Sfeervolle foto's met de kerst

 

Rond de Kerstdagen wordt er heel wat gefotografeerd. De één deelt deze dagen met familie en/of vrienden en de ander houdt het klein. Het is vroeg donker, de lichtjes in de kerstboom en de kaarsen verspreiden een warm licht. Het is leuk om juist die warme sfeer vast te leggen en het later nog eens terug te kijken. Sweet Memories.

Helaas zijn de foto's vaak teleurstellend en is er weinig van de sfeer over zoals je deze toen hebt ervaren.

 

Ik geef je wat tips waardoor het waarschijnlijk wel lukt (De in het bruin aangegeven woorden zijn linkjes naar meer uitleg): 

 

Een beetje techniek

  • De sluitertijden worden meestal te lang om nog uit de hand te kunnen fotograferen door de donkere omgeving, zet dus je camera ten alle tijden op een statief.
  • Wanneer je op de automatische stand fotografeert zal de flitser opklappen en zijn werk gaan doen, omdat het belichtingssysteem in de camera aangeeft dat het te donker is om zonder flitslicht te fotograferen. Het gevolg is dat objecten of personen voor in beeld heel wit worden en wat zich daarachter bevindt is bijna niet meer te zien en valt weg in het donker. Probeer daarom zoveel mogelijk van het bestaande licht gebruik te maken, waardoor je de sfeer in je foto's behoudt. Je kunt dit bereiken door je diafragma zo groot mogelijk ( klein getal) te zetten, je Isowaarde te verhogen ( pas wel op voor ruis) en/of je sluitertijd te verlengen ( camera op statief). Door één of een combinatie van deze componenten aan te passen  komt er veel meer licht op de sensor van je camera en het resultaat zal je niet tegenvallen. Zet je camera  op de diafragma voorkeuze ( A of Av) of op de manuele stand ( M) en kies een diafragma voor het doel dat je wilt bereiken. Pas daarop je sluitertijd aan zodat het klopt met de lichtmeter in de camera.
Bokeh. Gevormd door voor een diafragma van f1.8 te kiezen krijgen de lichtcirkels zachte randen  ( 50mm objectief). kind voor kerstlampjes
Bokeh. Gevormd door voor een diafragma van f1.8 te kiezen krijgen de lichtcirkels zachte randen  ( 50mm objectief)

 

De foto hier boven is buiten gemaakt toen het al donker was, natuurlijk bij de kerstverlichting die we hadden opgehangen. Het omgevingslicht komt van de (bijna) volle maan en de straatlantaarns. Hier zie je de kerstverlichting op de achtergrond als zachte glinsterende bolletjes (bokeh). De voor- en achtergrond zijn qua licht in balans. Het diafragma hier staat op F 1.8 van een 50mm lens. De afstand tussen de kerstverlichting en mijn zoon is ongeveer 4,5 à 5 meter

 

De randen van de lichtcirkels zijn haarscherp, doordat de afstand tussen de lichtjes op de achtergrond en het onderwerp erg klein is.
De randen van de lichtcirkels zijn haarscherp, doordat de afstand tussen de lichtjes op de achtergrond en het onderwerp erg klein is.

 

Hier hebben de kerstlampjes op de achtergrond een veel scherpere omlijning en dringen zich daardoor meer op. Het omgevingslicht komt van een redelijk felle leeslamp en wat sfeerlampen. Ook hier stond het diafragma op F 1.8. Het verschil in de uitstraling van de lampjes komt door de afstand tussen het hoofdonderwerp en de achtergrond. De afstand is hier nog geen meter.

  • Hieruit blijkt dat je niet alleen door wijziging in je diafragma de scherpte kunt veranderen, maar ook door de afstand tussen de verschillende objecten. Kun je met jouw objectief niet lager dan bijvoorbeeld F 3.5 of zelfs F 4.5 dan hoeft dat geen probleem te zijn mits je maar voldoende afstand bewaart tussen de onderwerpen. De sluitertijden zullen dan ook langer worden, dus zorg dat je een statief bij de hand hebt.
  • Je kunt ook het tegengestelde proberen door met een bijna dichtgedraaid diafragma te fotograferen bijvoorbeeld op F22. I.p.v. de glinsterende zachte vlekjes op de achtergrond krijg je een scherpe ster. Je hebt daarvoor een ( korte) telelens nodig, met een groothoek lukt dit niet. Dit geeft weer een heel ander effect, zoals je kunt zien op de onderstaande foto. Doordat er maar heel weinig licht de sensor kan bereiken bij zo'n klein diafragma ( groot getal ) en het omgevingslicht in deze dagen niet echt meewerkt, kom je op behoorlijk lange sluitertijden uit. Hier waren dat 10 seconden ( de leeslamp was inmiddels uit).  Je hoeft natuurlijk niet op kerst of op de kerstboom te wachten, je kunt dit natuurlijk ook gewoon buiten uit proberen op het zonnetje of  straatlantaarn.

                                                                

Door het kleine diafragma, hier is met f/16 gefotografeerd, krijgen de kerstlampjes een stervorm.

Het is een leuk effect maar wel wat hard.

 

Knutselen

Wil je helemaal creatief aan de slag? Dan kun je kleine figuurtjes knippen uit zwart dun papier en deze tussen je uv-filter en de lens plaatsen, of een kokertje van knutselkarton maken en het figuurtje hierop plakken en op je lens plaatsen. Je kunt ook zelf deze bokeh-figuurtjes maken, de beschrijving vind je hierBen je geen knutselaar? Je kunt een kant en klare kit ook bestellen bij http://photojojo.com/awesomeness/bokeh-Kit 

 

Hoe ga je te werk bij het fotograferen er van? Neem een meter of 3 à 4 afstand tot de lampjes. Wil je voor de lampjes nog een onderwerp scherp in beeld hebben zorg dan dat de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond ( in dit geval de kerstlampjes) groot genoeg is. Zet je diafragma weer zo open mogelijk en zorg dat het figuurtje midden op je lens zit en fotograferen maar. Zo heb ik hartjes, kerstboompjes, maantjes en sterretjes als vormpjes uitgeknipt, maar je kunt natuurlijk van alles verzinnen. 

Onderstaand het resultaat van het sterretjesfiguurtje. De kerstverlichting is dezelfde als de voorgaande 2 foto's, zo kun je goed zien dat het mogelijk is om een simpel onderwerp op diverse manieren vast te leggen.

De foto's met bokeh figuurtjes zijn allen gemaakt met een 50 mm objectief

 

Detail opname van een kerstbal in de boom met  reflectie van mijn persoontje plus een Bokeh figuurtje 

Close up opname van een kerstbal in de boom met  reflectie van mijn persoontje plus een Bokeh figuurtje 

 

Een ander bokehfiguurtje

 

Details

Leg ook de details vast. Een mooie kerstbal ( eventueel met reflectie van de fotograaf en/of de omgeving) in de kerstboom zegt vaak meer over de sfeer dan een foto van de hele boom. Ook het kerstdiner of een onderdeel van kleding of sieraden etc. lenen zich voor detailopname.

Hieronder een greep uit de foto's die de sfeer weergeven. 

Of een detailopname van de versiering bij de voordeur

 

Kerstdrankjes

De drankjes die klaarstaan bij de voordeur als welkomstdrankje

 

Details van een glinsterende ketting als detail voor kerstmis

 De ketting met de toepasselijke ster heb ik even over een steen gelegd ter decoratie.

 

En ook de zelfgemaakte geur verspreiders zoals kruidnagel en sinaasappel dragen bij aan de kerst sfeer en

verdienen het om in beeld te komen

 

Of de uit de tuin geplukte rozemarijn

 

De verpakte cadeautjes

 

 

Witbalans

Let op de witbalans. Omdat je binnen bij kunstlicht fotografeert krijg je vaak een blauwe of gele kleurzweem op je foto. Check dit even op je lcd-scherm na het nemen van de eerste foto, dan kun je het nog bijstellen. Eventueel kun je het ook achteraf aanpassen in een bewerkingsprogramma, belangrijk is dan wel om in RAW te fotograferen. Fotografeer je in Jpeg kun je de witbalans niet meer ongestraft wijzigen.

 

Naar buiten?

Ga je ook nog even lekker naar buiten om te fotograferen? Lees dan even hier de tips voor het maken van foto's in de kou en wie weet in de sneeuw. Houd er dan wel rekening mee dat als je weer naar binnen gaat je lens zeer waarschijnlijk beslaat. Laat in dat geval je camera een half uurtje met rust, je zult zien dat daarna de condens op je lens is verdwenen en je weer verder kunt fotograferen. Heb je niet het geduld om te wachten dan heb je kans dat je het toestel beschadigd. Elektronica en vocht zijn nu eenmaal geen vriendjes van elkaar.

Hertje in de Amsterdamse Waterleiding Duinen

 

 

Tot slot wens ik iedereen hele fijne, warme en gezellige kerstdagen:

 

 

Meer uit je camera halen, geen onscherpe foto's meer en nooit meer op de automatische stand fotograferen? Boek een workshop of cursus

Of geef er één cadeau aan familie of vriend voor onder de boom. 

 

 


 

 

Leuk artikel? Fijn als je het wilt delen:


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.Reactie schrijven

Commentaren: 0


©2012 MRTfotografie / Marianne Rouwendal-Tollenaar| 

 Workshops | coaching | fotografie

 Op alle afbeeldingen & teksten op deze site berust auteursrecht. Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL001956344B29