Reisfotografie is niet altijd even gemakkelijk. Fotografen moeten om kunnen gaan met veel verschillende invloeden en omstandigheden. Of dat nu is door de beperkte bagage die je mee kunt nemen, de taalbarrière of de weersomstandigheden het vergt soms nogal wat vakmanschap om bepaalde elementen het hoofd te kunnen bieden. En dat maakt niet uit of je nu cruise maakt naar het noordpoolgebied, een appartement of caravan in Toscane voor twee weken gaat bewonen of je de bungalowtent voor een seizoen in Zeeland neerzet.
Het belangrijkste is dat jij op het juiste moment op de ontspanknop drukt en een foto kunt maken die weergeeft wat jij op dat moment zag en/of voelde.
Het begrijpen van de lichtinstellingen op je camera is een must om een goede foto te maken. Misschien is het handig als je de vorige blogjes over de techniek nog even naleest (sluitertijd, diafragma en Iso-waarden). Je kunt ook het e-book bestellen wat heel uitgebreid op deze materie in gaat. Klik hier voor info en een voorbeeld.
Voordat je op vakantie gaat
Je cameratas
Fotograferen op reis moet leuk en comfortabel zijn!
Ga je met de auto dan maakt het niet zo heel veel uit wat je aan apparatuur meeneemt, maar ga je vliegen of een voettocht maken is het zeker van belang en is het zaak om goed na te denken wat je in je tas stopt.
Een rugtas is aan te raden. Test deze in de winkel of hij wel goed bij je lichaam aansluit en of al je apparatuur in de tas past. Neem je apparatuur dus mee bij het uitzoeken van een tas.
Wanneer je twijfelt over lenzen kies dan voor een standaardzoom ( 18-70 mm of 18-125mm). Hiermee kun je zowel dichtbij als veraf goede foto's maken.
Loop eventueel je mappen met vakantiefoto's nog even door om te checken welk objectief je het meest op je reizen hebt gebruikt.
Denk aan voldoende (lege) geheugenkaartjes. Een aantal kleine kaartjes zijn altijd handiger en veiliger dan één groot opslagkaartje.
Zorg voor een opgeladen batterij en neem een reserve batterij plus de oplader mee. Ga je vliegen, neem je camera en bijbehorende batterijen/accu's mee als handbagage.
Onderstaande zaken zijn geen must, maar wel handig in bepaalde gevallen :
- Eventueel kun je lichtgewicht statief, welke je aan je rugzak kunt hangen, voor foto's met langere sluitertijd
- Flitser voor donkere omstandigheden ( + batterijen)
- Een plastic zak biedt hulp bij een onverwachte regenbui of zandverstuiving en houd je knieën schoon
- microvezel doekje
- Polarisatiefilter
Ter plaatse
Een thema zoeken. Hier het thema 'waslijnen'
Veelgemaakte fouten en hoe voorkom je ze
Como en het Comomeer met 6 graden en regen
Na thuiskomst
Dan wil je natuurlijk weten wat er van je foto's is geworden. Waarschijnlijk is het eerste wat je gaat doen je foto's op de computer zetten en een back-up maken. Vervolgens ga je ze selecteren en misschien nog bewerken voordat je ze doorstuurt om af te laten drukken.
Bekijk ze deze keer eens kritisch en probeer uit te vinden waarom de ene foto beter gelukt is dan de andere. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan of bij een bewogen foto de sluitertijd wel correct was.
Evalueer voor jezelf of er uit is gekomen wat je verwacht had of dat de foto's toch nog zijn tegen gevallen en waarom dan wel.
Je zal daardoor de volgende keer met nog betere opnames thuiskomen.
Fotografeer je alleen op de automatische- of P-stand? Zo jammer, je haalt dan niet alles uit je camera maar ook niet uit de foto's die je kunt maken. Daarvoor heb ik het e-book "Nooit meer op de automatische stand"geschreven en het is zeker handig om dit bestand tijdens je vakantie op je telefoon, tablet of e-reader te hebben staan om het fotograferen op andere standen eigen te maken. Voor informatie en bestellen kun je de knop hieronder aanklikken. Of volg een workshop voor die oh zo belangrijke basis van de fotografie. Informatie vind je hier.
Dit artikel delen:
Reactie schrijven