Diversiteit in één onderwerp

Kijk naar je onderwerp

Op de workshops en bij de tips op social media geef ik heel regelmatig aan om niet direct op je onderwerp aan te vallen en maar te gaan "schieten", maar het onderwerp en de omgeving eerst eens goed te bekijken.

Loop er eens om heen en kijk van welke kant het licht het mooiste op je onderwerp valt en van welke kant ziet het er op zijn voordeligst uit. Hierin is het totaal onbelangrijk om welk type fotografie het gaat. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om je onderwerp rondom te inspecteren maar je kunt wel diverse instellingen en/of objectieven op je camera gebruiken en uit proberen. Het gaat er om dat je variatie aanbrengt binnen één onderwerp. 

 

Experimenteer

Indien je beschikking hebt over meerdere objectieven, gebruik die dan ook en wijzig van de eventuele zoomlenzen het brandpuntsafstand. Kijk achter op het lcd-schermpje wat de resultaten zijn. Doe dit ook met verschillende diafragma instellingen.

Je zal zien dat ieder objectief en iedere wijziging van de instellingen op je camera weer een geheel andere sfeer bij eenzelfde onderwerp in een foto oproept.

 

Scherpstelling

Door te  variëren tussen automatische- en handmatige scherpstelling krijg je ook weer verschillende resultaten.

Bij een aantal van de onderstaande foto's zie je een onscherpe voorgrond en ergens in de onscherpte komt er ineens een scherp bloemetje of takje te voorschijn. Hierop heb ik dan bewust scherpgesteld. Zou ik dit op de autofocus stand hebben gefotografeerd dan bepaalt de camera min of meer het scherptegebied en krijg ik niet het resultaat wat ik wil. 

 

Meer over scherpstelling lees je hier.

 

Het licht

Ieder type licht geeft weer een andere uitstraling aan je foto. Zo kan tegenlicht een transparant effect aan je onderwerp geven en op een zonnige dag licht wat gefilterd word door de bomen en/of struiken geeft weer een mooi bokeh in de achtergrond. Om het maximale uit je onderwerp te halen is het dus aan te raden om in verschillende weersomstandigheden en op diverse tijdstippen terug te komen op de plek waar je onderwerp zich bevindt.

 

Ter inspiratie voorbeelden van diversiteit binnen één onderwerp. De foto's zijn binnen een vierkante meter van een pol  bloeiende heide gemaakt en je ziet dat de ene foto een dromerig beeld geeft terwijl de andere weer opvalt door de harde contrasten. De foto's zijn op één middag in een tijdsbestek van twee uur gemaakt, de onderste foto uitgezonderd.

 

Een aantal foto's zijn genomen met een 105 mm macro lens, een aantal met een 50- millimeter objectief met tussenringen en sommigen met een 24-70mm en een 70-200mm objectief. De stand van de scherpstelling is manuele focus. Voor dit type fotografie is handmatige scherpstelling eigenlijk een 'must'.

 

Natuurlijk is het niet alleen bij de heide waar je verschillende sferen met je camera kunt oproepen maar kun je deze diversiteit ook op veel andere onderwerpen toepassen. Zie ook het blogje over het licht begrijpen (zie link onder aan deze pagina), waar je de Gelderse Roos ziet met diverse belichtingen 

Meer uit je camera halen en (nog) mooiere foto's maken? Je leert het op de workshop. Informatie vind je hier

 

Ook kun je het e-book bestellen, waaruit je alles kunt leren over het maken van een goed belichte foto, via de knop hieronder.

 

 

Dit artikel delen?

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer lezen? Hieronder staan gerelateerde artikeltjes©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29