Tips voor het fotograferen van(bloed/super)maan

 

 

Een aantal keer per jaar is er een supermaan te zien. 

Op die dagen is het volle maan,  bovendien staat de maan dicht bij de aarde waardoor hij veel groter en ook helderder lijkt dan normaal gesproken.

Tijd om een paar tips voor het fotograferen ervan op te schrijven.

 

In 2015 op 28 september was het ook supermaan en buiten dat bloedmaan. De foto's in dit artikeltje heb ik die nacht tussen 04.00 en 05.45 uur gemaakten dienen nu als voorbeeld voor dit artikeltje. Een lijst met totale of gedeeltelijke maansverduisteringen vind je op: http://hemel.waarnemen.com/maan/maansverduisteringen_2001-2050.html#2019

 

Deze keer hoef je er niet voor op te blijven:  De supermaan kun je al direct na zonsondergang bewonderen.

supermaan, bloedmaan 28 september 2015

28 sept.2015,

04.03 uur

1/25 sec., f5.0, ISO 100

102mm.

 

 

 

Handmatige belichting

Haal je camera van de de automatische of halfautomatische stand af om een overbelicht wit vlak wat de maan moet voorstellen te voorkomen.

Fotografeer dus in de 'manual' modus.

 

Sluitertijd

Bij avond- of nachtfotografie gebruik je meestal lange sluitertijden om de onderwerpen goed belicht op de foto te krijgen. De (super)maan is echter zo lichtsterk dat je rustig met een sluitertijd tussen 1/100 en 1/150 sec. kunt fotograferen. Je moet even experimenteren om uit te vinden welke tijd het beste is.

 

Diafragma

De afstand tot de maan is dusdanig groot dat je het effect van het diafragma nauwelijks zult merken. Je hebt scherpte genoeg met een diafragma tussen f 5.6- f 8.

 

ISO

Om ruis in de donkere avond-nachtlucht te voorkomen kun je de iso waarde het beste zo laag mogelijk houden dus op 100 of 200

 

04.24 uur

1/50 sec., f8, ISO 100

200mm.

 

 

RAW

Fotografeer, indien mogelijk, in de RAW - kwaliteit. Je hebt hierdoor meer mogelijkheden om in de nabewerking meer beeldinformatie naar voren te halen en eventuele ruis weg te werken. Meer over het fotograferen in RAW lees je hier.

 

Scherpstelling

Doordat je te maken hebt met een heel licht vlak en een heel donker vlak kan het zijn dat de automatische scherpstelling het laat afweten, je hoort je objectief dan 'jagen'.

Het beste is dus om je camera op handmatige scherpstelling te zetten en zet 'm dan op oneindig ( liggend achtje). Kijk door de zoeker of de maan inderdaad scherp is.

 

Live-View

Een handig hulpmiddel bij het handmatig scherpstellen is via live-view. Door live-view te activeren kun je ( op de meeste camera's) inzoomen op het beeld en heel duidelijk zien of de scherpstelling correct isen dit eventueel nog bijstellen. Gebruik deze functie niet te lang want het gebruikt veel energie van je batterij en bovendien wordt de sensor warm waardoor je weer meer kans hebt op ruis.

 

05.01uur

1/60 sec., f 5.6, ISO 100,

200 mm.

 

 

Statief

Waarschijnlijk gebruik je de langste lens die je hebt, om veel croppen achteraf te voorkomen. Een stevig statief voorkomt bewegingsonscherpte.

 

Timer of remote

Om trilling te voorkomen kun je het beste een draad ontspanner gebruiken en als je deze niet bezit zet je camera dan om de zelf timer.

 

Zonnekap

Ook al schijnt de zon niet en is het vrijwel donker, gebruik toch je zonnekap om invallend licht van bijv. een lantaarnplaal te vermijden. 

 

05.33 uur

1/30, f5.6, ISO 100

200mm

 

Tijdstip

Wacht op het juiste moment. De omstandigheden kunnen snel veranderen. Zie je een mooie maan, ga die dan gelijk vastleggen, voordat je het weet ziet het er weer geheel anders uit. Wanneer je de maan aan het fotograferen bent zul je merken hoe snel de aarde draait en hoe snel jouw ideale moment weer voorbij is.

Op deze site kun je precies nagaan hoe en waar de maan staat: http://photoephemeris.com/ 

 

Geen volle maan

Zo'n volle maan of supermoon is natuurlijk geweldig om te zien, maar het geeft mooier beeld om de maan te fotograferen als deze niet helemaal vol is. Door de schaduwwerking zie je veel meer van de kraters op de maan en zie je meer dat het echt een bol is.

 

 

 

Voor nog veel meer informatie over de techniek en het leren kennen van je camera, kun je een workshop of cursus volgen. Informatie vind je hier.

 

Ook mijn Facebook-pagina vul ik regelmatig aan met nieuwe fototips. Als je de tips niet wil missen is het handig om de pagina te liken. 

 

 

 

 

Vond je dit een leuk artikeltje? Fijn als je het deelt.


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.



Reactie schrijven

Commentaren: 0


©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29