Lenzen op een veilige manier verwisselen

 

Lenzen verwisselen is niet moeilijk. Maar er zijn een aantal dingetjes die je in de gaten moet houden. Als je het niet goed doet, kun je schade aan je apparatuur veroorzaken. Of een heleboel stofjes op je sensor verzamelen. Heb jij geen zin in dure reparaties? Of in het verwijderen van vlekken uit je foto’s? 

 

Tijdens een heerlijke, maar wel winderige boswandeling zag ik iemand op een bankje lenzen verwisselen. Dit is nu niet de meest ideale plek en het meest ideale moment met die wind. 

Waar en wanneer dan wel?

 

Camera uitschakelen

Het is belangrijk dat je je camera uitschakelt voordat je een lens gaat verwisselen. In je camera en je objectief zitten kleine elektronische contacten. Hiermee past je lens zich aan aan de instellingen die jij op je camera invoert.

Wanneer je het objectief eraf draait als de camera nog aan staat, kun je deze contacten beschadigen, waardoor de informatie niet, of niet in zijn geheel, wordt doorgegeven. Je beeldstabilisatie kan daardoor bijvoorbeeld slechter gaan presteren of helemaal uitvallen.

 

Oefenen

Door thuis te oefenen krijg je het trucje van zo snel mogelijk lenzen verwisselen goed onder de knie en word je er al snel handig in. Zo verklein je de kans op stofjes op de sensor van je camera.

 

Waar leg je je lens neer?

Tijdens het wisselen van een lens zit je met een camera en twee lenzen, die je niet alle drie tegelijk kunt vasthouden. Je kunt een lens even neerleggen, maar kijk goed waar je dat doet. Een objectief is rond en heeft de neiging om weg te rollen!

Om het wegrollen te voorkomen, kun je het objectief ook neerzetten op de voorkant. Zorg dan wel dat het lensdopje ( houdt deze dus altijd bij de hand) erop zit, want anders beschadig je de frontlens. Of zet je cameratas binnen handbereik en zet een objectief daarin. 

 

Afsluiten tegen zand en stof

Vaak fotografeer je buiten. Zolang je camera en objectief dan niet aan elkaar vast zitten, hebben zand en stof vrij spel. En het stof verzamelt zich om de een of andere reden het liefst op je sensor. Of aan de achterkant van je lens. Met vervelende vlekjes in je foto’s als gevolg.

Zorg dus dat je camera niet te lang “open” ligt. Door de oefeningen die je thuis hebt gedaan, verklein je de kans op stof op je sensor, wanneer je op locatie je lens verwisselt.

 

Ondersteboven lenzen verwisselen

Houd je camera met de opening naar beneden wanneer je het objectief eraf draait. Op die manier valt stof minder snel naar binnen. Draai dus ook je lens even om, als je hem van de camera af hebt gehaald, zodat de opening naar beneden wijst. En doe dan zo vlug mogelijk het kapje erop.

 

Waar wissel je je lens?

Sta je buiten te fotograferen, maar ben je dicht bij een “binnen” locatie, zoals bijvoorbeeld je auto? Dan is het handig om daar je lenzen te verwisselen om de kans op stof op je sensor te verkleinen.

Heb je geen binnen-locatie in de buurt? Draai dan met je rug naar de wind. Je lichaam wordt zo een soort windscherm waarachter je je lenzen kunt wisselen.

 

 


 

Ook op FacebookInstagram en Twitter komen regelmatig nieuwe tips en trucs, misschien handig om te volgen.

 


Ook leuk om te lezen:

 




©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29