WIFI op je camera, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

 

 

Het is zeer waarschijnlijk dat je kunt fotograferen met je smartphone en het is ook zeer waarschijnlijk dat je digitale camera dat een stuk beter doet.

De oorzaak zijn de grotere beeldsensors en krachtigere beeldverwerkingsmogelijkheden. De sensor van de camera heeft een hogere resolutie, een groter dynamisch bereik en de mogelijkheid om bij weinig licht te fotograferen met hoge ISO-waarden. Dat alles draagt bij tot foto's van hoge kwaliteit, bovendien beschikken deze camera's over betere objectieven en meer functies waarmee je creatiever kunt fotograferen.

Maar je hebt niet altijd de mogelijkheid of de tijd om die prachtige foto die je net hebt gemaakt te bewerken en eventueel door te sturen naar Social Media zoals bijvoorbeeld Instagram, of je vrienden en familie.

Via Wifi op de camera kan dat wel!

 

Met wifi op je camera breng je een verbinding tot stand tussen je camera en je telefoon, geheel draadloos. Het is ook mogelijk om je computer of tablet of twee camera's met elkaar te verbinden. De camera heeft een eigen wifi-netwerk dat signalen uitzendt. Dit netwerk vind je terug bij de instellingen op het apparaat dat je met je camera wilt verbinden. Na het maken van wifiverbinding heb je geen kabeltje meer nodig voor het versturen van foto's.

 

 

Hoe maak je verbinding?

Hoe je verbinding maakt tussen je telefoon en de camera hangt af van het toestel dat je hebt. Voor de meeste cameramerken moet je een app downloaden voor het maken van een wifiverbinding.

Hieronder zie je voor welk merk je welke app moet kiezen.

Je camera en je telefoon geven vervolgens duidelijke instructies voor het tot stand brengen van de verbinding.

Olympus - Olympus Image Share

Canon - Canon Camera Connect

Nikon - Snapbridge

Sony - Imaging Edge Mobile

Fujifilm - Fujifilm Camera Remote

Panasonic - Panasonic Image App

Pentax - Image Sync

GoPro - GoPro

 

Foto's delen

Het handige van wifi op je camera is dat je er foto's draadloos mee overzet naar een smartapparaat ( telefoon, tablet, laptop, pc). Hierdoor deel je de beelden direct met je vrienden of familie via bijvoorbeeld sociale media. Nog tijdens je vakantie laat je de leukste vakantiekiekjes zien. Als je met je smartphone foto's maakt, stuur je deze natuurlijk ook direct door. Het grootste voordeel van camera's met wifi is dat je in een handomdraai foto's deelt van goede kwaliteit.

 

Veilig opslaan

Door de wifiverbinding sla je je foto's meteen veilig buiten je camera op, je hebt dan direct een (tijdelijke) back-up van je foto's. Dit doe je bijvoorbeeld via clouddiensten als Dropbox, OneDrive of iCloud. De meeste bekende cameramerken werken met apps met een eigen opslagruimte waar je je camerabestanden in opslaat. Als je je camera dan kwijtraakt, zijn je foto's in ieder geval bewaard gebleven. Een volle geheugenkaart is ook verleden tijd. Als je geheugenkaart vol dreigt te raken, zet je gewoon wat foto's over naar de Cloud.

Ook de angst dat je een geheugenkaartje met foto's kwijtraakt of dat het de geest heeft gegeven is niet meer nodig. Je foto's zijn immers niet verloren.

 

Afstandsbediening

Bij een aantal camera's gebruik je je smartphone als afstandsbediening via de wifiverbinding. Op het scherm van je telefoon zie je dan wat de camera ziet. Dit is erg handig als je een groepsfoto wilt maken waar je zelf ook op staat, zodat je niet op en neer hoeft te rennen. Je maakt de foto dan gewoon via je telefoon. Zo'n afstandsbediening is ook handig als je een foto vanaf een laag standpunt wilt maken, zo hoef je niet op de grond te gaan liggen met je camera.

En ook voor fotografie met langere sluitertijden ( bijv. nachtfotografie) en je camera op statief staat, is het handig om je telefoon als afstandsbediening te gebruiken. Je krijgt dan geen bewegingsonscherpte meer doordat je de ontspanknop indrukt.

Of een zelfportret van goede kwaliteit, ook hierbij kun je gebruik maken van je smartphone als afstandsbediening en als spiegel.

 

Wat je ook moet weten

  • Indien de Wifi op de camera aanstaat, raakt de batterij sneller leeg.
  • Zorg voor een beveiligde Wifi-verbinding, je vindt het niet leuk als een vreemde foto's van jouw camera download.
  • Controleer de instellingen van je camera om te checken of er een gecomprimeerd beeld of een RAW/DNG bestand wordt doorgestuurd.

 

 

 

Meer weten over de knopjes op je camera en op de halfautomatische -, of handmatige stand leren fotograferen? Bestel dan het e-book. Informatie en bestellen via onderstaande knop. Of volg een workshop.


Ook leuk om te lezen:
©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29