Tips voor het snel selecteren van je foto's

 

Sinds de komst van de digitale fotografie wordt er veel en veel meer gefotografeerd. Voor de aanschaf van de apparatuur moet je even in de buidel tasten, maar het maken van foto's kost je amper meer iets. Je hoeft geen rolletjes meer te kopen en foto's te laten ontwikkelen en afdrukken om je kunstwerken te kunnen laten zien.

Het gevolg is dat als je een dagje op pad gaat om te fotograferen en je let niet op,  je al snel thuiskomt met honderden foto's. En al die foto's moeten geselecteerd en bewerkt worden. En dat kost tijd en tijd is ( ja toch weer) geld, uiteindelijk gebruik je toch alleen je beste foto's. Dus hier wat tips om het selectieproces te versnellen.

 

 

Schiet niet achteloos foto's

Veel ( beginnende) digitale fotografen hebben last van zogenaamde shuttershit. Oftewel het achter elkaar schieten van foto's en dan vaak ook nog van hetzelfde onderwerp, onder het mom van het kost toch niets. Het later uitselecteren en bewerken kost je enorm veel tijd en tijd is..........

Dus houdt niet continue je vinger op die ontspanknop. 

Denk na voor dat je afdrukt; zijn de instellingen goed en heb je nagedacht over de compositie? Kijk in de zoeker het kader langs om te zien of er geen onderwerpen te zien zijn die je niet op de foto hebben wilt. Als het allemaal klopt druk de ontspanknop in. Via het histogram check je of de belichting goed is, is dit niet het geval dan wijzig je de instellingen en maakt een tweede foto.

 

 

Check je camera of deze in de single shot modus staat.

Om een bewegend onderwerp scherp op de gevoelige plaat te krijgen ontkom je er niet aan, maar vaak staat de camera standaard op deze modus ook al is het bijvoorbeeld een gewone portret shoot. Je model loopt echt niet weg, dus waarom fotograferen in de continue- of burstmodus? Het levert je massa's foto's op welke allemaal gelijkend zijn. Ook dit kost weer heel veel tijd om deze allemaal te bekijken en uit te selecteren.

 

 

Kopieer de foto's direct naar de computer

Het is handig om bij thuiskomst de gemaakte foto's direct over te zetten naar de harde schijf van je computer.

Zelf doe ik dit via het programma Lightroom.  Je kunt je foto's schermvullend bekijken met de sneltoets F. Dit maakt het gemakkelijker om je foto's veel beter beoordelen op scherpte en de juiste belichting dan op het LCD schermpje van je camera. Vervolgens kun je een foto markeren als 'gekozen' met de sneltoets P (voor Pick). Ook kun je een foto afkeuren met de sneltoets X. Wil je helemaal vlot door kunnen werken dan zet je Caps Lock aan op je toetsenbord; Lightroom gaat dan na je keuze automatisch door naar de volgende foto. Je hoeft dan alleen nog maar op P, X of U te drukken.

De sneltoets U is om een eerder geplaatste markering (P of X) weer ongedaan te maken. In combinatie met de Caps Lock ga je met U (Unflag) ook direct door naar de volgende foto. Heb je al je foto's gekozen dan kun je de afvallers eenvoudig van je schijf (of alleen uit de Lightroom catalogus) verwijderen met de sneltoets CRTL - Backspace.

 

 

Mislukte foto's verwijderen

Is een foto niet door je eerste selectie gekomen omdat die niet scherp, foutief belicht of wat voor een reden dan ook, verwijder die foto dan ook direct. Je voorkomt hiermee dat je meerdere malen de foto gaat bekijken om er achter te komen dat dat die mislukte was.

 

 

Op elkaar lijkende foto's

Heb je een aantal foto's die veel op elkaar lijken. Kies dan de beste uit en verwijder de andere foto's. Selecteer eerst op scherpte, belichting en kies de besten. Kijk daarna naar het onderwerp zelf, een lach of twinkeling in ogen kan het verschil maken.

Wil je de foto's een keer aan iemand laten zien zit niemand te wachten om 5 op elkaar gelijkende foto's te bekijken. Een fotoserie met diversiteit wint met die selectie alleen maar aan kracht.

 

 

Uitsneden

Soms lijkt een foto niet op wat je had gehoopt. Leer je aan om snel te bekijken of een foto opknapt als je er een uitsnede van maakt.

Het kan heel goed zijn dat je een onderwerp in het midden van een foto hebt geplaatst, wat over het algemeen niet mooi is. Maak je een uitsnede waardoor het onderwerp zich meer links ( of rechts) in het beeld bevindt kan het juist tot één van de betere foto's worden.

 

 

Oordeel snel

Meestal zie je heel snel of de gemaakte foto de moeite waard is of niet. De echt goede beelden springen er uit, als je moet zoeken naar een positief punt in een foto kun je er van uit gaan dat die foto niet de moeite waard is om te bewerken en te bewaren.

 

 

In de herhaling

Heb je na deze eerste selectie nog veel foto's over dan ga je nog een keer door alle overgebleven foto's en herhaal je de bovengenoemde stappen, zodat je uiteindelijk alleen de beste beelden overhoudt. Eventueel kun je nog een extra mapje maken voor de twijfelgevallen die je dan een aantal dagen later weer bekijkt en wederom selecteert.

 

 

De laatste stap

Je kunt nu tot het bewerken van de overgebleven foto's overgaan. Door de goede selectie die je vooraf hebt gedaan bespaar je jezelf veel tijd met het nabewerken.

 

 

 

Mijn Facebook-pagina vul ik regelmatig aan met nieuwe fototips. Als je de tips niet wil missen is het handig om de pagina te liken. Je kunt natuurlijk ook een workshop volgen, waarin alles wordt uitgelegd over het fotograferen op de manuele stand en je nooit meer op de automatische stand hoeft te fotograferen. Informatie vind je hier.

 

 

 

Vond je dit artikel leuk en/of interessant? Leuk als het deelt:

Ook leuk om te lezen:




Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Martin (woensdag, 10 februari 2021 10:55)

    Zeer nuttige tips, echter wel op Lightroom ge-ent en niet iedereen kan 12,99€ per maand missen voor een abonnement op Lightroom. Onder Windows gebruik ik zelf ViewNX van Nikon en voor het snel bekijken (en zonder bevestiging) weggooien is er het gratis programma HoneyView.
    Maar ga vooral door met deze zeer nuttige tips.


©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29