Inspiratie opdoen

 

 

Hebben jullie dat ook, van die momenten dat je weinig tot geen inspiratie hebt? Heel erg is het niet, je kunt niet iedere dag sprankelende ideeën hebben, maar als het gebrek eraan lang duurt kan het lastig zijn en zelfs demotiverend werken. Natuurlijk heb ik zelf ook wel eens last van deze momenten en loop ik vast. Wat mij dan heel erg helpt is, weer of geen weer, de camera pakken en zonder een plan of een doel te gaan wandelen.

Mijn ogen goed de kost geven en m'n hoofd leegmaken.

Meestal kom ik dan weer nieuwe dingen tegen of oude dingen die voor mij nieuw zijn en sla aan het fotograferen.

En daarmee is mijn inspiratie ook weer terug en kan ik weer verder.

Wat ik ook wel eens doe is een workshop volgen in een tak van fotografie welke buiten mijn comfortzone ligt. Ook dat wil nog wel eens helpen.

 

Om je alvast op weg te helpen heb ik hieronder wat ideetjes verzameld waarmee je aan de slag kunt:

 

 

In de herhaling

Leuk om jezelf uit te dagen en op zoek te gaan naar herhalingen. Dit kan van alles zijn, zo zijn bijvoorbeeld  dingen met herhalende objecten, patronen, texturen of structuren zijn. Je maakt een paar uur of een hele dag alleen foto's  waaruit herhaling blijkt, bijvoorbeeld de onderstaande foto met de ribbels in het zand. Of kies een bepaald onderwerp ( huisdeuren, structuren van boomstammen, etalagepoppen etc.) om foto's van te maken en maak er zo een serie van.

 

 

Kijk eens zoals je huisdier

Verplaats je eens in een kat en/of hond en fotografeer vanuit hun ogen. Dit kan je zowel buiten als binnen doen. Heb je een kat? Probeer eens van alles te fotograferen vanuit het kikker perspectief oftewel vanaf de grond. Of heb je een vogel of hamster in een kooitje? Fotografeer je kamer door de tralies met een groothoeklens, dat kan een grappig effect geven.

 

 

Als het donker is

Veel mensen fotograferen alleen maar met daglicht. Misschien omdat het veilig is of omdat je niet weet hoe je in het donker te werk zou moeten gaan. Fotografeer dezelfde dingen, die je overdag al eens voor de lens hebt gehad nog eens... maar dan in het donker! Verdiep je eens in de nachtfotografie en ga s'avonds in het donker op pad. Daag jezelf uit! Begin anders met het blauwe uurtje, waarin de zon wegzakt en de lucht langzaam donkerder wordt.

 

 

Verken je straat

De straat waarin je woont is natuurlijk vanzelfsprekend. Je ziet het elke dag. Misschien is het een nieuwbouwwijk met weinig bijzondere kenmerken, of juist een oude straat met veel authentieke huizen. Zet jouw straat eens in een ander daglicht.. Leg je buren vast of probeer de architectuur van de huizen vast te leggen, verzin iets waardoor jij even anders naar de straat moet kijken dan wanneer je er doorheen rijdt, loopt of fietst.

 

 

Markt

De markt is een plek waar elk moment alles anders is, een plek met veel drukte, mensen komen er met een doel of struinen langs de kraampjes, eten wat tussendoor en er komt jong en oud. De markt is de perfecte gelegenheid om eens te oefenen met bijvoorbeeld straatfotografie. Fotografeer de mensen achter en voor de kraampjes ( de verkopers en kopers) . De kraampjes zelf, of wat er wordt verkocht. Maar probeer dit allemaal wel zo ongemerkt mogelijk te doen, want als mensen door hebben dat ze worden gefotografeerd gaan ze zich meteen anders gedragen. Daar zit toch een uitdaging in. 

 

 

Een dag in het leven van

Kies een persoon of dier uit die je een tijdje gaat volgen en fotograferen. (Bij personen wel even van tevoren vragen). Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die een bepaald beroep uitoefent.  Gaat je voorkeur er naar uit een dier te volgen, neem dan bijvoorbeeld je huisdier, want waar gaat je kat eigenlijk elke middag naar toe als je hem naar buiten laat? (Ik kan je vertellen dat hij/zij bij mij op de bank met (ooit) witte kussens achter in de tuin ligt). Of volg het roodborstje wat elk jaar weer in je tuin of op je balkon komt foerageren.

 

 

Kies je kleur

Kies een kleur en focus daarop en fotografeer ook niets anders, tenzij die kleur het grootste deel van de foto uitmaakt. Zoek om je heen naar de uitgekozen kleur en maak er een serie van. Dit kan binnenshuis, maar ook wanneer je op pad gaat! 

Door deze opdracht aan jezelf op te leggen, dwing je jezelf te zoeken naar een bepaald onderwerp en te kijken waar je normaal gesproken misschien niet naar zou kijken, of foto's te maken op een niet alledaagse manier om de juiste kleur in je foto te behouden.

 

Sportclub

Doe jij of misschien je kinderen aan een sport?
Neem je camera eens mee en leg dit op een professionele manier vast! Sportfotografie kan een hele uitdaging zijn, omdat er veel beweging bij komt kijken. Gebruik hiervoor dus een snelle sluitertijd. Je kunt het idee ook omdraaien en alle toeschouwers vastleggen! 

 

 

Stad

Bezoek een stad bij je in de buurt (of als je er een dagje uit van wilt maken verder weg) Bekijk van te voren op internet de highlights. Je kunt dan online gelijk ook de foto's bekijken om inspiratie op te doen voor het standpunt en de compositie.

 

 

Ik hoop dat je hiermee lekker aan de slag kunt gaan en van je fotodip af kunt komen. Laat je het even weten?


Ook leuk om te lezen:Leuk als je dit artikel deelt.


©2018 Marianne Rouwendal-Tollenaar/MRTfotografie | Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL172796313B01 

 

 

Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming