

 

 

Spotmeting

De nauwkeurigste lichtmeting van het drietal. Hier wordt maar 2% tot 3% van het licht binnen het kader gemeten. Bij de meeste camera's kun je een scherpstelpunt koppelen aan de lichtmeting, zodat je nauwkeurig op de juiste plaats scherpstelt en tegelijkertijd het licht meet. Evenals centrumgerichte meting perfect voor het fotograferen met tegenlicht.

Wordt verder ook gebruikt bij opnames met harde contrasten, zoals die onstaan bij felle zon en harde schaduwen. Maar denk ook aan het fotograferen van een geheel wit onderwerp ( bijv. bruidsjurk) of zwart onderwerp ( bijv. zwarte hond). Spotmeting luistert nauw, je moet dus echt precies werken wat niet altijd even gemakkelijk is, maar de resultaten zijn veel beter dan bij de matrixmeting. 

 

 

De reetjes lopen vanuit de schaduw van het bos de zon tegemoet. Door de spotmeting en het licht te meten op de hertjes zijn de dieren goed belicht, anders zouden het waarschijnlijk silhouetten zijn geworden. Had ik met deze spotmeting op het lichtste deel in de foto gemeten waren het alsnog silhouetten geworden.

 

Nog een voorbeeld van spotmeting. Daarnaast ook nog 1 stop onderbelicht om de lichtkrans rond de bloem uit te laten komen.

Je zal opmerken dat spotmeting vaak bij fel licht of tegenlicht wordt gebruikt

 

18% grijs

Welk type meting je ook gebruikt, je moet er altijd rekening mee blijven houden dat je camera alle helderheden terugrekent naar 18% grijs. Dat houdt in dat als jij de lichtmeting van je camera niet corrigeert bij een geheel wit of zwart onderwerp dit ondewerp grijs zal worden weergegegeven. Bij een donker onderwerp moet je iets onderbelichten en bij een heel licht onderwerp zal je iets moeten overbelichten om de scène waarheidsgetrouw vast te kunnen leggen. Je kunt dit uitproberen door een wit en zwart papiertje te fotograferen zonder correctie en daarna met belichtingscorrectie. 

 

 

 

September heeft vaak mooi licht. Zo ook hier aan het eind van de middag, waar je onder het bruggetje door en door het gebladerte van de bomen het licht ziet kleuren van de ondergaande zon. Gekozen voor centrum gerichte meting om juist dat licht goed weer te kunnen geven. De bomen waren daardoor aan de donkere kant, hetgeen heel simpel in een bewerkingsprogramma ( hier Lightroom) verbeterd kan worden.

 

Wat is nu de beste meetmethode?

Tja, die bestaat niet. Iedereen heeft een eigen manier van werken en houdt er een eigen stijl op na. En de ene keer zal je een low-key foto willen maken en de andere keer geen effect of juist een high-key foto.

 

Het belangrijkste is dat je weet wat de verschillende meetmethodes doen en welk effect je ermee kunt bereiken. Probeer in ieder geval goed belichte foto's te maken. Als hulpmiddel kun je vooraf de lichtmeter van je camera gebruiken en nadat je de foto hebt gemaakt bekijk je het histogram om de belichting te checken. Meer over de lichtmeter en het histogram lees je hier.

 

Van de automatische stand af en zelf het licht beheersen? Bestel het E-Book "Nooit meer op de automatische stand".

Of volg een workshop of cursus waarin je de camera leert beheersen nog veel meer informatie over belichting krijgt. Informatie vind je hier.

 


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.



 

Leuk artikel? Fijn als het wilt delen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29