Leren van je fouten

 

We maken allemaal fouten en dat geldt zowel voor de beginnende als de gevorderde fotograaf.

Maar zeker als beginnend fotograaf is een steuntje in de rug handig.

Het gaat vaak om kleine dingen waarvan je achteraf zou zeggen: "Als iemand me dat nu eens verteld had..........".

 

Hieronder een lijstje met 10 gemaakte fouten en een oplossing om ze te voorkomen:

 

Fout 1.

Ga er niet vanuit dat je iets achteraf wel kunt oplossen of verbeteren in een bewerkingsprogramma, terwijl  je door simpele aanpassingen in je belichting, standpunt, focus etc. direct een goede foto kunt maken. Dit is één van de grootste fouten terwijl de oplossing heel simpel is. Onthoud sowieso dat  "slecht licht"   nooit verbeterd kan worden d.m.v. de schuifjes in bijv. Photoshop of Lightroom.

 

Oplossing:

Check eerst, voordat je gaat fotograferen, de basiselementen zoals ISOdiafragma, sluitertijd en witbalans. Kijk vervolgens naar je onderwerp....staan of liggen er geen storende voorwerpen in de omgeving van je onderwerp welke binnen het kader vallen.

Als je terugkijkt naar je foto's, probeer dan na te gaan waarom je niet tevreden bent ( Valt er bijvoorbeeld geen licht in de ogen van je portret of heeft je foto een blauwzweem?). Probeer te achterhalen hoe dat komt en hoe je het op zou kunnen lossen als je de volgende keer gaat fotograferen. Zo voorkom je dat je iedere keer dezelfde fouten maakt.

 

 

Gewacht op mooi licht en mijn geduld werd dubbel beloond. En mooi licht en een luchtballon op het juiste moment op de juiste plek.

 

Fout 2.

Blijven fotograferen in de Auto- of P-stand. Door in deze modi te fotograferen beoordeelt je camera de situatie en bepaalt voor jou welke instellingen je zou moeten gebruiken. Je gebruikt je dure spiegelreflex camera dus eigenlijk als het meest goedkope compactcameraatje.

 

Oplossing:

Denk na over hoe je foto eruit zou moeten zien. Wil je je kind losmaken van de achtergrond? Dan moet je de achtergrond vervagen, hetgeen je bereikt door een groot diafragma ( laag getal). Wil je beweging "bevriezen" in een sportfoto? Dan zul je moeten kiezen voor een snelle sluitertijd en het dafragma en de ISO daarop aanpassen. Jij bepaalt hiermee welk effect je foto meekrijgt. Op een workshop basisfotografie leer je er alles over.

 

 

Snelle sluitertijd gebruikt om het water te "bevriezen".

1/420 sec, f 4.5, ISO 500

 

Open diafragma voor een kleine scherptediepte. Waardoor alle aandacht naar de ogen gaat.

1/125 sec., f2.8, ISO 320

 

Fout 3.

Denken dat je met een dure uitrusting een betere fotograaf zal zijn.

 

Oplossing:

Natuurlijk is het waar dat een duurdere camera met een grotere sensor minder ruis zal geven bij hogere ISO-waarden, maar dat betekent alleen dat je beperkt bent in het fotograferen in donkere situaties. Indien jij je huidige camera door en door kent en alle componenten voor een mooie foto beheerst, zoals licht/ schaduw/ diepte/helderheid/ beweging/compositie/ etc, zal dit maken dat je prachtige foto's maakt en niet de aanschaf van een nieuwe camera.

 

Fout 4.

Je onderwerp altijd midden in het kader plaatsen.

 

Oplossing:

Het kan mooi zijn , je ondewerp midden in de foto te plaatsen, maar maak daarna dan eens direct een foto waar het onderwerp meer uit het midden staat, zoals bij de regel van derden. Je kunt hierdoor veel creatiever te werk gaan en hebt meer mogelijkheden. Buiten dat, maakt het de foto meestal interessanter. Hier vind je meer compositietips

 

 

Door een klein diafragma ( groot getal) te gebruiken kreeg ik het gewenste effect. Zowel de schilderes als de huizen op de achtergrond zijn scherp.

1/60 sec., f 16, ISO 250

 

Fout 5.

Foto's altijd  in landschapsformaat ( horizontaal) nemen.

 

Oplossing:

Je zult verbaasd staan over de resultaten indien je na elke horizontaal genomen foto direct je camera draait en een verticale foto maakt

( portretstand), met een iets andere compositie en/of standpunt. Door dit vaak te doen zal je creatiever gaan fotograferen.

 

Fout 6.

Altijd inzoomen.

 

Oplossing:

Regelmatig zie je een fotograaf een groepsfoto maken waarbij er ingezoomd wordt op de groep. Jammer want het geeft meer kans op vertekening en bewegingsonscherpte. Doe gewoon een paar stappen naar de groep toe, dan is inzoomen niet nodig.

 

Fout 7.

Een scheve horizon. Tijdens het fotograferen concentreer je je meestal op een specifiek onderwerp en vaak wordt vergeten het hele beeld door te kijken. Vooral wanneer je de camera in de portretstand houdt wil deze fout nog weleens gemaakt worden omdat je hoofd dan een beetje gebogen is.

 

Oplossing:

Je kunt dit voorkomen door een klein waterpasje in de hotshoe ( daar waar je flitser in past) van je camera te plaatsen. Tegenwoordig hebben ook veel camera's een zgn. horizonlijn of een raster waarbij je kunt checken of de horizon wel recht loopt binnen je beeld. Heeft jouw camera dit nog niet dan kun je ook 2 focuspunten gebruiken als lijn.

 

 

Let op je lcd-scherm of in de zoeker op de horizon. Het kan creatief zijn, maar bij dit soort fotografie is een scheve horizon uit den boze.

 

Fout 8.

Geen duidelijk onderwerp. Veel beginnende fotografen proppen alles in 1 beeld. Jammer, want daardoor is niet duidelijk waar het nu eigenlijk om gaat. Bovendien wordt het rommelig.

 

Oplossing:

Voor composities geldt vaak "less is more". Onze ogen negeren onbewust storende elementen, maar een camera niet. Kijk dus goed door het beeld en neem  alleen de belangrijke elementen in beeld. Misschien lukt dat niet, doe dan een stapje naar links of rechts, of loop dichter naar je onderwerp, wellicht zie je dan ineens de ideale compositie en maak je een pakkende foto.

 

 

Je kan technisch gezien een mooie foto hebben gemaakt, maar als de compositie niet klopt zal de foto niet aanspreken.

Bouw je beeld op!

 

Fout 9.

Onscherpe foto's. Op de kleine weergave achter op je LCD- scherm van je camera kun je de scherpte niet goed beoordelen. Thuis op de computer zie je de onscherpte echter wel degelijk. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

 

Oplossing:

Let op je sluitertijd! Zolang de sluiter open staat dien je de camera stil te houden. Is de sluitertijd te lang dan krijg je dus een bewogen foto. Een vuistregel is dat de sluitertijd net zolang mag zijn als 1 gedeeld door het brandpuntsafstand van je lens. Heb je bijvoorbeeld een lens van 200 mm, dan kun je nog met een sluitertijd van 1/200 sec. uit de hand  fotograferen. Heb je een langere sluitertijd nodig dan moet je de camera op een statief zetten om onscherpte te voorkomen.

Een andere reden voor een onscherpe foto kan zijn dat er niet op de juiste plek is scherpgesteld. Let goed op het actieve focuspunt en stel hiermee scherp op je onderwerp. Indien je een andere compositie wil kun je de scherpstelling vasthouden door de ontspanknop half ingedrukt te houden en te herpositioneren.

Het kan ook zijn dat er zich gaas of glas tussen je camera en het onderwerp bevindt. De autofocus van je camera zal dan ook moeite hebben met scherpstellen, je hoort dat aan het geluid van de lens. In dat geval kun je manueel scherpstellen door het knopje op je lens van AF naar MF te verschuiven. 

 

 

Of het nu mens of dier betreft:

Stel scherp op de ogen.

 

Fout 10.

Slecht weer en te laat opstaan. Veel beginnende fotografen pakken hun spullen bij elkaar om te vluchten zodra het er naar uit ziet dat er een bui gaat vallen. Maar die dreigende bui brengt wel mooie wolken luchten met zich mee en na de bui is het licht vaak heel mooi. Veel interessanter dan die strakblauwe lucht. En dit geldt natuurlijk ook voor het in je bed blijven liggen en de zonsopkomst missen.

 

Oplossing:

Neem een plastic zakje en elastiekje mee en bindt dit om je camera. Nog simpeler is een douchemuts uit je hotelkamer, waar het elastiek al in zit :-).

Overigens zijn er ook heel betaalbare camerahoezen te koop bij de bekende online aanbieders zoals CameraTools, CameraNu etc.

 

 

Fraai licht door de naderende bui.

 

 

Tot nader bericht gaan de workshops, cursussen en coachings i.v.m. het Coronavirus niet door! Als alternatief  kun je het  

E-book bestellen  waarin ik je stapsgewijs uitleg hoe je op de handmatige stand kunt fotograferen en hoe alles uit je camera te halen en in elke situatie met goed belichte en scherpe foto's thuis te komen. 

 

 

 

Vind je dit artikel leuk en/of interessant? Fijn als je het deelt.


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Catherine Boone (zaterdag, 25 april 2020 08:58)

    Zelf iemand zoals ik die regelmatig fotografeert, zijn deze tips meer dan welkom. Heel duidelijk geschreven in begrijpbare en verstaanbare taal en ook met de foto's erbij heel goed ook!! Al doende, leer je !!©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29