Inspiratie opdoen

 

 

Hebben jullie dat ook, van die momenten dat je weinig tot geen inspiratie hebt? Heel erg is het niet, je kunt niet iedere dag sprankelende ideeën hebben, maar als het gebrek eraan lang duurt kan het lastig zijn en zelfs demotiverend werken. Natuurlijk heb ik zelf ook wel eens last van deze momenten en loop ik vast. Wat mij dan heel erg helpt is, weer of geen weer, de camera pakken en zonder een plan of een doel te gaan wandelen.

Mijn ogen goed de kost geven en m'n hoofd leegmaken.

Meestal kom ik dan weer nieuwe dingen tegen of oude dingen die voor mij nieuw zijn en sla aan het fotograferen.

En daarmee is mijn inspiratie ook weer terug en kan ik weer verder.

Wat ik ook wel eens doe is een workshop volgen in een tak van fotografie welke buiten mijn comfortzone ligt. Ook dat wil nog wel eens helpen.

 

Om je alvast op weg te helpen heb ik hieronder wat ideetjes verzameld waarmee je aan de slag kunt:

 

 

In de herhaling

Leuk om jezelf uit te dagen en op zoek te gaan naar herhalingen. Dit kan van alles zijn, zo zijn bijvoorbeeld  dingen met herhalende objecten, patronen, texturen of structuren zijn. Je maakt een paar uur of een hele dag alleen foto's  waaruit herhaling blijkt, bijvoorbeeld de onderstaande foto met de ribbels in het zand. Of kies een bepaald onderwerp ( huisdeuren, structuren van boomstammen, etalagepoppen etc.) om foto's van te maken en maak er zo een serie van.

 

 

Kijk eens zoals je huisdier

Verplaats je eens in je huisdier of die van de buren en fotografeer vanuit hun ogen. Dit kun je zowel buiten als binnen doen. Heb je een kat? Probeer eens van alles te fotograferen vanuit het kikker perspectief oftewel vanaf de grond. Of heb je een vogel of hamster in een kooitje? Fotografeer je kamer door de tralies met een groothoeklens, dat kan een grappig effect geven.

 

 

Als het donker is

Alles krijgt een andere uitstraling als het gaat schemeren, maar meestal fotograferen we toch alleen maar bij

daglicht. Misschien omdat het veiliger is of omdat je niet weet hoe je in het donker fotograferen aan moet pakken. Maar als je het niet probeert....... Dus daag je zelf eens uit, verdiep je er eens in en fotografeer dezelfde dingen die je overdag al eens voor de lens hebt gehad nog eens... maar dan in het donker! Je kunt al beginnen bij het blauwe uurtje waarin de zon wegzakt en de lucht langzaam donkerder wordt. In dit jaargetijde kun je dat zelfs al eind van de middag doen. De sluitertijden zijn in deze omstandigheden langer dan overdag dus denk eraan een statief of rijstzak mee te nemen.

 

 

Ken je straat

Je ziet de straat waarin je woont dagelijks en daarom wordt het iets vanzelfsprekends en ga je al snel voorbij aan de gewone dingen die ook bijzonder kunnen zijn. Bijvoorbeeld die putdeksel die bij het licht van een laag zonnetje toch iets aparts krijgt of dat kleine hondje wat met zijn baasje een rondje maakt. Het maakt dan ook niet uit of je in een nieuwbouwwijk met weinig kenmerken woont, of juist een oude straat met veel authentieke huizen. Zet jouw straat eens in een ander daglicht. Probeer de architectuur van de huizen vast te leggen, of maak een abstract plaat van de balkons boven elkaar van een flatgebouw. Verzin dus iets waardoor je anders naar de straat moet kijken dan wanneer je er doorheen rijdt, loopt of fietst op weg naar je werk of als je boodschappen gaat doen.

 

 

Op de Markt

De markt is een plek waar altijd beweging is, een plek met veel drukte. Je ziet er mensen van elke leeftijd. Het vrouwtje met de rollator, de jonge moeder met de kinderwagen of de man die een harinkje staat weg te happen. Ze komen allemaal met een doel, struinen langs de kraampjes, eten wat tussendoor. De markt is de perfecte gelegenheid om bijvoorbeeld te oefenen met straatfotografie. Fotografeer de kopers en verkopers achter en voor de kraampjes. De kraampjes zelf, of de producten die worden verkocht. Probeer dit zo ongemerkt mogelijk te doen, want als mensen door hebben dat ze worden gefotografeerd gaan ze zich meteen anders gedragen. 

 

 

Een dag in het leven van

Kies een persoon of dier uit die je een dagdeel of een uurtje, gaat volgen en fotograferen. (Bij personen wel even van tevoren vragen). Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die een bepaald beroep uitoefent.  Fotografeer je liever dieren? Neem dan bijvoorbeeld je huisdier, want waar gaat je kat eigenlijk elke middag naar toe als je hem naar buiten laat? (Ik kan je vertellen dat hij/zij bij mij op de bank met (ooit) witte kussens achter in de tuin ligt). Of volg het roodborstje wat elk jaar weer in je tuin of op je balkon komt foerageren.

 

 

Kies je kleur

Kies een kleur en focus je daarop. Fotografeer ook niets anders tenzij die kleur het grootste deel van de foto uitmaakt. Zoek om je heen naar de uitgekozen kleur en maak er een serie van. Dit kan binnenshuis, maar natuurlijk kun je er ook voor op pad gaan in een winkelcentrum of zoek de natuur op, enfin mogelijkheden genoeg.

Met deze opdracht kom je ook objecten tegen  welke soms helemaal geen aantrekkelijke fotografie-objecten zijn, je dwingt je zelf daardoor om anders te gaan denken en kijken. Want hoe kun je nu van die onaantrekkelijke oranje winterwortel een mooie/bijzondere foto maken? 

 

Sportclub

Doe jij of iemand uit je omgeving aan een sport?
Neem je camera eens mee en leg een training of wedstrijd op een professionele manier vast! Sportfotografie kan een hele uitdaging zijn, omdat er veel beweging bij komt kijken. Gebruik hiervoor een snelle sluitertijd. Te veel van het goede? Concentreer je dan op de toeschouwers en leg de verschillende emoties op de gezichten vast.

 

 

De stad in

Bezoek een stad bij je in de buurt, of als je er een dagje uit van wilt maken verder weg.

Je kunt voor je vertrek googelen op de highlights van de stad, of bekijk op internet foto's. Dit kan een fijn hulpje zijn om  inspiratie op te doen en geeft ideetjes voor het te kiezen standpunt en de compositie in je foto.

 

 

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje van je fotodip heb afgeholpen en lekker aan de slag gaat. 

Laat je het even weten?

 

Heb je hulp nodig bij het maken van nog mooiere foto's? Misschien is dan het ebook "Nooit meer op de automatische stand fotograferen" iets voor jou. 

 Of volg een workshop of cursus. Klik hier voor informatie

 


Ook leuk om te lezen:Leuk als je dit artikel deelt.


©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29