Sfeervolle foto's met de kerst

 

Rond de Kerstdagen wordt er heel wat gefotografeerd. De één deelt deze dagen met familie en/of vrienden en ander houdt het klein. Het is vroeg donker en de lichtjes in de kerstboom en de kaarsen verspreiden een warm licht. Het is leuk om juist die warme sfeer vast te leggen en het later nog eens terug te kijken. Sweet Memories.

Helaas zijn de foto's vaak teleurstellend en is er weinig van de sfeer in terug te zien.

 

Ik geef je wat tips waardoor het waarschijnlijk wel lukt:

  • De sluitertijden worden meestal vrij lang door de donkere omgeving, zet dus je camera ten alle tijden op een statief.
  • Wanneer je op de automatische stand fotografeert zal de flitser opklappen en zijn werk gaan doen, omdat het belichtingssysteem in de camera aangeeft dat het te donker is om zonder flitslicht te fotograferen. Het gevolg is dat objecten of personen voor in beeld heel wit worden en wat zich daarachter bevindt is bijna niet meer te zien en valt weg in het donker. Probeer daarom zoveel mogelijk van het bestaande licht gebruik te maken, waardoor je de sfeer in je foto's behoudt. Je kunt dit bereiken door je diafragma zo groot mogelijk ( klein getal) te zetten, je Isowaarde te verhogen ( pas wel op voor ruis) en/of je sluitertijd te verlengen ( camera op statief). Door één of een combinatie van deze componenten aan te passen  komt er veel meer licht op de sensor van je camera en het resultaat zal je niet tegenvallen. Zet je camera  op de diafragma voorkeuze of op de manuele stand en kies een diafragma voor het doel dat je wilt bereiken. Pas daarop je sluitertijd aan zodat het klopt met je lichtmeter.

Bokeh. Gevormd door voor een diafragma van f1.8 te kiezen krijgen de lichtcirkels zachte randen  ( 50mm objectief)

 

De foto hier boven is buiten gemaakt toen het al donker was, natuurlijk bij de kerstverlichting die we hadden opgehangen. Het omgevingslicht komt van de (bijna) volle maan en de straatlantaarns. Hier zie je de kerstverlichting op de achtergrond als zachte glinsterende bolletjes (bokeh). De voor- en achtergrond zijn qua licht in balans. Het diafragma hier staat op F 1.8. De afstand tussen de kerstverlichting en het ventje is ongeveer 4,5 à 5 meter

 

Het diafragma op f 11 geeft een veel minder zacht beeld. De randen van de lichtcirkels zijn haarscherp.

 

Hier hebben de kerstlampjes op de achtergrond een veel scherpere omlijning en dringen zich daardoor meer op. Het omgevingslicht komt van een redelijk felle leeslamp en wat sfeerlampen. Ook hier stond het diafragma op F 1.8. Het verschil in de uitstraling van de lampjes komt door de afstand tussen het hoofdonderwerp en de achtergrond. De afstand is hier maar een meter.

  • Hieruit blijkt dat je niet alleen door wijziging in je diafragma de scherpte kunt veranderen, maar ook door de afstand tussen de verschillende objecten. Kun je met jouw objectief niet lager dan bijv. F 3.5 of zelfs F 4.5 dan hoeft dat geen probleem te zijn mits je maar voldoende afstand bewaart tussen de onderwerpen. De sluitertijdenzullen dan ook langer worden, dus zorg dat je een statief bij de hand hebt.
  • Je kunt ook het tegengestelde proberen door met een bijna dichtgedraaid diafragma te fotograferen bijvoorbeeld op F22. I.p.v. de glinsterende zachte vlekjes op de achtergrond krijg je een scherpe ster. Je hebt daarvoor een ( korte) telelens nodig, met een groothoek lukt dit niet. Dit geeft weer een heel ander effect, zoals je kunt zien op de onderstaande foto. Doordat er maar heel weinig licht de sensor kan bereiken bij zo'n klein diafragma ( groot getal ) en het omgevingslicht in deze dagen niet echt meewerkt, kom je op behoorlijk lange sluitertijden uit. Hier waren dat 10 seconden ( de leeslamp was inmiddels uit).  Je hoeft natuurlijk niet op kerst of op de kerstboom te wachten, je kunt dit natuurlijk ook gewoon buiten uit proberen op het zonnetje of  straatlantaarn.

                                                                

Door het kleine diafragma, hier is met f16 gefotografeerd, krijgen de kerstlampjes een stervorm. Het is een leuk effect maar wel wat hard

 

  • Wil je helemaal creatief aan de slag? Dan kun je kleine figuurtjes knippen uit zwart dun papier en deze tussen je uv-filter en de lens plaatsen, of een kokertje van knutselkarton maken en het figuurtje hierop plakken en op je lens plaatsen. Laura Vink heeft een uitgebreide beschrijving om zelf je bokeh-figuurtjes te maken, welke je hier vindt. Ben je geen knutselaar? Je kunt een kant en klare kit ook bestellen bij http://photojojo.com/awesomeness/bokeh-Kit 
  • Hoe ga je te werk? Neem een meter of 3 à 4 afstand tot de lampjes. Wil je voor de lampjes nog een onderwerp scherp in beeld hebben zorg dan dat de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond ( in dit geval de kerstlampjes) groot genoeg is. Zet je diafragma weer zo open mogelijk en zorg dat het figuurtje midden op je lens zit en fotograferen maar. Zo heb ik hartjes, kerstboompjes, maantjes en sterretjes als vormpjes uitgeknipt, maar je kunt natuurlijk van alles verzinnen. 

Onderstaand het resultaat van het sterretjesfiguurtje. De kerstverlichting is dezelfde als de voorgaande 2 foto's, zo kun je goed zien dat het mogelijk is om een simpel onderwerp op diverse manieren vast te leggen.

 

Detail opname van een kerstbal in de boom met  reflectie van mijn persoontje plus een Bokeh figuurtje 

Bokeh figuurtje

 

  • Leg ook de details vast. Een mooie bal ( eventueel met reflectie van de fotograaf en/of de omgeving) in de kerstboom zegt vaak meer over de sfeer dan een foto van de hele boom. Ook het kerstdiner of een onderdeel van kleding of sieraden etc. lenen zich voor detailopname. De ketting met de toepasselijke ster heb ik even geleend en over een steen gelegd.

Detailopnames zeggen meestal meer. Zij geven een goed beeld van de sfeer

Detail van de tafelversiering

 

 

Nog wat foto's ter inspiratie:

 

  • Let op de witbalans. Omdat je binnen bij kunstlicht fotografeert krijg je vaak een blauwe of gele kleurzweem op je foto. Check dit even op je lcd-scherm na het nemen van de eerste foto, dan kun je het nog bijstellen. Eventueel kun je het ook achteraf aanpassen in een bewerkingsprogramma, belangrijk is dan wel om in RAW te fotograferen.
  • Ga je ook nog even lekker naar buiten om te fotograferen? Lees dan even hier de tips voor het maken van foto's in de kou en wie weet in de sneeuw. Houd er dan wel rekening mee dat als je weer naar binnen gaat je lens zeer waarschijnlijk beslaat. Laat in dat geval je camera een half uurtje met rust, je zult zien dat daarna de condens op je lens is verdwenen en je weer verder kunt fotograferen. Heb je niet het geduld om te wachten dan heb je kans dat je het toestel beschadigd. Elektronica en vocht zijn nu eenmaal geen vriendjes van elkaar.

 

 

En voor wie toch de flitser wil gebruiken, kijk even naar het onderstaande filmpje voor tips:

 

Tot slot wens ik je:

 

 

Meer uit je camera halen en nooit meer op de automatische stand fotograferen? Boek een workshop! Of geef er één cadeau aan familie of vriend voor onder de boom. 

 

Natuurlijk kun je ook mijn Facebook-pagina liken, welke ik regelmatig aanvul met  fototips. Zo blijf je in ieder geval op de hoogte.

 

 

 

 

Dit artikel delen:


Meer lezen? Hieronder vind je gerelateerde artikeltjes.Reactie schrijven

Commentaren: 0


©2018 Marianne Rouwendal-Tollenaar/MRTfotografie | Tel.: 06-22277959 | K.v.K.: 32169756 | BTW: NL172796313B01 

 

 

Reproductie alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming