Cultureel bezoek aan de kust

Ik had nog een aantal shoots in Noord-Holland op mijn to-do-lijstje staan en daarom besloten we een midweek in Bloemendaal te boeken, daar dit redelijk centraal ligt t.o.v. de doelen die ik me had gesteld. Appartement met uitzicht op zee vanuit de woonkamer en zicht over de Kennemer Duinen vanuit de slaapkamer geboekt en rijden maar.

 

We besluiten om via Lisse ( de Keukenhof) naar Bloemendaal te rijden. Daar aangekomen eerst op zoek naar koffie met een grote punt appeltaart.

Het is best fris met zo'n 11 graden overdag op de thermometer en de harde wind aan de kust maakt er een graadje of 8 van maar de zon schijnt en dat maakt alles goed. 

Een klein impressie:

Keukenhof
Het is nog vrij vroeg in het seizoen vroeg voor vele soorten bollen, dus nog lang niet alles staat in bloei
De molen van de Keukenhof
Het geijkte Keukenhofplaatje
Bloesemboom in de Keukenhof
De bloesembomen stonden wel weelderig in bloei

Na een aantal uurtjes hadden we deze toeristische trekpleister bekeken en het was absoluut de moeite waard deze kleurrijke attractie weer eens te bekijken, maar wat is het er druk. Op naar Bloemendaal.

Daar aangekomen was de wind gaan liggen wat de temperatuur bijna aangenaam maakte. Dus snel inchecken en het strand op voor een wit wijntje en een salade achter het glas van Beachclub Bloomingdale waar we werden getrakteerd op een mooie zonsondergang. Genieten met hoofdletters.

Zonsondergang bij Bloemendaal
Zonsondergang boven de Noordzee bij Bloemendaal

 

De Amsterdamse Waterleiding Duinen ( AWD) stond al een tijd op mijn to do- lijstje omdat A. het een schitterend natuurgebied is en B. de aanwezigheid van damherten, reeën en vossen.

 

De herten zijn kenmerkend voor de AWD en het is niet eens de vraag of je deze mooie dieren tegenkomt, nee het is een weet. Tot op heden.... De laatste jaren is het aantal damherten sterk toegenomen en heeft de gemeente Amsterdam besloten om actief te gaan beheren door middel van afschot.

Dat betekent ook dat de dieren angstig gaan worden en zich minder zullen laten zien. Reden te meer om gewapend met camera het gebied in te trekken.

 

De dieren zijn schuw , hebben een scherpe neus en hele goede oren.

Klik hier voor wat praktische tips om deze dieren te fotograferen.

 

Overstekende ree Amsterdamse Waterleiding Duinen
Amsterdamse Waterleiding Duinen
Amsterdamse Waterleiding Duinen
Amsterdamse Waterleiding Duinen

Halverwege de wandeling kwamen wij een vriendelijk groetende militair op de fiets tegen. Niets bijzonders eigenlijk, behalve dan wat deed hij in uniform op dat uur in dit gebied. Het antwoord vonden we een half uur later in de vorm van een gedenkteken waar net een bloemstuk was neergelegd. De tekst op de steen maakt het duidelijk: 13 april ( tevens mijn geboortedag).......Het was precies 71 jaar geleden.

Gedenkteken 2de wereldoorlog Amsterdamse Waterleiding Duinen
Amsterdamse Waterleiding Duinen

 

Het was een topdag met heel veel verjaardagscadeautjes in de vorm van hertjes en reetjes.

De dag afgesloten met een lekkere fles wijn en een superbiefstuk bij Loetje in Overveen.

 

Voor de volgende ochtend staat een tocht door de Kennemer Duinen op de planning....... iedere keer kan ik me er weer over verbazen hoe mooi ons kikkerlandje eigenlijk wel is.  

Wisent, Kennemer Duinen
Haas Kennemer Duinen
Jager Kennemer Duinen
Zonsopkomst Kennemer Duinen, Bloemendaal
Zonsopkomst Kennemer Duinen, Bloemendaal

 

De middag is voor Haarlem, mooie stad met de diverse pleinen, terrasjes, gezellige en authentieke straatjes, waaronder het mooiste straatje van Nederland: de Korte Houtstraat en vooral niet te vergeten de hofjes!

Haarlem staat bekend als de hofjes stad. Ooit waren het er 40, nu zijn er nog 20 te vinden in en net buiten het Haarlemse centrum.

De Hofjes zijn van de 13e tot in de 19de eeuw gebouwd. Het hofje van Bakenes is het oudste hofje en werd in 1395 gesticht. De hofjes waren bedoeld voor behoeftige ouderen en bejaarde vrouwen die in kleine huisjes rond een als tuin ingerichte binnenhof werden gehuisvest.

Vaak werd de toegang gevormd door een poort. Soms herinnert alleen de poort nog aan de plek waar ooit een van de hofjes lag. Op andere plaatsen is de poort verdwenen en kijkt u nu zo het hofje in.

Elk hofje heeft zo zijn eigen verhaal en bijzondere uiterlijk. Nu zijn de hofjes, naast een plek om te wonen, een toeristische trekpleister. Vandaag de dag worden de hofjes nog steeds bewoond. Daarnaast vinden veel mensen het leuk omd e hofjes te bezoeken. Zelfstandig, of leuker met een gids, met GPS of lekker actief met steps of op de fiets tijdens bijvoorbeeld een groeps- of bedrijfsuitje of een familiedag.

Bijna alle Haarlemse hofjes zijn tussen 10.00 en 17.00 vrij toegankelijk. Maar let op: de hofjes met poort zijn op zondag gesloten!

Eén van de 33 hofjes van Haarlem
Eén van de 22 hofjes van Haarlem
Oude kerk en reuzenrad in Haarlem
Contrasten doen het altijd goed.

 

Voor de laatste overnachting nog even naar de beachclub, waar we werden verwarmd door het vuur en wederom werden getrakteerd op een mooie zonsondergang. 

 

Zonsondergang boven de Noordzee in Bloemendaal

 

De dag van vertrek liet de zon het afweten en kwam de regen met bakken uit de hemel vallen. Wat hebben wij kunnen genieten de afgelopen dagen, met regen was dat toch wel een iets ander verhaal geworden. 

 

Leuk artikel? Laat het even weten.


Meer lezen? Misschien vind je de volgende blogs ook leukReactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    mr (zaterdag, 21 mei 2016 08:44)

    mooie blog

  • #2

    dinette machielsen (zondag, 25 juli 2021 09:45)

    Mooie foto`s en mooi verteld.


©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29