Rond de Kerstdagen wordt er heel wat gefotografeerd. De één deelt deze dagen met familie en/of vrienden en de ander houdt het klein. Het is vroeg donker, de lichtjes in de kerstboom en de kaarsen verspreiden een warm licht. Het is leuk om juist die warme sfeer vast te leggen en het later nog eens terug te kijken. Sweet Memories.
Helaas zijn de foto's vaak teleurstellend en is er weinig van de sfeer over zoals je deze toen hebt ervaren.
Ik geef je wat tips waardoor het waarschijnlijk wel lukt (De in het bruin aangegeven woorden zijn linkjes naar meer uitleg):
Een beetje techniek
De foto hier boven is buiten gemaakt toen het al donker was, natuurlijk bij de kerstverlichting die we hadden opgehangen. Het omgevingslicht komt van de (bijna) volle maan en de straatlantaarns. Hier zie je de kerstverlichting op de achtergrond als zachte glinsterende bolletjes (bokeh). De voor- en achtergrond zijn qua licht in balans. Het diafragma hier staat op F 1.8 van een 50mm lens. De afstand tussen de kerstverlichting en mijn zoon is ongeveer 4,5 à 5 meter
Hier hebben de kerstlampjes op de achtergrond een veel scherpere omlijning en dringen zich daardoor meer op. Het omgevingslicht komt van een redelijk felle leeslamp en wat sfeerlampen. Ook hier stond het diafragma op F 1.8. Het verschil in de uitstraling van de lampjes komt door de afstand tussen het hoofdonderwerp en de achtergrond. De afstand is hier nog geen meter.
Door het kleine diafragma, hier is met f/16 gefotografeerd, krijgen de kerstlampjes een stervorm.
Het is een leuk effect maar wel wat hard.
Knutselen
Wil je helemaal creatief aan de slag? Dan kun je kleine figuurtjes knippen uit zwart dun papier en deze tussen je uv-filter en de lens plaatsen, of een kokertje van knutselkarton maken en het figuurtje hierop plakken en op je lens plaatsen. Je kunt ook zelf deze bokeh-figuurtjes maken, de beschrijving vind je hier. Ben je geen knutselaar? Je kunt een kant en klare kit ook bestellen bij http://photojojo.com/awesomeness/bokeh-Kit
Hoe ga je te werk bij het fotograferen er van? Neem een meter of 3 à 4 afstand tot de lampjes. Wil je voor de lampjes nog een onderwerp scherp in beeld hebben zorg dan dat de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond ( in dit geval de kerstlampjes) groot genoeg is. Zet je diafragma weer zo open mogelijk en zorg dat het figuurtje midden op je lens zit en fotograferen maar. Zo heb ik hartjes, kerstboompjes, maantjes en sterretjes als vormpjes uitgeknipt, maar je kunt natuurlijk van alles verzinnen.
Onderstaand het resultaat van het sterretjesfiguurtje. De kerstverlichting is dezelfde als de voorgaande 2 foto's, zo kun je goed zien dat het mogelijk is om een simpel onderwerp op diverse manieren vast te leggen.
De foto's met bokeh figuurtjes zijn allen gemaakt met een 50 mm objectief
Close up opname van een kerstbal in de boom met reflectie van mijn persoontje plus een Bokeh figuurtje
Een ander bokehfiguurtje
Details
Leg ook de details vast. Een mooie kerstbal ( eventueel met reflectie van de fotograaf en/of de omgeving) in de kerstboom zegt vaak meer over de sfeer dan een foto van de hele boom. Ook het kerstdiner of een onderdeel van kleding of sieraden etc. lenen zich voor detailopname.
Hieronder een greep uit de foto's die de sfeer weergeven.
Of een detailopname van de versiering bij de voordeur
De drankjes die klaarstaan bij de voordeur als welkomstdrankje
De ketting met de toepasselijke ster heb ik even over een steen gelegd ter decoratie.
En ook de zelfgemaakte geur verspreiders zoals kruidnagel en sinaasappel dragen bij aan de kerst sfeer en
verdienen het om in beeld te komen
Of de uit de tuin geplukte rozemarijn
De verpakte cadeautjes
Witbalans
Let op de witbalans. Omdat je binnen bij kunstlicht fotografeert krijg je vaak een blauwe of gele kleurzweem op je foto. Check dit even op je lcd-scherm na het nemen van de eerste foto, dan kun je het nog bijstellen. Eventueel kun je het ook achteraf aanpassen in een bewerkingsprogramma, belangrijk is dan wel om in RAW te fotograferen. Fotografeer je in Jpeg kun je de witbalans niet meer ongestraft wijzigen.
Naar buiten?
Ga je ook nog even lekker naar buiten om te fotograferen? Lees dan even hier de tips voor het maken van foto's in de kou en wie weet in de sneeuw. Houd er dan wel rekening mee dat als je weer naar binnen gaat je lens zeer waarschijnlijk beslaat. Laat in dat geval je camera een half uurtje met rust, je zult zien dat daarna de condens op je lens is verdwenen en je weer verder kunt fotograferen. Heb je niet het geduld om te wachten dan heb je kans dat je het toestel beschadigd. Elektronica en vocht zijn nu eenmaal geen vriendjes van elkaar.
Tot slot wens ik iedereen hele fijne, warme en gezellige kerstdagen:
Meer uit je camera halen, geen onscherpe foto's meer en nooit meer op de automatische stand fotograferen? Boek een workshop of cursus!
Of geef er één cadeau aan familie of vriend voor onder de boom.
Leuk artikel? Fijn als je het wilt delen:
Reactie schrijven